Premieră teatrală la Cluj: o echipă de actori profesioniști au pus duminică în scenă la teatrul independent Reactor un spectacol care prezintă voluntariatul în culise și prejudecățile existente la nivel societal cu privire la munca voluntarilor. Inițiativa aparține Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca, care a organizat un miniturneu cu acest spectacol, Clujul fiind al treilea oraș în care se joacă “Occupy Future”, după București și Sibiu.
Piesa este împarțită în cinci scene care spun fiecare povestea unui voluntar pus într-o situație limită.
Scene îndelung aplaudate
De pildă, un voluntar ecologist ia atitudine fata de defrișările masive, insă realizează foarte curand că fostul sef al ocolului silvic este exponentul unui sistem autoimun, care isi reduce opozanții la tăcere. În final, voluntarul este invitat cu cinism să planteze puieți acolo unde pădurea a fost rasă de mafia lemnului.
O altă voluntară încearcă să ajute o mamă concediată în plin concediu maternal, însă i se răspunde cu un refuz agresiv: discriminarea este pusă de această tânără mamă sub semnul normalității, mâna întinsă este taxată drept anomalie, femeia este fatalistă, convinsă că fiecare trebuie să-și poarte singur crucea, fără a aștepta compasiune și sprijin de la ceilalți.
Odata ce si-au asumat calitatea de voluntar, si celelalte personaje trec prin experiențe radicale. O pensionară generoasă sfarșește prin a fi tâlhărită de beneficiarul său, un voluntar străin este stigmatizat pentru că se ocupa de integrarea romilor cand sunt “atatea alte probleme de rezolvat”, iar un corporatist se iluzionează că își poate determina angajatul sa fie voluntar pentru comunitate.
Cele cinci scene ale spectacolului “Occupy Future” au fost îndelung aplaudate de public, iar la final, spectatorii au fost provocați la o discuție/dezbatere cu privire la nevoia de promovare corectă a imaginii voluntarului în comunitate, în vederea recunoașterii meritelor voluntarilor, dar și a promovării voluntaritatului ca o oportunitate de dezvoltare personală.
Prezenți la spectacolul oferit de CVCN, coordonatorii sau mentorii de voluntari au vorbit despre dificultatile pe care uneori le au voluntarii:
“Ne lovim de lipsa credibilității din partea oamenilor și uneori a beneficiarilor atunci când lucram cu voluntarii, deoarece nu sunt conștienți că voluntarii unei organizații sunt la fel de importanți ca și angajații organizației sau poate chiar mai importanți”, a afirmat Anca Pop, bibliotecar-coordonator de voluntari.
“Sunt mentorul unui voluntar strain aflat in România care lucrează într-un spital. Face animație clinică pentru copiii care se află în secțiile de pediatrie din Cluj. Il apreciez foarte mult pentru că și-a intrerupt un an din viața lui obișnuită, și-a intrerupt studiile ca să fie aici, cu noi (…) Parinții pacienților mici sunt la inceput reticenți, nu inteleg rolul voluntarilor în spital, dar pe parcurs își văd copiii bucurându-se de activitățile pe care le intreprind cu voluntarii origami, tot felul de jocuri (…) mai uită de problemele lor de sănătate și viața devine mai frumoasă chiar și în spital”, a afirmat Izabela Moldovanu, mentor voluntar EVS.
O provocare teatrală
“Occupy Future” a fost o provocare pentru actorii profesioniști implicați în proiectul CVCN: Cristina Drăghici, Sorina Ştefănescu, Vlad Udrescu, Ionuț Oprea și George Albert Costea (regia a fost realizată de Catinca Drăgănescu).
Regizorul Catinca Drăgănescu a afirmat că este prima dată când lansează un astfel de spectacol: ”A fost un clash cultural cumva între aceste două lumi, care fiecare sunt ușor solitare și distanțate de restul societății și suferim de aceeași problemă comună de a ne exprima și de a ne clarifica imaginea în ochii celorlalți. Am empatizat cu aceasta problemă și de asta ne-am dorit să aducem și noi ceva în plus, inspirați de mentalitatea de voluntar și de ceea ce se întâmplă în organizații și asta ne-a determinat să ne dorim ca acest tip de spectacol, acest tip de implicare civica să fie dus mai departe”.
“Ca sa joci un personaj care este voluntar, nu e foarte diferit de a juca orice alt personaj dintr-o piesa clasică. Este un subiect despre care nu știam foarte multe la inceput, a fost vorba de foarte multă documentare. Dar pe lângă documentare e nevoie și de inspirație si improvizație. (…) Asta a contat, ca a fost distractiv si pentru noi actorii”, a afirmat Ionut Oprea, actor.
“Am ajuns sa facem teatru pe o tema atat de bine delimitata la adresa voluntariatului si ca asociatia Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și-a propus să facă un spectacol de teatru pe acest subiect care a adus o modalitate noua, frash, proaspată de a vedea, de a se chestiona între ei, e lăudabil. Iar faptul ca s-a realizat acest proiect de o asemenea anvergură care însemnat trei spectacole în trei mari orașe din țara, este din nou de aprieciat”, a afirmat actorul George Albert Costea.
Oana Ticle, coordonator de programe la CVCN, a spus că organizația Centrul de Voluntariat Cluj-Napca din care face parte a dorit să aducă prin piesa “Occupy Future” voluntariatul printre oameni “într-o maniera realistă, diferita, inovativă, într-un mod poate neasteptat”.
Despre proiect
Acest debate performance se încadrează în sfera campaniei – No Hate Speech Movement – inițiată de Consiliul Europei abordată în cadrul proiectului ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” derulat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.
Proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” se derulează din luna aprilie 2014 până în luna martie 2015 și este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) în România cu suma de 34 942 euro. Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca în cadrul proiectului sunt Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat și IOGT Tippetue din Norvegia.