Potârnichea este cea mai râvnită pasăre de către om şi de către animalele de pradă pentru carnea ei delicioasă. Acest lucru face ca populaţia de potârnichi să scadă an de an. Potârnichea este o pasăre sedentară care populează majoritatea terenurilor de vânătoare din ţara noastră.potarnichea
Potarnichea FOTO: animalutul.roPotârnichea (Perdix, Perdix) este de culoare cenuşie, cocoşul este brun – roşcat. Specific acestei păsări este „potcoava” de pe burta de culoare brun roşcată. Sexele nu se pot deosebin numărul cocoşilor este mai mare decât al găinilor.
Perioada de vânătoare
Maturitatea este atinsă la vârsta de 10 luni, rotitul are loc în luna martie – aprilie. Potârnichea își face cuibul pe sol, femela depune 12-18 ouă, cloceşte 25 de zile, pui sunt crescuţi de ambii părinţi.Greutatea în sezonul de vânătoare este de 400-450 g. A deosebi sexele este un lucru dificil, urma potârnichii este asemănătoare cu a fazanului, însă este mai mică.Iarna, potârnichea caută terenurile cu expoziţie sudică, preferă solurile nisipoase – argiloase, este fidelă locului de trai. În februarie se aleg perechile, acestea fiind întotdeauna din cârduri diferite, perechile astfel alese rămân fidele mai mulţi ani. Este o pasăre folositoare, neaducând deloc pagube agriculturii.Hrana potârnichii constă în seminţe de buruieni, insecte, viermi, grâne. Trăieşte în cârduri. Perioada de vânătoare este de obicei cuprinsă între 15 septembrie – 15 decembrie.
Delicatese și trucuri
Potârnichea este deosebit de căutată pentru carnea ei dulce şi gustoasă. Este recomandat să se gătească potârnichi tinere dar nu mai devreme de două zile după ce au fost vânate sau tăiate, căci numai aşa gustul lor are cea mai mare savoare.Din marile restaurante ale lumii nu lipseşte carnea de potârniche. Asociată cu trufe negre sau albe, constituie una din cele mai mari delicatese. La marile vânători regale sau împărăteşti, marii bucătari preparau din carne de potârniche preparate foarte gustoase şi bune, care erau apreciate foarte mult de participanţii de la aceste vânători.Din carne de potârniche se pot prepara o sumedenie de reţete. Pentru ca carnea să fie gustoasă şi savuroasă este important să se respecte o serie de reguli astfel:Potârnichea se leagă cu sfoară şi se agaţă intr-o cameră răcoroasă sau afară unde bate vântul, timp de 2-4 zile, astfel carnea se va menţine fragedă.O altă operaţie absolut necesară este marinarea cu legume crude ca: morcov, cuişoare, ţelină, foi de dafin, piper boabe, ceapă, vin, oţet, rozmarin, cimbru. Aceste ingrediente se lasă timp de 2-4 zile la o temperatură de 10-12 grade. Această marinată mai are rolul de a îndepărta mirosul neplăcut şi în plus frăzegeşte şi dă gust cărnii.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.