A doua întâlnire din seria “Café Journalism for Justice” organizată de Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și Asociația Romano Suno va avea loc sâmbătă, 21 noiembrie, ora 16, în Q Caffe (Str. Petru Maior, nr.13) unde, de această dată, membri din comunitățile StReEt și vor vorbi despre realitatile tinerilor din localitatile rurale mutietnice.
Tineri din Gura Roșiei (Alba), Cămărașu (Cluj), Hădăreni (Mureș), Cristolțel (Sălaj), precum și echipa de tineri jurnaliști comunitari vor fi prezenți la eveniment pentru a-și spune poveștile personale și a-și împărtăși experiențele proprii. Evenimentul este deschis tuturor celor interesați de jurnalism comunitar, justiție socială și care doresc să audă vocile celor din comunitățile StReEt.
Potrivit managerului de proiect Andra Cordoș, seria de întâlniri CJ4J își propune să dezvolte o comunitate de practică a cetățenilor jurnaliști în Cluj-Napoca. Prima întâlnire, ținută pe data de 17 octombrie, a oferit contextul unor discuții despre jurnalismul comunitar ca modalitate de semnalare a injustițiilor socială, precum și de promovare a exemplelor pozitive din comunitățile multietnice.
Astfel, completează coordonatorul de promovare Cătălina Mătăsaru, a doua ediție oferă cadrul prin care comunitatea din Cluj are posibilitatea de a intra în dialog cu oamenii întâlniți de tinerii jurnaliști comunitari în timpul activităților de documentare.
Evenimentele Cafe Journalism for Justice fac parte din “Jurnaliști Comunitari pentru Solidaritate Socială: StReEt”,o inițiativă de 12 luni în care 20 de tineri de diferite etnii învață să folosească jurnalismul comunitar ca instrument de implicare, identificând, documentând și redând – în spiritul solidarității sociale și combaterii discursului instigator la ură – realitățile populației rome afectate de inegalități sociale, nedreptăți sociale sau excluziune, cât și exemple pozitive identificate în comunitățile rurale multietnice din județele Cluj, Alba, Sălaj și Mureș.
Prin intermediul materialelor realizate, tinerii jurnaliști comunitari vor aduce în atenția publicului larg situațiile de injustiție cu care se confruntă oamenii din „comunitățile StReEt”, cât și a autorităților locale care pot interveni la nivel local/județean/regional pentru a produce o schimbare în aceste comunități.
StReEt este un proiect implementat de Asociația Go Free împreună cu partenerii Asociația Studenților Romi „Romano Suno”, RomâniaPozitivă și BuzzNews, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.