• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Poluarea aerului ucide 1.200 de copii şi adolescenţi în Europa

Poluarea aerului ucide 1.200 de copii şi adolescenţi în Europa

Publicat: 25 aprilie, 2023 10:15

Actualizat: 28 aprilie, 2023 08:44

Poluarea aerului provoacă anual moartea prematură, în Europa, a cel puţin 1.200 de copii şi adolescenţi, relevă Agenţia Europeană a Mediului (AEM) într-un raport publicat luni, în pofida unei tendinţe de îmbunătăţire a situaţiei, relatează AFP citată de News.ro.

La fel ca în cazul adulţilor, această poluare este principalul risc de mediu la adresa sănătăţii minorilor şi scade speranţa de viaţă, relevă autorii studiului, realizat în aproximativ 30 de ţări, inclusiv în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE).

”Poluarea aerului cauzează peste 1.200 de morţi premature pe an în rândul persoanelor în vârstă de până la 18 ani în Europa şi creşte semnificativ riscul îmolnăvirii mai târziu, în cursul vieţii”, subliniază AEE în acest raport.

”În pofida progreselor înregistrate în anii trecuţi, nivelul mai multora dintre principalii poluatori ai aerului continuă să rămână peste nivelul recomandat de către Organiza Mondială a Sănătăţii (OMS), mai ales în Europa Centrală şi de Est, dar şi în Italia”, subliniază organizaţia, care se află în subordinea UE.

Câmpia Pô, în Italia, zone situate în apropierea marilor centrale pe cărbune şi oraşe mari din centrul şi estul Europei sunt criticate cu regularitate din cauza calităţii proaste a aerului.

Mai multe ţări din Europa – între care Regatul Unit şi Ucraina – nu sunt cuprinse în studiu, ceea ce sugerează că bilanţul este, în realitate, mult mai sângeros.

Potrivit altui raport, publicat de AEE în noiembrie, cel puţin 238.000 de persoane – de toate vârstele – au murit în mod prematur în Europa în 2020, din cauza poluării aerului, în statele care fac parte din Agenţie – UE, Turcia, Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein.

Proporţia copiilor şi adolescenţilor ucişi de poluarea aerului este ”relatov mică” raportat la întreaga populaţie, însă a muri atât de timpuriu ”reprezintă o pierdere a viitorului potenţial şi o povară semnificativă de boli cronice atât în copilărie, cât şi mai târziu în viaţă”, subliniază AEE.

Agenţia recomandă o concentrare asupra calităţii aerului în apropierea şcolilor şi grădiniţelor, dar şi a instalaţiilor sportive şi transporturilor în comun.

ŞAPTE MILIOANE DE MORŢI PE AN ÎN LUME

Efectele poluării aerului încep înainte de naştere, iar expunerea maternă la poluare atmosferică ”este legată de greutatea mică la naştere şi de naşterea prematură”, subliniază AEE.

Diupă naştere, poluarea ambientală creşte riscul mai multor probleme de sănătate, şi anume astmul – care afectează 9% dintre copiii şi adolescenţii din Europa – sau insuficienţa şi infecţiile respiratorii, subliniază Agenţia de mediu.

Aceste efecte sunt agravate de faptul că copiii sunt mai activi fizic decât adulţii şi că înălţimea lor mică îi apropie de poluarea cu gaze de eşapament.

În total 97% din populaţia urbană – de toate vârstele – a fost expusă în 2021 unui aer neconform recomandărilor OMS, potrivit ultimelor date, prezentate luni.

În raportul din noiembrie, AEE arăta că UE se află pe drumul cel bun în atingerea obiectivului său de reducere cu peste 50% a moriţilor premature în 2030, faţă de nivelul din 2005.

La începutul anilor ’90, particulele fine provocau aproape un milion de morţi premature în cele 27 de state membre UE.

În 2005, 431.000 de oameni continuau să moară prematur, potrivit datelor AEE.

Situaţia UE rămâne, însă, mai bună – per ansamblu – decât în lume.

Potrivit OMS, poluarea aerului se află la originea morţii premature a şapte milioane de oameni – un bilanţ apropiat celui cauzat de tabagism sau alimentaţia proastă.

Câteva sute de mii dintre aceste morţi sunt ale unor persoane în vârst de până la 15 ani, potrivit organizaţiei ONU.

Acest bilanţ greu a condus în 2021 la stabilirea – pentru prima oară din 2005 – a unor limite mai constrângătoare impuse principalelor categorii de polure a aerului.

Cea mai gravă poluare a aerului este cauză, în primul rând, de particulele fine, care pătrund adânc în plămâni.

Urmează dioxidul de azot (NO2) şi ozonul (03), potrivit agenţiilor sanitare.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 iunie, 2024
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”
11 iunie, 2024
Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar
10 iunie, 2024
Mircea Moroșan reales primar în Huedin
10 iunie, 2024
Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
10 iunie, 2024
ALEGERI LOCALE 2024 – Alin Tișe, reales președinte al Consiliului Județean cu 39,58%

Opoziția divizată și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al ...

OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness

Mircea Moroșan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar la Huedin, cu 30,5% din ...

Mircea Moroșan reales primar în Huedin
Success message!
Warning message!
Error message!