Pokemon Go, jocul bazat pe Google Maps şi GPS, a înnebunit Occidentul, iar acum este disponibil şi în România, fiind lansat în 26 de ţări europene, după cum anunţă pagina oficială de Facebook a aplicaţiei.
Jocul Pokemon Go combină realitatea augmentată cu animăluţele din animaţia japoneză clasică. Jucătorii trebuie să meargă în anumite zone, ghidaţi de smartphone prin GPS, şi să prindă „pokemoni”. Pokemon Go a devenit un fenomen global cu peste 10 milioane de jucători, un hit instant care a propulsat acţiunile Nintendo pe bursă, generând rapid miliarde de dolari pentru acţionarii companiei japoneze de gaming.
Mulţimi gălăgioase de jucători adunaţi în parcuri, parcări de centre comerciale sau pieţe publice pentru a prinde pokemoni au devenit ceva la ordinea zilei. Unii jucători călătoresc zeci sau sute de kilometri în speranţa că vor reuşi să-şi adauge la colecţie un „pokemon rar”.
Nu au întârziat să apară incidentele bizare. Infractorii profită de febra Pokemon Go pentru a atrage jucători şi a-i tâlhări, astfel că autorităţile îi sfătuiesc pe împătimiţi să evite să meargă singuri după pokemoni, mai ales noaptea, şi să evite zonele rău famate. De asemenea, jucătorii sunt atenţionaţi să nu joace în timp ce conduc şi să nu coboare din maşină pe autostradă pentu a prinde vreun pokemon rar care le iese în cale.
Au apărut şi nemulţumiţii. Apariţia unor mulţimi zgomotoase, târziu în noapte, în parcul din spatele blocului i-a determinat pe nişte australieni să cheme poliţia. Totodată, jucătorii au fost apostrofaţi atunci când au încercat să prindă pokemoni în locaţii unde se impune o conduită sobră sau serioasă, precum cimitire sau muzee.