• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în România CÂȚI suspecți avem la Cluj

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în România CÂȚI suspecți avem la Cluj

Publicat: 27 februarie, 2020 04:11
Actualizat: 23 martie, 2022 05:03

Primul caz de coronavirus a fost confirmat în România în județul Gorj. Persoana în cauză a intrat în contact cu un italian de 71 de ani care apoi a fost confirmat cu coronavirus și internat într-un spital din Rimini. Bărbatul din Gorj are o stare bună, nu prezintă simptome. Un echipaj de la ISU Dolj, cu autospecială cu izoleta pregătită, se aflau la ora transmiterii acestei știri la domiciliul pacientului. Acesta va fi transportat la Institutul „Matei Balș” din București. 

Despre primul caz de coronavirus din România au transmis informații miercuri seară ministrul Sănătății, Victor Costache, și directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat. 

Ei spun că în casa românului infectat mai trăiesc șapte persoane în vârstă care au fost testate și care nu prezintă simptomele bolii. Ei nu au voie să-și părăsească domiciliul în următoarele 14 zile, casa lor fiind sub pază. 

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că mai sunt în lucru 33 de teste din Gorj. Cetățeanul italian a stat 5 zile în România. 

Ce se întâmplă la Cluj

”În Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj sunt spitalizate, în acest moment, nouă persoane care s-au întors în ultimele 14 zile din regiunea de nord a Italiei, din Veneto și Lombardia și care, după întoarcere, au prezentat simptome respiratorii. Momentan, ei sunt în serviciul nostru pentru a fi evaluați”, a declarat pentru Via Cluj TV dr. Irina Filipescu, de la Spitalul de Boli infecțioase din Cluj.

Din păcate, cele nouă persoane nu au putut fi testate pentru a depista dacă au fost infectate sau nu cu noul tip de coronavirus. Aceasta pentru că la Cluj încă nu au ajuns kit-urile de testare comandate. Procedura este că probele prelevate de la pacienți sunt transmise Institutului Matei Balș din București, care pot confirma sau infirma diagnosticul în 48 de ore.

Șase locuri de carantină pregătite la Cluj

Prefectul Mircea Abrudean a transmis că au fost identificate șase locuri pentru carantină în județul Cluj pentru eventualii pacienți infectați cu coronavirus.

Prefectul a venit cu precizări referitoare la măsurile de precauție adoptate pentru a împiedica răspândirea coronavirusului în zonă, dacă vom avea neșansa să ajungă și la Cluj.

– la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” se aplică toate măsurile comunicate în informările anterioare, iar instituțiile implicate în gestionarea situației sunt în permanentă comunicare cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru informări în timp real și corecte.

–       au fost identificate în județ 6 locații pentru carantină, cu un număr de 197 de locuri, care îndeplinesc cerințele igienico-sanitare, putând fi utilizate în cazul în care situația o va impune

–       totalul persoanelor evaluate medical la sosirea pe aeroport este de 751 de persone, din care 487 sunt în județul Cluj, izolați voluntar la domiciliu. Toți sunt asimptomatici.

–       kiturile pentru determinarea Coronavirusului vor ajunge mâine în județul Cluj

–       în cadrul dispeceratului 112, există un medic specialist care să ofere consiliere  celor care apelează, pentru a nu aglomera inutil activitatea spitalelor

–       în acest moment, nu este nicio persoană care să fie confirmată cu infectarea cu noul Coronavirus în județul Cluj

Prefectura subliniază că pentru informații utile și corecte, este important ca toți cetățenii să consulte permanent sursele oficiale ale Ministerului Sănătății, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne și Departamentului pentru Situații de Urgență. 

Ce ordin a emis Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a emis un ordin referitor la instituirea măsurii de carantină a persoanelor în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infectarea cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei.

Conform documentului, se instituie măsura de carantină pentru toate persoanele asimptomatice care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă. Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate.

De asemenea, persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, se vor autoizola la domiciliu 14 zile, timp în care vor fi monitorizate de către direcțiile de sănătate publică și prin intermediul medicului de familie. Măsura se aplică și membrilor de familie care locuiesc la același domiciliu.

Persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu li se vor pune la dispoziție informații detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală ce trebuie respectate în caz de epidemie.

Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă și a celor afectate este disponibilă pe site-ul cnscbt.ro.

Până în prezent, persoanele care vin din China continentala-Provincia Hubei(inclusiv orasul Wuhan), orașele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo,Taizhou din Provincia Zhejiangsau din una din cele 12 localități din Italia intră în carantină timp de 14 zile, în spații special destinate în acest scop, imediat după revenirea în România.

De asemenea, persoanele din alte provincii/orașe din China continentală și din alte localități din Regiunile Lombardia și Veneto intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat dupa revenirea în România.

La intrarea în carantină se efectuează un test pentru COVID-19 persoanelor asimptomatice venite din zonele afectate.

În scopul asigurării asistenței medicale a persoanelor carantinate, direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București nominalizează unitațile sanitare responsabile de pe raza județului.

Persoanele pentru care se stabilește măsura de carantinare în spațiile special amenajate sau izolare la domiciliu au dreptul la concediu medical conform OUG 158 din 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiției de caz și care se prezintă la o unitate sanitară, rămân în această unitate, în izolare, li se recoltează o probă care va fi transportată la cel mai apropiat centru de testare în regim de urgență. În cazul în care testul este pozitiv pacientul va fi transferat la cea mai apropiată secție / spital de boli infecțioase.

Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiției de caz, vor fi izolate în secțiile / spitalele de boli infecțioase unde li se vor recolta probe respiratorii, conform metodologiei de supraveghere in vigoare, aflata pe site-ul INSP-CNSCBT.

Transportul probelor recoltate se va face în aceleași condiții de siguranță ca și probele de gripă și testarea se va face la cel mai apropiat laborator secțiile / spitalele de boli infecțioase.

Ieșirea din carantină după o perioadă de 14 zile, cât și la externarea din spital dacă pacientul este clinic sănătos se va face după efectuarea a 2 teste negative pentru COVID-19 efectuate la un interval minim de 24 ore.

Direcția de Sănătate Publică județeană și cea a municipiului București comunică administratorului centrului de carantină încheierea perioadei de carantinare și se deplasează pentru eliberarea avizelor epidemiologice.

Dezinfecția spațiilor de carantinare se efectuează de către administratorul centrului sub îndrumarea Direcției de Sănătate Publică, după ce persoana / persoanele vor părăsi spațiul.

În funcție de evoluția situației epidemiologice și confirmarea a mai mult de trei cazuri de infecție cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeași comunitate se poate decide declararea carantinei într-o comunitate.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta
26 noiembrie, 2024
Chirurgul Patriciu Achimaș îi îndeamnă pe români să o voteze pe Elena Lasconi în turul doi
19 noiembrie, 2024
Deputatul Achimaș-Cadariu votează candidați cu pregătirea făcută „la o școală cât de cât acceptabilă, nu pe genunchi și nu pe înserat”

Sterică Fudulea de la IMM ROMÂNIA a fost ales Președinte al Consiliului Economic și Social. ...

Sterică Fudulea de la IMM ROMÂNIA, ales președinte al Consiliului Economic și Social

Începând din 15 ianuarie 2025, compania aeriană AnimaWings va conecta orașul Cluj-Napoca cu capitala României, ...

AnimaWings dă start zborurilor directe Bucureşti – Cluj şi retur începând cu 15 ianuarie 2025

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj şi compania aeriană LOT Polish Airlines întâmpină Noul An cu ...

Aeroportul Internaţional Cluj şi LOT Polish Airlines anunţă creşteri de frecvenţe pentru zborurile spre Varşovia

Tot mai mulți români din marile orașe se laudă că în România se trăiește mai ...

În România se trăiește mai bine decât în diaspora? Ce răspunde economistul Dan Mureșan

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și WIZZ AIR au anunțat o nouă rută internațională din ...

Aeroportul Internațional Cluj anunță o rută nouă spre Castellón din vara lui 2025

În viața cotidiană, situațiile financiare neprevăzute pot apărea când te aștepți mai puțin. Îți faci ...

Cum să folosești eficient IFN-ul ca rezervă de bani până la următorul salariu

Dan Sicobean, consultant fonduri guvernamentale & europene și membru al Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj ...

Dan Sicobean, consultant fonduri: La ce să te aștepți dacă vrei să-ți finanțezi afacerea în 2025

Dan Mureșan, vicepreședintele IMM România, a avut o reacție dură la Ordonanța trenuleț, scoasă din ...

Dan Mureșan, vicepreședinte IMM România, reacție dură la Ordonanța trenuleț: Greva fiscală ar fi justificată
Success message!
Warning message!
Error message!