Prețul metroului de la Cluj a explodat, în urma creșterii prețului la materialele de construcții iar primarul Emil Boc caută scuze indicând creșterea prețurilor și războiul din Ucraina. Aleșii locali din Cluj-Napoca și Florești au aprobat indicatorii tehnico-economici
(majorare de 35 la sută) pentru a face posibilă organizarea licitației. Consilierii locali ai USR care în trecut au votat proiectul s-au abținut acum de la vot.
Metroul va costa peste 2,2 miliarde de euro iar primăria poate conta pe doar 300 de milioane de euro din PNRR. În aceste condiții, ne întrebăm, nu ar fi mai utile două centuri de ocolire în locul metroului?
Luna trecută, licitația a fost suspendată din cauza semnalelor primite de Primăria Cluj de la firmele interesate să depună oferte. Acestea s-au plâns că din cauza majorării prețurilor la materialele de construcții nu se pot încadra în preț.
Consilierii USR PLUS au explicat că au votat pentru acest proiect în urmă cu un an pentru că nu se opun marilor proiecte de infrastructură.
„Din păcate până la momentul de față metroul din Cluj-Napoca a bifat 4 amânări ale licitațiilor, se află într-un blocaj legislativ, iar primul jalon al proiectului, semnarea până la sfârșitul anului a contractului de lucrări, este aproape imposibil de livrat.
De ce a trecut un termen așa de mare, de 9 luni, de la aprobarea indicatorilor inițiali în Consiliu Local și Guvern până la actualizare, având în vedere și că OUG 64, apărut în mai, ar fi permis indexarea la toate lucrările de investiții din țară? Acum un an Cătălin Drulă a făcut primul pas concret prin asigurarea unei componente importante de finanțare prin PNRR, dar de atunci nu s-a mai progresat deloc pe subiectul finanțării, ba dimpotrivă, s-a regresat. Nu avem detalii legate de cost, din PNRR se va acoperi în jur de 10 % din costul total al proiectului.
Au fost identificate sursele de finanțare? Cum va fi gestionată diferența de cost? Se poate gestiona o posibilă pierdere a finanțării din PNRR? Blocarea finanțării în 2024, când trebuie finalizate 50% din lucrări pare tot mai probabilă. Pe lângă asta, blocajul legislativ cu exproprierile persistă”, arată USR PLUS într-un comunicat de presă.
Opozanții lui Emil Boc spun că și cu votul de astăzi problemele licitației nu sunt nici pe departe rezolvate, deoarece mai trebuie parcurși alți pași administrativi cum ar fi actualizarea indicatorilor de preț ai proiectului în Guvern prin Hotărâre de Guvern, deci blocajul mai continuă iar țintele de implementare par din ce în ce mai departe.