Mircea Bucur este primul nevăzător utilizator de calculator din România. Încă din 1995 a renunțat la cărțile scrise în Braille în favoarea unui sintetizator vocal și a unui cititor de ecran. Până în prezent a reușit să doteze peste 40 de biblioteci publice din țară cu cititoare ”Daisy” și este inițiatorul sistemul de accesibilizare a filmelor pentru nevăzători.Mircea Bucur este nevăzător de la vârsta de 20 de ani. Este absolvent al Universității Al. I. Cuza din Iași, Facultatea de Matematică. A lucrat 20 de ani ca informatician în mai multe companii. În 1996 a înfiintat Fundația Cartea Călătoare pentru a facilita accesul nemijlocit la informare, instruire și angajare pentru persoanele cu deficiențe de vedere.A fost inițiatorul primelor cursuri de instruire pentru nevăzătorii din România în utilizarea computerelor prevăzute cu sintetizor vocal. Este directorul revistei audio Radar care apare fără întrerupere din decembrie 2003. Alături de colectivul fundației a realizat primele filme artistice accesibilizate pentru nevăzători și a creat o rețea națională de distribuție a cărților audio în format Daisy pentru persoanele cu deficiențe de vedere prin intermediul bibliotecilor publice din România.”Am fost primul nevăzător din țară care a început să lucreze pe calculator în 1995. M-am antrenat un an de zile și mi-am dat seama ce deschidere uriașă e pentru un nevăzător, așa că în 1996 am decis să pornim Fundația Cartea Călătoare”, spune domnul Bucur. Scopul inițiativei a fost facilitarea accesului nemijlocit la informare, instruire și angajare pentru persoanele cu deficiențe de vedere și creșterea gradului de integrare socială a acestora cu ajutorul tehnologiilor moderne de acces.Mircea Bucur a reușit, în ciuda dizabilității sale, să devină un IT-ist în toată puterea cuvântului, ajungând să creeze programe IT pentru cei cu deficiențe de vedere.Cititoarele DAISYplayer daisy
Aparatele de accesibilizare ”Daisy” au fost mediatizate pentru prima dată în țară tot de către Mircea Bucur. Aceste minuni ale tehnologiei pentru nevăzători accesibilizează cărțile în format audio sau text, care poate fi redat cu un sintetizator intern. ”Aparatul se bazează pe o colectie de fișiere electronice text/audio, care copiază cartea tiparită. Cu jutorul unui astfel de player, pot citi cartea pe sărite, nu sunt obligat să o ascult cap-coadă ca pe o casetă. Aparatul seamănă cu un mp3, dar are mai multe butoane care permit salturi la pagini, se pot pune semne de carte, se poate sări la paragrafe, se menționează notele de subsol, acolo unde există”, ne-a explicat Mircea Bucur.Cititoarele sau player-ele Daisy sunt singurele care permit ascultarea selectivă a informaţiilor create în formatul Daisy. Ele sunt proiectate special pentru persoane cu deficienţe de vedere.Orice tip de cititor de cărţi Daisy permite următoarele funcţii:- redarea continuă şi întreruperea în orice moment a lecturii;
– redarea cu viteză variabilă fără a se altera vocea lectorului;
– deplasarea prin structura cărţii
(se poate trece uşor de la secţiunea curentă la cea următoare sau precedentă şi la fel de la un capitol la altul, de la un subcapitol la altul , de la o pagină la alta sau de la o frază la alta.)
– saltul la o anumită pagină din carte;
– obţinerea de informaţii generale despre carte: numărul total de pagini , timpul total de lectură, timpul scurs de la începutul lecturii şi timpul rămas.
– aflarea numărului de pagină la care am întrerupt lectura;
– inserarea şi revenirea la un semn de carte;
– programarea timpului după care aparatul se va închide automat;
– criptarea informaţiilor pentru a le proteja împotriva copierii neautorizate.Peste 40 de biblioteci publice din toată țara, dotate cu cititoare Daisy”Am dotat peste 40 de biblioteci publice în toată țara, tocmai pentru ca nevăzătorilor să le fie ușurată lectura. Numai în București nu avem acces, din cauza unui personaj pe care nu vreau să-l numesc”, a precizat discretul domn Bucur.”Un player Daisy poate ajunge la 1800 de lei bucata (18 milioane lei vechi). Totul a fost posibil printr-un proiect pilot de dotare a bibliotecilor în 2007 și apoi continuat cu un altul în 2008. Legea spune că echipamentele pentru nevăzători ar trebui subvenționate de stat, dar nu se întâmplă asta. Mereu e invocată lipsa banilor la buget. Există și o directivă europeană care obligă accesibilizarea. Un cititor de ecran se ridică și la 1000 de euro. Softul transmite printr-un sintetizator vocal pe ce taste trebuie apăsat, unde te afli în meniu, etc. Extrem de util”, spune Mircea Bucur, omul care prin proprie inițiativă a făcut mai multe pentru nevăzători decât ar fi putut face statul vreodată.Cărțile pretabile pe cititoarele Daisy pot fi accesate prin intermediul bibliotecii electronice a Fundației Cartea Călătoare.”La BCU Cluj se află în acest moment două astfel de playere cititoare Daisy, care pot fi împrumutate acasă”, a menționat Mircea Bucur.Cineastul Mircea BucurIT-ist neobosit, Mircea Bucur și-a extins încercările de accesibilizare a lumii exterioare pentru nevăzători și în domeniul cinematografiei. De ceva ani adaptează filme pentru nevăzători. Aceștia pot asculta filmul, ca pe o lectură extrem de detaliată – de la referințele despre hainele actorilor, decorul acțiunii, la gesturile și mimica lor.Primul film accesibilizat pentru nevăzătorii din România a fost ”Ray Charles” (2004). Printre titlurile deja adaptate se numără: ”Aviatorul”, ”Moartea domnului Lăzărescu”, ”432”, sau ”Bună. Ce faci?”Caravana cinematografică pentru nevăzători, care a poposit și la Cluj cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, va prezenta pe parcursul unui an 16 filme artistice românești și străine.Principalele activități ale Fundației Cartea Călătoare:– Ofera servicii gratuite persoanelor cu deficiente de vedere.
– Inregistreaza in format audio manuale scolare, cursuri pentru invatamantul scolar, liceal, universitar, carti de specialitate pentru a-i ajuta pe nevazatori in profesia lor, carti fundamentale din literatura nationala si internationala.
– Realizeaza carti in format electronic.
– Adapteaza filme pentru nevazatori adaugandu-le descriere audio.
– Gazduieste prima lista de discutii prin email a nevazatorilor din Romania.
– Editeaza revista Radar care apare in doua formate: pe web si audio pe compact disc.
– Sustine la cerere cursuri de informatica si de utilizare a echipamentelor special adaptate .
– Faciliteaza obtinerea de catre liceele de nevazatori a echipamentelor informatice special adaptate.
– Asista Scolile, organizatiile nevazatorilor cat si persoane individuale in achizitionarea, configurarea si utilizarea echipamentelor special adaptate pentru persoanele cu deficiente de vedere.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.