• Acasă
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Postul Adormirii Maicii Domnului, cel mai aspru post din an

Postul Adormirii Maicii Domnului, cel mai aspru post din an

Publicat: 2 august, 2012 11:32

Actualizat: 23 martie, 2022 06:48

Postul Adormirii Maicii Domnului, întotdeauna cu dată fixă, de la 1 la 15 august, ziua când Maica Domnului a trecut de la viata pământească la cea cerească, este rânduit de Biserica creştin-ortodoxă spre aducerea aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare, dar şi de postul cu care ea însăşi, după cum spune tradiţia, s-a pregatit pentru trecerea la cele veşnice.Originea acestui post trebuie căutată prin secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului s-a dezvoltat şi când sărbătoarea Adormirii ei a început să primească o mai mare importanţă. Data şi durata postului pentru toată ortodoxia a fost stabilită abia în secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august şi să dureze 14 sau 15 zile, până la sărbătoarea Adormirii în 15 august. Deşi scurt, de numai două săptămâni, postul Sfintei Maria este foarte aspru. Astfel, Biserica le cere credincioşilor ca, în zilele de luni, miercuri şi vineri să nu mănânce nimic până la ora 3 după amiaza, ora după care să se consume mâncare uscată, adica fără grăsime. În celelalte zile, se mănâncă, de asemenea, fără ulei şi numai sâmbătă şi duminică sunt premise vinul şi uleiul. În Postul Sfintei Maria există o singură dezlegare la peşte, pe 6 august, când prăznuim Schimbarea la Faţă a Domnului pe Muntele Tabor, ziua când, potrivit tradiţiei noastre, a românilor, natura începe să se pregătească de toamnă. Postul, însă, nu înseamnă doar abţinerea de la a mânca anumite produse, ci reprezintă şi o hrană a sufletului, prin rugăciune, prin reţinerea de la gânduri şi fapte rele, de la relaţii conjugale şi, în final, prin căinţă şi spovedanie. Postul, ţinut cu credinţă şi respectat precum spune Biserica, reprezintă de fapt, pregătirea corpului şi a sufletului pentru primirea Sfintei Împărtăşanii, cu trupul şi sângele lui Hristos.
altera
Înainte de Sfânta Împărtăşanie nu se consumă nu se mănâncă şi nu se bea nimic, nici măcar apă, de la trezire şi până la primirea Împărtăşaniei. Primirea Sfintei Împărtăşanii certifică faptul că, prin post ne-am curăţat sufletele şi trupurile de păcate, devenind mai buni şi mai iubitori de Dumnezeu. Din punct de vedere medical, postul reprezintă o bună cură de detoxifiere a întregului organism, pentru că, în această perioadă se pot consuma multe fructe şi legume crude. Studii recente au concluzionat că postul, prezent în toate culturile şi tradiţiile din lume, nu reprezită doar un mijloc de prevenire a bolilor, ci şi calea naturală de vindecare a lor.Postul s-a practicat de-a lungul secolelor, atât în Vechiul Testament de către marii profeţi Moise, Ilie, David, dar şi în Noul Testament. Mântuitorul a postit 40 de zile, înainte de a-şi începe misiunea pe pămînt, înainte de a porni la propovăduire. Biblia spune că Hristos i-a învăţat pe ucenici să postească şi să se roage. Legat de postul Adormirii Maicii Domnului există câteva tradiţii populare care se păstrează din moşi-strămoşi. Se spune că, pentru sănătate şi noroc, se posteşte miercurea şi vinerea. Pentru duşmani se posteşte numai sâmbăta şi duminica, dar este mare păcat. În vechime, cei care aveau duşmani de moarte posteau marţea laolaltă cu toate animalele din curte. În tradiţia populară, astăzi se serbează Ziua Ursului pentru a fi ferit de stricăciunile provocate de urşi stupilor sau vitelor. Mâine se scot fagurii de miere şi toţi ai casei trebuie să guste din ea pentru a fi feriţi de lupi şi de urşi. Este o zi indicată pentru sfinţirea ierburilor bune pentru leacuri.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
11 iunie, 2024
Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness
29 aprilie, 2024
Iată 3 metode prin care poți găti și păstra un miros fresh în casă!
9 aprilie, 2024
3 tactici pe care să le folosești atunci când fumatul este din nou tentant din cauza stresului
27 martie, 2024
Cum să-ți surprinzi iubita într-un mod inedit? Top 3 sfaturi pentru a-i oferi o seară specială
17 ianuarie, 2024
De ce avem atatea farmacii sau sali de jocuri de noroc la fiecare colt de strada? Află răspunsul!

Chirurgul și deputatul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a primit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler ...

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, distins cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler

Opoziția divizată și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al ...

OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness
Success message!
Warning message!
Error message!