• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • PREMIERĂ NAȚIONALĂ: La Cluj s-a lansat Asociația de Podiatrie

PREMIERĂ NAȚIONALĂ: La Cluj s-a lansat Asociația de Podiatrie

Publicat: 18 aprilie, 2015 09:57
Actualizat: 23 martie, 2022 05:26

Clujul a marcat o premieră în sistemul de sănătate românesc: lansarea Asociației de Podiatrie, care urmărește să dezvolte specialitatea de podiatrie în rândul asistenților medicali și să creeze meseria de podiatru în țara noastră. Demersurile au pornit de la semnalarea problematicii piciorului diabetic și a amputațiilor la persoanele cu diabet zaharat: în România se efectuează zilnic, în medie, 62 de amputații în rândul persoanelor cu diabet (potrivit specialiștilor români), iar 56% din persoanele cu diabet zaharat suferă de neuropatie diabetică (studiu Cegedim, 2013). De asemenea, peste 50% dintre amputații se realizează la persoanele cu diabet (raport IDF cu privire la piciorul diabetic).

Asociația de Podiatrie își propune să sporească gradul de conștientizare a problematicii afecțiunilor picioarelor, în general, și în special la persoanele cu diabet zaharat, și să le ofere asistenților medicali instruirea / specializarea în acest domeniu. 

În viziunea fondatorilorasociației, podiatrul trebuie să completeze echipa dedicată îngrijirii persoanei cu diabet zaharat. Potrivit Federației Internaționale de Diabet, prin includerea podiatrilor în echipa pluridisciplinară care îngrijeşte piciorul diabetic, dar şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%. La nivel global, podiatria este recunoscută ca specialitate în 19 ţări din întreaga lume, în prezent existând peste 100.000 de specialişti în podiatrie.

„Este foarte important ca România să se alinieze modelelor internaționale în ceea ce privește nivelul de îngrijire a persoanelor cu diabet zaharat, care se confruntă cu afecțiuni ale picioarelor. De altfel, în țările în care această specializare a prins rădăcini, efectele sociale și economice sunt vizibile. Asociația de Podiatrie va realiza toate demersurile în înființarea acestei noi specializări. Mă bucur să avem sprijinul medicilor diabetologi din România, precum și al celorlalte specialități medicale implicate în îngrijirea persoanei cu diabet zaharat”,a declarat dr.Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie.

În competența specialistului podiatru vor intra aprecierea factorilor de risc la nivelul picioarelor, screening-ul de neuropatie (testarea sensibilităților) şi arteriopatie (indice gambă-braț). Podiatrul va oferi educaţia specifică îngrijirii piciorului în general și în special a piciorului diabeticși va evaluatotodată încălţămintea persoanei cu afecțiuni ale picioarelor.Acesta va propunemetode de prevenire a piciorului diabeticşi va realiza tratamente specifice piciorului diabetic precum:tăierea unghiilor, înlăturarea calusurilor sau a tegumentului mort ori tratament specific pielii uscate. Mai mult, acesta va fi implicat și în operaţiuni de debridare a ulceraţiilor (de înlăturare a ţesutului mort), în tratamentul infecţiilor şi al ulceraţiilor, întotdeauna sub îndrumarea unui medic. De asemenea, specialistul podiatru va oferi tratamente conservative, de aplicare de pansamente specifice şi speciale, castinguri (cizme gipsate) și va face trimiteri la alte specialităţi medicale (dermatologie, chirurgie, chirurgie vasculară, radiologie).

„Specializarea de podiatrie trebuie să fie primită foarte bine pentru că avem nevoie de această nouă categorie de profesionişti. Primul pas al Asociației de Podiatrie constă în pregătirea unor formatori specializați în îngrijirea piciorului diabetic, pe structura programului Grupului Internaţional de Lucru al Piciorului Diabetic, din cadrul Federației Internaționale de Diabet. Etapa următoare o reprezintă pregătirea asistenților medicali în specialitatea de podiatrie”,a declarat conf.univ.dr. Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

La evenimentul de lansare a Asociației de Podiatrie, desfășurat la Cluj-Napoca, au participat peste 150 de medici români și specialiști internaționali în domeniul Podiatriei. Printre invitați s-au numărat dr. Frank Bowling, podiatru la Manchester Royal Infirmary și membru al echipei profesorului Andrew Boulton (președintele Asociației Europene pentru Studiul Diabetului); dr. Andreas Schmidt, podiatru la Collm Clinic Oschatz, Germania; Vilma Urbancic, membru al Grupului internațional de lucru pentru piciorul diabetic (WGDF), coordonatorul programului „Train for Foot Trainers” și „Step by Step”; Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică; Anca Buzoianu, decanul Facultății de Medicină, UMF „Iuliu Hațieganu”, Emil Buiga, vicepreședinte al Ordinului Asistenților Medicali și Moaștelor din România.

Mai multe informații despre Asociația de Podiatrie: www.podiatrie.ro

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
9 septembrie, 2024
Pod peste râul Nadăș, finalizat în comuna Baciu – cum se va dezvolta zona
28 august, 2024
Scandalul de la Spitalul Pantelimon: Protocoalele în ATI, urgența identificată de profesorul Achimaș
28 august, 2024
Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: Îngrijirile paliative, o urgență națională
8 august, 2024
UNTOLD 2024: Restricții de circulație în perioada 2-19 august 2024
30 iulie, 2024
Lucrări de modernizare la Căminul Cultural din Baciu

Podul peste râul Nadăș, la ieșirea din comuna Baciu spre Zalău, a fost finalizat, iar ...

Pod peste râul Nadăș, finalizat în comuna Baciu – cum se va dezvolta zona

Dacă ești un fan al sporturilor, atunci jocurile de noroc online cu tematică sportivă sunt ...

Jocuri de noroc online cu tematică sportivă pentru fanii sporturilor

Alegerea unui țarc de joacă pentru copilul tău poate să pară o sarcină simplă, dar ...

Cum să alegi un țarc de joacă pentru copilul tău? CINCI aspecte de luat în considerare
Cum poți să-ți menții trupul sculptat la început de toamnă? Top 3 sfaturi pentru a evita depunerile de grăsime în sezonul rece

Antreprenorii eligibili pot obține ajutoare nerambursabile de până la 100.000 euro fiecare pentru a lansa ...

APM Cluj anunță o oportunitate: finanțări de 100.000 EUR pentru antreprenori sociali

AUR are trei consilieri locali la Cluj-Napoca și, în stilul deja consacrat, vrea să producă ...

A intrat AUR în casa lui Boc: Ce vor să verifice oamenii lui Simion în prima lună de mandat

Scandalul izbucnit la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Pantelimon din București ...

Scandalul de la Spitalul Pantelimon: Protocoalele în ATI, urgența identificată de profesorul Achimaș

Deputatul și chirurgul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu apreciază că îngrijirile paliative în România reprezintă o urgență ...

Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: Îngrijirile paliative, o urgență națională
Success message!
Warning message!
Error message!