• Acasă
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Primul Muzeu al Bivolului din România, la câţiva kilometri de Cluj: cum au conservat sătenii din Mera o tradiţie veche de un secol GALERIE FOTO

Primul Muzeu al Bivolului din România, la câţiva kilometri de Cluj: cum au conservat sătenii din Mera o tradiţie veche de un secol GALERIE FOTO

Publicat: 15 octombrie, 2011 12:26

Actualizat: 23 martie, 2022 07:25

Primul Muzeu al Bivolului din România a fost deschis în anul 2009 în satul Mera, comuna Baciu, la numai câţiva kilometri de Cluj. Dacă în urmă cu zeci de ani bivolii erau animale foarte răspândite în satele din Transilvania, Mera fiind chiar centrul creşterii bivolului din judeţ, acum în multe gospodării nu au mai rămas decât juguri, talăngi şi care vechi, toate piese de muzeu.Gheorghe Varga, în vârstă de 67 de ani, este profesor de biologie şi localnic în satului Mera încă de la naştere, s-a hotărât să adune toate aceste obiecte legate de creşterea bivolului şi să înfiinţeze primul muzeu din România, poate chiar din Europa, dedicat acestui animal.”Prima dată ne-a venit ideea atunci când am preluat această clădire. Era în paragină, aparţinea Consiliului Local Baciu. Nu era folosită şi atunci ne-a venit ideea, membrilor Asociaţiei Primula, ca să o folosim cu un scop mult mai plăcut pentru locuitorii satului. Pe parcurs ne-a venit ideea că ar fi bine să înfiinţăm un muzeu al bivolului. Creşterea bivolului are o tradiţie de 120 în Mera. Aici a fost şi centrul creşterii bivolului pe Valea Nadăşului. Părinţii mei s-au ocupat de creşterea lor, iar eu, fiind copil, am crescut în apropierea bivolului şi probabil de aici se trage afecţiunea mea pentur bivoliţe”, povesteşte profesorul Varga.Muzeul Bivolului din Mera a fost deschis inaugurat în 2009, cu ocazia Zilelor satului Mera, dar expoziţia cu multe din aceste obiecte a fost strânsă în 2008. Muzeul conţine în jur de 200 de piese, dintre care aproximativ 100 de talăngi, majoritatea pieselor fiind donate de localnicii din Mera, care s-au ocupat de creşterea bivolului de-a lungul anilor.”Păstrăm aceste obiecte ca şi un semn de omagiu faţă de strămoşii noştrii, care s-au ocupat de creşterea bivolului, care a fost o îndeletnicire destul de pretenţioasă. În acelaşi timp, aceste obiecte sunt păstrate aici pentru că nu se mai folosesc în practica zilnică a ţăranului din Mera”, a completat Gheorghe Varga.
altera
Talangi
La muzeu pot fi văzute principalele obiecte cu care a lucrat ţăranul din Mera, utilaje precum este carul de bivol, cu care s-a lucrat, sania, folosită pe timp de iarnă, sau diferite pluguri cu care a fost arat terenul. „Avem un plug de lemn de la sfârşitul secolului al XIX-lea, avem un plug de fier, o colecţie de juguri de diferite vârste, şi colecţia de talăngi, cu 100 de bucăţi. Jumătate dintre talăngi au fost cumpărate de Asociţia Primula de la un fost cioban, iar celelalte au fost donate de localnicii din Mera alături de alte obiecte pentru muzeu. Cel puţin 50 de familii au donat obiecte pentru muzeu”, a mai explicat profesorul.Printre obiectele expuse se mai numără şi colecţia de vase cu care a fost transportat laptele de la păşune la lăptăria din sat, felinare, utilizate înainte de 1951, vase mai mari, care au servit la transportul laptelui în Cluj. Mai există şi câteva separatoare de lapte, folosite pentru separarea smântânii de lapte: din smântână se obţinea untul, iar din lapte brânza. „Mai avem şi şei de măgar. Măgarul a fost folosit pentru a merge la muls la păşune, pentru că ciurda nu venea acasa în fiecare zi. Ieşeau cu ciurda la începutul lunii mai şi stăteau până la sfârşitul lunii septembrie, de aceea fiecare crescător de animale mergea la păşune şi îşi mulgea animalele”, îşi aminteşte Gheorghe Varga.Portrivit profesorului, primele bivoliţe au fost aduse la Mera în 1890 din ţara Făgăraşului. Au fost aduse opt animale cu trenul, iar pe parcursul anilor numărul lor a crescut, în 1922 ajungânde-se 500 de animale în Mera. „Din anul acela Mera a devenit centrul creşterii bivolului pe valea Nadăşului. Numărul cel mai mare s-a înregistrat în 1950, când erau 1.500 de animale. Se pare că numărul animalelor era mult mai mare ca numărul locuitorilor din sat. În 1953 scade brusc numărul lor, din cauza politicii discriminatorii de atunci: cei care aveau şase bivoliţe erau trecuţi pe liste de chiaburi şi obligaţi să predea cote. În ’55 se înregistrează o creştere masivă, datorită unor contracte de vânzare-cumpărare, iar producătorii din Mera se angajau să livreze la lăptărie o anumită cantitate de lapte. Pentru acest lucru el primea un avans, 50% din valoare totală, şi cu banii aceia au cumpărat bivoliţe. Într-o săptămână au cumpărat 360 de bivoliţe, din târgurile din împrejurimi”, povesteşte săteanul.În satul Mera tradiţia creşterii bivolului încă se mai păstrează. În primăvară erau 120 de bivoliţe aici. Laptele este valorificat ca şi acum 100 de ani, se folosesc aceleaşi separatoare, iar laptele integral, smântână şi la comandă untul, sunt extrem de apreciate şi căutate de clujeni.Muzeul Bivolului este deschis oricui doreşte să îl viziteze, la cerere, iar profesorul Varga le va povesti tuturor celor care îi treg pragul istoria creşterii bivoliţelor la Mera. Muzeul a fost amenajat cu ajutorul organizaţiei World Vision, in cadrul unui amplu program de susţinere a comunităţilor tradiţionale, care a contribuit atât material cât şi cu sfaturi către localnicii din Mera cu privire la modul în care trebuie acesta amenajat. FOTO: Laura Mureşan[slideshow]

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
25 septembrie, 2024
Cum să obții cea mai bună variantă a preparatelor culinare
5 septembrie, 2024
Cum să alegi un țarc de joacă pentru copilul tău? CINCI aspecte de luat în considerare
5 septembrie, 2024
Cum poți să-ți menții trupul sculptat la început de toamnă? Top 3 sfaturi pentru a evita depunerile de grăsime în sezonul rece
30 iulie, 2024
3 trucuri pe care le poți folosi pentru a adopta o alimentație sănătoasă
14 iulie, 2024
7 lucruri în care merită să investești pentru a te bucura la maximum de confortul casei tale

D.G.R.F.P. Cluj-Napoca reamintește persoanelor fizice că în anul 2024, termenul limită de depunere a formularului ...

30 septembrie 2024 – termen limită de depunere a formularului 216 și de plată, pentru impozitul special pe bunurile imobile de valoare mare

Institutul Oncologic din Cluj pune umărul la întărirea rețelelor europene de expertiză oncologică pentru viitorul ...

Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”

Registrului Auto Român le transmite șoferilor că de acum pot accesa informații tehnice via Chatbotul ...

La ce întrebări răspunde Chatbotul RAReș, disponibil pe site-ul Registrului Auto Român

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de ...

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de Cancer

Până în anul 2050, numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77 la ...

Până în anul 2050, numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77 la sută

Institutul Oncologic din Cluj este parte a unei rețele de expertiză europene de luptă împotriva ...

Institutul Oncologic din Cluj, partea a unei rețele de expertiză europeană de luptă împotriva cancerului

Dr. Delia Nicoară a reprezentat Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) la ...

Dr. Nicoară, IOCN, a vorbit la Bruxelles despre traseul pacientului și importanța rețelelor oncologice

Gătitul este o artă, iar perfecționarea gustului și a texturii alimentelor este una dintre cele ...

Cum să obții cea mai bună variantă a preparatelor culinare
Success message!
Warning message!
Error message!