Premierul Victor Ponta nu va participa la sedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii daca Traian Basescu revine la Cotroceni.”La CSAT nu voi participa. Dacă are acte importante poate să mi le trimită şi le semnez. Eu nu am ce să discut cu domnul Băsescu. Dar să fie clar: eu nu voi bloca funcţionarea instituţională. Dar un om care, dincolo de faptul că mi-a spus că-s puşcăriabil, e atât de incoerent, e un pericol pentru România”, a precizat Victor Ponta.Victor Ponta a mai spus ca de fiecare data cand, „cu bună credinţă”, a vorbit cu domnul Băsescu, “răspunsul domniei sale a fost un cuţit înfipt în spate”, a mai declarat Victor Ponta.Structură de lucru permanentă, constituită distinct în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale, destinată să asigure îndeplinirea atribuţiilor ce revin Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, potrivit Legii nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea acestuia.Atribuţiile CSAT– Colaborează cu compartimentele de profil din instituţiile cu atribuţii in domeniul securităţii naţionale pentru armonizarea şi coordonarea unitară a elaborării documentelor prezentate Consiliului, pentru asigurarea legalităţii şi operativităţii în exercitarea sarcinilor specifice.
– Expertizează datele, informările şi măsurile din domeniul apărării şi securităţii naţionale elaborate de instituţiile componente ale sistemului naţional de apărare a României, care urmează să fie analizate în şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
– Intocmeşte sinteze cu concluzii şi propuneri către Preşedintele României la documentele primite de la ministere, instituţii, agenţii şi oficii guvernamentale cu atribuţii şi sarcini în domeniul apărării ţării şi securităţii naţionale, ce urmează să fie analizate în şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
– Consultă şi prezintă propuneri necesare avizării de către Consiliu a proiectelor de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind securitatea naţională, organizarea generală a instituţiilor cu atribuţii în domeniile apărării, ordinii publice, informaţiilor, contrainformaţiilor şi securităţii sau cu incidenţa în acest domeniu, ce urmează a fi supuse, spre aprobare, Parlamentului României.
– Analizează proiectele acordurilor şi tratatelor internaţionale în domeniul securităţii naţionale, ce se supun aprobării Consiliului.
– Consultă şi prezintă propuneri Preşedintelui României referitoare la numirea militarilor în funcţii prevăzute în ştatele de organizare cu gradul de general-locotenent, viceamiral, similare şi superioare acestora.
– Consultă şi prezintă propuneri Preşedintelui României privind participarea la examen şi acordarea gradului de general de brigadă (similar), precum şi pentru înaintarea generalilor în gradul următor.
– Conduce activitatea Comisiei interdepartamentale cu atribuţii de coordonare pe linia tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.
– Intocmeşte proiectul Programului anual de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pe baza dispoziţiilor Preşedintelui României şi a propunerilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.
– Difuzează Programul anual de activitate, aprobat de Preşedintele Consiliului, integral membrilor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi, în extras, celorlalte instituţii beneficiare.
– Redactează proiectul ordinii de zi pentru şedinţele ordinare şi extraordinare ale Consiliului, pe baza prevederilor Programului anual şi a dispoziţiilor Preşedintelui României.
– Multiplică şi expediază membrilor Consiliului ordinea de zi şi documentele prevăzute pe agenda şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, iar invitaţilor la şedinţă materialele prevăzute la punctele de pe ordinea de zi la care aceştia participă.
– Informează în timp util membrii Consiliului despre schimbările intervenite în Programul anual de activitate sau în ordinea de zi, precum şi în legătură cu data, ora şi locul de desfăşurare a şedinţelor.
– Intocmeşte proiectele comunicatelor de presă pentru anunţarea şi după încheierea şedinţelor, cu principalele probleme analizate şi hotărârile adoptate, care, după aprobarea Preşedintelui Consiliului sunt date publicităţii, prin Biroul de Presă al Administraţiei Prezidenţiale.
– Asigură buna desfăşurare a şedinţelor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, ingrijindu-se de amenajarea sălii şi condiţiile tehnice pentru înregistrarea discuţiilor purtate.
– Informează invitaţii în legatură cu data, ora şi locul de desfăşurare a şedinţelor Consiliului şi asigură prezenţa acestora la punctele de pe ordinea de zi la care participă.
– Asigură înregistrarea pe suport magnetic a lucrărilor şedinţelor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
– Intocmeşte documentul cu redarea discuţiilor din sedinţă şi îl prezintă secretarului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru verificare şi semnare.
– Redactează hotărârile adoptate, le prezintă pentru a fi semnate de Preşedintele Consiliului şi le expediază, integral sau în extras, la instituţiile responsabile cu punerea lor în aplicare, iar cele pentru care se dispune altfel, le trimite, spre publicare, la Monitorul Oficial.
– Asigură avizarea juridică a hotărârilor Consiliului pentru a nu se încălca prevederile legilor în vigoare.
– Elaborează protocolul şedinţei şi asigură semnarea acestuia de către membrii Consiliului.
– Intocmeşte proiecte de hotărâri, în intervalul dintre şedinţe, pentru rezolvarea problemelor urgente şi le prezintă spre adoptare şi semnare membrilor Consiliului.
– Intocmeşte rapoarte şi informări cu privire la stadiul îndeplinirii hotărârilor adoptate şi a Programului anual de activitate care vor fi prezentate de secretarul Consiliului în şedinţele ordinare, respectiv, în prima şedinţă din an.
– Elaborează, la sfârşitul fiecarui an sau ori de câte ori se solicită, rapoarte privind activitatea desfăşurată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, care, după analizare în şedinţe, sunt prezentate Parlamentului României.
– Intocmeşte şi actualizează permanent evidenţa hotărârilor adoptate de Consiliu şi a documentelor analizate în şedinţe.
– Prezintă propuneri pentru soluţionarea rapoartelor şi memoriilor adresate Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
– Asigură redactarea, multiplicarea, evidenţa, mânuirea, păstrarea (distrugerea), arhivarea şi transportul documentelor şi informaţiilor clasificate, inclusiv cele NATO, în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale şi Secretariatului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, conform legii.
– Colaborează la pregătirea ceremoniilor desfăşurate cu ocazia unor evenimente militare marcante (aniversări, parade, înaintări în grad, decorări) la care participă Preşedintele României.
– Execută alte sarcini necesare îndeplinirii atribuţiilor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Premierul Ponta spune ca nu va participa la sedintele CSAT daca Traian Basescu revine la Cotroceni
ULTIMELE ȘTIRI