Cursul de „coafor canin” a fost deschis în premieră la Cluj-Napoca şi oferă absolvenţilor, după două luni, diplome eliberate de Ministerul Muncii, care pot fi folosite peste tot în Uniunea Europeană.
Până anul trecut, termenul de coafor canin nu exista în nomenclatorul meseriilor din România. „Am făcut demersurile necesare şi am reuşit să introducem această meserie în nomenclator, cu codul 516402, la sfârşitul lunii august 2011 fiind publicat anunţul în Monitorul Oficial”, spune Darius Isai, reprezentntul scolii.Scoala a obtinut toate avizele si autorizatiile necesare, dupa doi ani de lupta cu birocratia. Meseria de groomer, in limbaj de specialitate, se practica mai bine de 20 de ani pe piata, insa in Romania nu exista o scoala care sa ofere diplome recunoscute oficial.Cei care au facut o profesie din coafarea cainilor de companie erau pana acum nevoiti sa se indrepte spre tarile vecine pentru a obtine astfel de diplome.Acum, si la noi persoanele care vor să-şi schimbe locul de muncă pot opta pentru o meserie mai inedita – stilist canin. Darius Isai, coordonatorul primei Şcoli Canine din Romania, spune că este o cerinţă mare pe piaţa.„În Romania sunt multe saloane pentru animale însă nu prea există personal calificat în domeniu şi de aceea există o
permanentă cerere pentru aceste meserii. Sunt multe persoane care merg în Viena să facă cursuri de specialitate, la un preţ destul de mare, de 3.000 – 4.000 de euro. Cursul la şcoala noastră costa 2.400 de lei şi se poate plăti în rate. Se învaţă tot ce ţine de coafor, tuns, spălat şi aranjat, tunsori de expozitie, tunsori standard, cosmetica canina, dermatologie, rase de caini”, spune Isai Darius.Interesant este că, potrivit informaţiilor primite de la coordonatorul şcolii, cei mai mulţi dintre cei 150 de cursanţi care au trecut până acum prin Şcoala Canină sunt cu studii superioare.„Sunt studenţi sau absolvenţi de facultate care vor să îşi deschidă propriul salon de coafură canină sau vor să lucreze în străinătate în acest domeniu. Am avut chiar şi medici veterinari care au dorit să înveţe în detaliu cum se coafează un câine”, spune coordonatorul şcolii.Până acum, scoala a avut cinci serii a câte zece cursanţi, din oraşe precum Bucureşti, Oradea, Suceava, Braşov, Arad, Timişoara, Cluj-Napoca, Targu Mures, Resita, Ramnicu Valcea, Craiova.„Noi le punem la dispoziţie toate ustensilele profesionale şi toate produsele profesionale necesare, precum mai multe rase de catei pentru practica din Cluj Napoca”, spune Darius Isai.Cursurile sunt predate de un medic veterinar şi de doi coafori canini specializaţi în Austria. Cei interesaţi să coafeze un câine sau o pisica vor putea învăţa meseria „pe viu” timp de doua luni. Astfel, proprietarii de animale îşi vor putea aduce „odraslele” pentru o coafură gratuită. „Lângă fiecare cursant va sta profesorul, care îi va explica metoda de tuns şi aranjat. Avem o profesoară care a făcut cursurile în Viena şi lucrează de 15 ani în domeniu”, spune Darius Isai.
PREMIERĂ: Școala de COAFOR CANIN, deschisă la Cluj
ULTIMELE ȘTIRI