Potârnichea, TRUCURI la gătit

Publicat: 24 februarie, 2014 20:46

Actualizat: 23 martie, 2022 05:52

Potârnichea este cea mai râvnită pasăre de către om şi de către animalele de pradă pentru carnea ei delicioasă. Acest lucru face ca populaţia de potârnichi să scadă an de an. Potârnichea este o pasăre sedentară care populează majoritatea terenurilor de vânătoare din ţara noastră.
altera
potarnichea
Potarnichea FOTO: animalutul.roPotârnichea (Perdix, Perdix) este de culoare cenuşie, cocoşul este brun – roşcat. Specific acestei păsări este „potcoava” de pe burta de culoare brun roşcată. Sexele nu se pot deosebin numărul cocoşilor este mai mare decât al găinilor.

Perioada de vânătoare

Maturitatea este atinsă la vârsta de 10 luni, rotitul are loc în luna martie – aprilie. Potârnichea își face cuibul pe sol, femela depune 12-18 ouă, cloceşte 25 de zile, pui sunt crescuţi de ambii părinţi.Greutatea în sezonul de vânătoare este de 400-450 g. A deosebi sexele este un lucru dificil, urma potârnichii este asemănătoare cu a fazanului, însă este mai mică.Iarna, potârnichea caută terenurile cu expoziţie sudică, preferă solurile nisipoase – argiloase, este fidelă locului de trai. În februarie se aleg perechile, acestea fiind întotdeauna din cârduri diferite, perechile astfel alese rămân fidele mai mulţi ani. Este o pasăre folositoare, neaducând deloc pagube agriculturii.Hrana potârnichii constă în seminţe de buruieni, insecte, viermi, grâne. Trăieşte în cârduri. Perioada de vânătoare este de obicei cuprinsă între 15 septembrie – 15 decembrie.

Delicatese și trucuri

Potârnichea este deosebit de căutată pentru carnea ei dulce şi gustoasă. Este recomandat să se gătească potârnichi tinere dar nu mai devreme de două zile după ce au fost vânate sau tăiate, căci numai aşa gustul lor are cea mai mare savoare.Din marile restaurante ale lumii nu lipseşte carnea de potârniche. Asociată cu trufe negre sau albe, constituie una din cele mai mari delicatese. La marile vânători regale sau împărăteşti, marii bucătari preparau din carne de potârniche preparate foarte gustoase şi bune, care erau apreciate foarte mult de participanţii de la aceste vânători.Din carne de potârniche se pot prepara o sumedenie de reţete. Pentru ca carnea să fie gustoasă şi savuroasă este important să se respecte o serie de reguli astfel:Potârnichea se leagă cu sfoară şi se agaţă intr-o cameră răcoroasă sau afară unde bate vântul, timp de 2-4 zile, astfel carnea se va menţine fragedă.O altă operaţie absolut necesară este marinarea cu legume crude ca: morcov, cuişoare, ţelină, foi de dafin, piper boabe, ceapă, vin, oţet, rozmarin, cimbru. Aceste ingrediente se lasă timp de 2-4 zile la o temperatură de 10-12 grade. Această marinată mai are rolul de a îndepărta mirosul neplăcut şi în plus frăzegeşte şi dă gust cărnii.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
5 februarie, 2025
Tendințe în accesorii: Statement sau discret? Ce se poartă în acest sezon
5 decembrie, 2024
Trei decenii cu Rialda la Cluj
10 octombrie, 2024
Soluția ideală pentru confort în casa ta. Ce trebuie să știi despre eficiența unui calorifer electric
10 octombrie, 2024
TOP 7 aspecte pe care nu trebuie să le omiți atunci când vrei să cumperi o centrală termică
25 septembrie, 2024
Cum să obții cea mai bună variantă a preparatelor culinare

Accesoriile sunt detalii esențiale care pot transforma orice ținută, oferindu-ți ocazia să îți exprimi personalitatea ...

Tendințe în accesorii: Statement sau discret? Ce se poartă în acest sezon

Augustin Fenesan de la IMM România analizează creșterea PIB-ului României pe cap de locuitor, evidențiind ...

PIB-ul pe cap de locuitor, umflat artificial în România: nu trăiesc atât de bine românii

Prim vicepreședintele IMM România, Augustin Feneșan, a vorbit în emisiunea Antreprenoriada despre intenția noului ministru ...

Augustin Feneșan de la IMM România, analiza momentului despre limitarea plăților cash

Sterică Fudulea de la IMM ROMÂNIA a fost ales Președinte al Consiliului Economic și Social. ...

Sterică Fudulea de la IMM ROMÂNIA, ales președinte al Consiliului Economic și Social

Începând din 15 ianuarie 2025, compania aeriană AnimaWings va conecta orașul Cluj-Napoca cu capitala României, ...

AnimaWings dă start zborurilor directe Bucureşti – Cluj şi retur începând cu 15 ianuarie 2025

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj şi compania aeriană LOT Polish Airlines întâmpină Noul An cu ...

Aeroportul Internaţional Cluj şi LOT Polish Airlines anunţă creşteri de frecvenţe pentru zborurile spre Varşovia

Tot mai mulți români din marile orașe se laudă că în România se trăiește mai ...

În România se trăiește mai bine decât în diaspora? Ce răspunde economistul Dan Mureșan

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și WIZZ AIR au anunțat o nouă rută internațională din ...

Aeroportul Internațional Cluj anunță o rută nouă spre Castellón din vara lui 2025
Success message!
Warning message!
Error message!