Povești despre Cluj, la noaptea Europeană a Muzeelor

Publicat: 9 mai, 2022 11:02

Actualizat: 9 mai, 2022 11:09

Muzeul Etnografic al Transilvaniei prezintă o ofertă culturală semnificativă și diversificată de evenimente și expoziții pentru Noaptea Europeană a Muzeelor, care se va desfășura sâmbătă, 14 mai 2022, la sediul central al instituției – Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21, între orele 18-24.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Evenimentele desfășurate cu această ocazie vor fi dedicate istoriei și memoriei locale. Publicul participant va avea ocazia să îi întâlnească pe autorii volumelor 6 și 7 ale seriei POVEȘTI DESPRE CLUJ, publicate sub egida Asociației Vechiul Cluj – Lavinia Bălulescu, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, Ioan Ciorca, Adrian Chircă, Dan Clinci, Carla Crișan, Claudiu Gabriel Enache, Karin Hann, Mihai Florin Hasan, Lukács József, Liviu Man, Cristian Manolachi, Vasile Mitrea, Florin Moroșanu, Alice Oprică, Mihai Prodan, Aurel Rustoiu, Gabriel Virgil Rusu, Emil Sitaru, Ștefan Teișanu, Rarița Zbranca – precum și pe coordonatorii seriei: Sebastian Iacob Moga, Victor Salcă și Tudor Sălăgean.

Vor fi prezentate, de asemenea, cele mai recente volume ale traducerii în limba română a „Istoriei Clujului”, de Jakab Elek, în prezența editorului și traducătorului acesteia, istoricul Attila Varga.

Nu mai puțin interesantă va fi întâlnirea cu autorii website-ului www.istoriaclujului.com, realizat de elevii Colegiului Național George Barițiu, coordonați de profesorul de istorie Vladimir Alexandru Bogosavlievici, care demonstrează, prin întreaga lor activitate, că valoarea nu ține seama de numărul anilor.

Vor putea fi vizitate, gratuit, expoziția permanentă și cele patru expoziții temporare deschise la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21.

Expoziții temporare deschise

Mărturii ale trecutului. Textile din colecția etnografică a contesei Bethlen Anikó (Expoziție realizată în parteneriat cu Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești (Târgu Mureș); Expoziția prezintă o selecție de textile gospodărești de interior și piese de port. Textilele de interior apar într-o prezentare care sugerează și funcția originală a pieselor. Diversitatea tehnică și ornamentală este exemplificată printr-un singur tip de artefact, ștergarul); Case de lemn din Bucovina (Expoziție realizată în parteneriat cu Institutul Bucovinei (Universitatea din Augsburg, Germania); Expoziția cuprinde căsuțe-machete de lemn, reprezentând Bucovina istorică.

A fost deschisă la Suceava, urma să fie itinerată la Cernăuți, dar din cauza situației conflictuale din Ucraina, acest lucru nu a mai fost posibil. Muzeul Etnografic a fost ales pentru a o găzdui); Tehnici inovative de valorificare a patrimoniului cultural.

Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei (Expoziție realizată în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Asociația Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia; Expoziția intenționează să faciliteze accesul vizitatorilor la icoanele pe sticlă originare din zona Văii Sebeșului, pictate în localitățile Laz, Lancrăm și Maierii Albei Iulia, aflate în colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei, piese de o rară valoare estetică și documentară, datorate muncii unor întregi generații de artiști țărani.

Aceste adevărate comori ale plasticii populare vor fi valorificate atât prin expunere directă, cât și prin utilizarea tehnicilor inovative din domeniul realității virtuale pentru explorarea completă a picturii, a materialelor și a tehnicilor de execuție); Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor (Expoziție realizată în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Asociația Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia; Punctul de atracție al expoziției este reprezentat de transpunerea în VR (realitate virtuală) a unui monument etnografic, istoric și arhitectonic reprezentativ pentru patrimoniul cultural național, și anume biserica din satul Cizer, construită de Horea și echipa lui de dulgheri moți, în anul 1773, împreună cu bunurile de patrimoniu mobil provenite de la această biserică, donate muzeului de către Episcopia Vadului, Feleacului și Clujului în anul 1966).

Programul de vizitare secția Reduta – str. Memorandumului nr. 21:

Sâmbătă, 14 mai, muzeul va fi deschis între orele 18-24, publicul având acces liber la evenimentele și expozițiile menționate.

Duminică, 15 mai, muzeul va fi închis.

Parcul Etnografic „Romulus Vuia” – str. Tăietura Turcului, secția în aer liber a Muzeului, va fi deschis sâmbătă și duminică conform programului normal de vizitare: 10-18, ultima intrare ora 17. Accesul în Parcul Etnografic se va realiza prin achitarea biletelor de intrare!

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
24 mai, 2023
Parada Micului Biciclist, în 3 iunie la Cluj
19 mai, 2023
Zilele Clujului, prima zi: Show Florin Piersic în Piața Unirii, cu „Teatrul, dragostea mea”
11 mai, 2023
De ce să alegi și tu jocurile dintr-un casino online
11 mai, 2023
Noaptea Muzeelor – Mai mult de 300 de evenimente în România şi Republica Moldova/ VIDEO
29 aprilie, 2023
Zborurile charter operate de pe Aeroportul Internațional din Cluj în 2023

Profesorul și deputatul PSD de Cluj, Patriciu Achimaș-Cadariu a comentat într-o emisiune la BuzzNews.ro intenția ...

Ce crede profesorul Achimaș despre greva anunțată de Sanitas: „Aș vedea logică o reorganizare a sistemului sanitar”

Augustin Feneșan, prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a denunțat ...

Augustin Feneșan de la Consiliul Național al IMM-urilor despre formarea profesională: legiuitorul vrea să favorizeze universitățile în dauna furnizorilor privați

Bogdan Petrovai, Chief Commercial Officer BLITZ, a vorbit în emisiunea Antreprenoriada despre modul în care ...

Cum se construiește o echipă performantă de vânzări? Invitat Bogdan Petrovai de la BLITZ

Profesorul Achimaș a explicat într-o emisiune la BuzzNews.ro de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care ...

Profesorul Achimaș explică de ce denigrează Alexandru Rafila echipa care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului: “E o chestie de umefistan”

Asociația Pro Infrastructură a făcut o analiză pe tema provocărilor cu care se vor confrunta ...

Asociația Pro Infrastructură despre metroul de la Cluj: „Se poate transforma într-un fiasco”

Probabil cea mai utilizată și expusă la pericole arie din tot corpul este cavitatea bucală. ...

Cele mai bune practici în ceea ce privește igiena orală

În data de 3 iunie asociația Go4fun organizează Parada Micului Biciclist, powered by Itsy Bitsy ...

Parada Micului Biciclist, în 3 iunie la Cluj

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe ...

Se lucrează la drumul județean DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila
Success message!
Warning message!
Error message!