Potârnichea, TRUCURI la gătit

Publicat: 24 februarie, 2014 20:46

Actualizat: 23 martie, 2022 05:52

Potârnichea este cea mai râvnită pasăre de către om şi de către animalele de pradă pentru carnea ei delicioasă. Acest lucru face ca populaţia de potârnichi să scadă an de an. Potârnichea este o pasăre sedentară care populează majoritatea terenurilor de vânătoare din ţara noastră.
altera
potarnichea
Potarnichea FOTO: animalutul.roPotârnichea (Perdix, Perdix) este de culoare cenuşie, cocoşul este brun – roşcat. Specific acestei păsări este „potcoava” de pe burta de culoare brun roşcată. Sexele nu se pot deosebin numărul cocoşilor este mai mare decât al găinilor.

Perioada de vânătoare

Maturitatea este atinsă la vârsta de 10 luni, rotitul are loc în luna martie – aprilie. Potârnichea își face cuibul pe sol, femela depune 12-18 ouă, cloceşte 25 de zile, pui sunt crescuţi de ambii părinţi.Greutatea în sezonul de vânătoare este de 400-450 g. A deosebi sexele este un lucru dificil, urma potârnichii este asemănătoare cu a fazanului, însă este mai mică.Iarna, potârnichea caută terenurile cu expoziţie sudică, preferă solurile nisipoase – argiloase, este fidelă locului de trai. În februarie se aleg perechile, acestea fiind întotdeauna din cârduri diferite, perechile astfel alese rămân fidele mai mulţi ani. Este o pasăre folositoare, neaducând deloc pagube agriculturii.Hrana potârnichii constă în seminţe de buruieni, insecte, viermi, grâne. Trăieşte în cârduri. Perioada de vânătoare este de obicei cuprinsă între 15 septembrie – 15 decembrie.

Delicatese și trucuri

Potârnichea este deosebit de căutată pentru carnea ei dulce şi gustoasă. Este recomandat să se gătească potârnichi tinere dar nu mai devreme de două zile după ce au fost vânate sau tăiate, căci numai aşa gustul lor are cea mai mare savoare.Din marile restaurante ale lumii nu lipseşte carnea de potârniche. Asociată cu trufe negre sau albe, constituie una din cele mai mari delicatese. La marile vânători regale sau împărăteşti, marii bucătari preparau din carne de potârniche preparate foarte gustoase şi bune, care erau apreciate foarte mult de participanţii de la aceste vânători.Din carne de potârniche se pot prepara o sumedenie de reţete. Pentru ca carnea să fie gustoasă şi savuroasă este important să se respecte o serie de reguli astfel:Potârnichea se leagă cu sfoară şi se agaţă intr-o cameră răcoroasă sau afară unde bate vântul, timp de 2-4 zile, astfel carnea se va menţine fragedă.O altă operaţie absolut necesară este marinarea cu legume crude ca: morcov, cuişoare, ţelină, foi de dafin, piper boabe, ceapă, vin, oţet, rozmarin, cimbru. Aceste ingrediente se lasă timp de 2-4 zile la o temperatură de 10-12 grade. Această marinată mai are rolul de a îndepărta mirosul neplăcut şi în plus frăzegeşte şi dă gust cărnii.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
18 septembrie, 2023
Investiție Durabilă: Top 5 Motive pentru care Botinele din Piele Naturală Merită un Loc în Garderoba Ta
13 iulie, 2023
Frizerie
25 aprilie, 2023
Nu îți place să gătești? Iată 5 alternative pe care trebuie să le încerci!
28 martie, 2023
Pălării feminine în perioada La Belle Epoque – frumuseţe şi reprezentare
26 martie, 2023
Iată 5 motive pentru care merită să optezi pentru o asigurare de viață

Noua grădiniță din Baciu își va deschide porțile pentru cei mici la finele lunii octombrie, ...

Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
Success message!
Warning message!
Error message!