Preşedintele chinez Xi Jinping, discurs ANTI-OCCIDENTAL

Publicat: 7 martie, 2023 14:58

Actualizat: 9 martie, 2023 09:36

Preşedintele chinez Xi Jinping condamnă, într-o sesiune parlamentară, la Beijing, ”îndiguirea” şi ”represiunea” Chinei de către Occident şi mai ales de către Statele Unite, scrie presa chineză de stat, relatează AFP citată de News.ro.

Subiectele de fricţiune s-au multiplicat în ultimii ani, de la tratamentul aplicat musulmanilor uiguri la dezechilibrul balanţei comerciale, şi de la Taiwan la dominaţia în domeniul tehnologiilor de vârf şi la acuzaţii de spionaj.

Ele au condus la impunerea unor sancţiuni occidentale, mai ales americane, Chinei, cărora Beijingul le-a răspuns.

”POLITICĂ DE ÎNDIGUIRE”

”Mediul extern al dezvoltării Chinei a cunoscut schimbări rapide. Factorii incerţi şi imprevizibili au crescut în mod considerabil”, a declarat Xi Jinping, citat luni de agenţia oficială chineză de presă China Nouă.

”Ţări occidentale, conduse de către Statele Unite, au pus în aplicare o politică de îndiguire, de încercuire şi de represiune împotriva Chinei, ceea ce a antrenat provocări fără precedent în dezvoltarea ţării noastre”, a denunţat el.

Xi Jinping, în vârstă de 69 de ani, care se pregăteşte să obţină un al treilea mandat, fără precedent, în câteva zile, s-a exprimat în faţa membrilor unui comitet consultativ, în cadrul sesiunii parlamentare anuale.

El a declarat că ultimii cinci ani au fost marcaţi de o nouă serie de obstacole, care ameninţă frânarea ascensiunii economice a Chinei.

BĂTĂLII ÎN DOMENIUL SEMICONDUCTORILOR

Relaţiile chinezo-americane au înregistrat o perioadă extrem de tensionată luna trecută, după ce un aerostat chinez a fost doborât de către armata americană, acuzat de spionarea unor instalaţii militare americane.

În urma acestui incident, secretarul de Stat american Antony Blinken şi-a amânat o vizită în China, care ar fi permis o dezamorsare a unor subiecte sensibile precum poziţia chineză în Războiul rus din Ucraina, concurenţa în domeniul tehnologiei şi problema Taiwanului.

China şi Statele Unite duc o bătălie feroce în domeniul fabricării semiconductorilor, în contextul în care America şi-a pierdut poziţia dominantă în favoarea gigantului asiatic.

În numele unei presupuse ameninţări la adresa securităţii lor naţionale, Statele unite şi-au multiplicat în ultimele luni sancţiunile impuse producătorilor chinezi de cipuri, împiedicaţi în prezent să se mai aprovizioneze cu tehnologi americane.

Vizite ale unor congresmeni americani în Taiwan, o insulă pe care China îşi revendică suveranitatea şi pe care intenţionează să o alipească, au tensionat de asemena relaţiile chinezo-americane.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat
12 septembrie, 2023
Șefa ISJ Cluj despre consumul de droguri din școli: Pliculețe introduse prin gard, poliția nu poate percheziționa dealeri fără mandat
8 septembrie, 2023
S-a dat startul lucrărilor la drumul expres care va lega DN1 din zona Tureni de Autostrada Transilvania
30 august, 2023
Testări gratuite pentru cancerul de sân și cel de col uterin, la Cluj Arena

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
FLORIN ESTEFAN la PUNCTUL CRITIC: Opera Națională Română din Cluj își începe sâmbătă noua stagiune și anunță că a primit teren pentru un nou sediu

Cluj Symphony Experience vine în weekend cu un program spectaculos: Subcarpați, Alternosfera și Cargo, acompaniați ...

Subcarpați, Alternosfera și Cargo, acompaniați de Filarmonica de Stat Transilvania, la Cluj Symphony Experience
Success message!
Warning message!
Error message!