Povești despre Cluj, la noaptea Europeană a Muzeelor

9 mai, 2022 11:02

Muzeul Etnografic al Transilvaniei prezintă o ofertă culturală semnificativă și diversificată de evenimente și expoziții pentru Noaptea Europeană a Muzeelor, care se va desfășura sâmbătă, 14 mai 2022, la sediul central al instituției – Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21, între orele 18-24.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Evenimentele desfășurate cu această ocazie vor fi dedicate istoriei și memoriei locale. Publicul participant va avea ocazia să îi întâlnească pe autorii volumelor 6 și 7 ale seriei POVEȘTI DESPRE CLUJ, publicate sub egida Asociației Vechiul Cluj – Lavinia Bălulescu, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, Ioan Ciorca, Adrian Chircă, Dan Clinci, Carla Crișan, Claudiu Gabriel Enache, Karin Hann, Mihai Florin Hasan, Lukács József, Liviu Man, Cristian Manolachi, Vasile Mitrea, Florin Moroșanu, Alice Oprică, Mihai Prodan, Aurel Rustoiu, Gabriel Virgil Rusu, Emil Sitaru, Ștefan Teișanu, Rarița Zbranca – precum și pe coordonatorii seriei: Sebastian Iacob Moga, Victor Salcă și Tudor Sălăgean.

Vor fi prezentate, de asemenea, cele mai recente volume ale traducerii în limba română a „Istoriei Clujului”, de Jakab Elek, în prezența editorului și traducătorului acesteia, istoricul Attila Varga.

Nu mai puțin interesantă va fi întâlnirea cu autorii website-ului www.istoriaclujului.com, realizat de elevii Colegiului Național George Barițiu, coordonați de profesorul de istorie Vladimir Alexandru Bogosavlievici, care demonstrează, prin întreaga lor activitate, că valoarea nu ține seama de numărul anilor.

Vor putea fi vizitate, gratuit, expoziția permanentă și cele patru expoziții temporare deschise la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21.

Expoziții temporare deschise

Mărturii ale trecutului. Textile din colecția etnografică a contesei Bethlen Anikó (Expoziție realizată în parteneriat cu Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești (Târgu Mureș); Expoziția prezintă o selecție de textile gospodărești de interior și piese de port. Textilele de interior apar într-o prezentare care sugerează și funcția originală a pieselor. Diversitatea tehnică și ornamentală este exemplificată printr-un singur tip de artefact, ștergarul); Case de lemn din Bucovina (Expoziție realizată în parteneriat cu Institutul Bucovinei (Universitatea din Augsburg, Germania); Expoziția cuprinde căsuțe-machete de lemn, reprezentând Bucovina istorică.

A fost deschisă la Suceava, urma să fie itinerată la Cernăuți, dar din cauza situației conflictuale din Ucraina, acest lucru nu a mai fost posibil. Muzeul Etnografic a fost ales pentru a o găzdui); Tehnici inovative de valorificare a patrimoniului cultural.

Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei (Expoziție realizată în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Asociația Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia; Expoziția intenționează să faciliteze accesul vizitatorilor la icoanele pe sticlă originare din zona Văii Sebeșului, pictate în localitățile Laz, Lancrăm și Maierii Albei Iulia, aflate în colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei, piese de o rară valoare estetică și documentară, datorate muncii unor întregi generații de artiști țărani.

Aceste adevărate comori ale plasticii populare vor fi valorificate atât prin expunere directă, cât și prin utilizarea tehnicilor inovative din domeniul realității virtuale pentru explorarea completă a picturii, a materialelor și a tehnicilor de execuție); Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor (Expoziție realizată în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Asociația Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia; Punctul de atracție al expoziției este reprezentat de transpunerea în VR (realitate virtuală) a unui monument etnografic, istoric și arhitectonic reprezentativ pentru patrimoniul cultural național, și anume biserica din satul Cizer, construită de Horea și echipa lui de dulgheri moți, în anul 1773, împreună cu bunurile de patrimoniu mobil provenite de la această biserică, donate muzeului de către Episcopia Vadului, Feleacului și Clujului în anul 1966).

Programul de vizitare secția Reduta – str. Memorandumului nr. 21:

Sâmbătă, 14 mai, muzeul va fi deschis între orele 18-24, publicul având acces liber la evenimentele și expozițiile menționate.

Duminică, 15 mai, muzeul va fi închis.

Parcul Etnografic „Romulus Vuia” – str. Tăietura Turcului, secția în aer liber a Muzeului, va fi deschis sâmbătă și duminică conform programului normal de vizitare: 10-18, ultima intrare ora 17. Accesul în Parcul Etnografic se va realiza prin achitarea biletelor de intrare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
23 mai, 2022
Ai început să călătorești din nou? Gândește-te de două ori înainte să îți faci bagajul pentru că de data asta totul va fi diferit!
20 mai, 2022
Președintele Ungariei aleargă în Parcul Central din Cluj! Poate-i inspiră și pe politicienii locali
18 mai, 2022
Degustare de vinuri și produse tradiționale italiene, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
12 mai, 2022
Ce vei putea vedea la Festivalul Zilele Culturale Maghiare
10 mai, 2022
Melanomul malign, un cancer de piele extrem de agresiv! Cum îl poți evita

Spitalul Polaris Medical, preluat de Medicover la inceputul acestui an, isi schimba numele in Spitalul ...

Spitalul Polaris Medical a fost preluat de Medicover și se repozitioneaza ca spital chirurgical

Președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj, Augustin Feneșan, care este și prim-vicepreședinte al Consiliului Național ...

PARADOX: Digitalizare cu zeci de mii de ANGAJĂRI LA STAT! Reacția lui Augustin Feneșan, președintele APM Cluj

În contextul în care sectorul agroalimentar a fost semnificativ afectat de criza economică generată de ...

CALENDAR: Când vor putea fi contractate microgranturile și granturile pentru capital de lucru destinate sectorului agroalimentar
Ai început să călătorești din nou? Gândește-te de două ori înainte să îți faci bagajul pentru că de data asta totul va fi diferit!

„Un început de zi activ în Kolozsvár”, asta a scris noul președinte al Ungariei, Novák ...

Președintele Ungariei aleargă în Parcul Central din Cluj! Poate-i inspiră și pe politicienii locali

Firmele de curierat vor avea obligația de a raporta la ANAF datele persoanelor care plătesc ...

Curierii, obligați să-i raporteze la ANAF pe clienții care plătesc cash! Ținta: evazioniștii

Mulți clujeni încasează venituri frumușele din chirii însă nu toți își plătesc impozitele la Fisc. ...

Încasezi bani din chirii? ANAF a realizat un ghid să te ajute cu plata impozitului apoi se apucă de controale

Oamenii legii au făcut miercuri dimineață 37 percheziții domiciliare, pe raza județelor Arad, Timiș, Cluj, ...

Percheziții la Cluj: Vizat, un grup infracțional specializat în traficul de migranți și traficul de droguri
Success message!
Warning message!
Error message!