• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Principesa Margareta şi Principele Radu vor fi CETĂȚENI de ONOARE ai Clujului

Principesa Margareta şi Principele Radu vor fi CETĂȚENI de ONOARE ai Clujului

Publicat: 22 ianuarie, 2015 16:42
Actualizat: 23 martie, 2022 05:30

Principesa Margareta şi Principele Radu vor fi CETĂȚENI de ONOARE ai Clujului, a anunțat Consiliul Județean Cluj.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte, domnul Vakar Istvan, a iniţiat un proiect de hotărâre privind acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj – “Clujean de onoare” Alteţelor Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României şi Principelui Radu al României, document care va fi supus aprobării plenului deliberativului clujean în cadrul primei şedinţe a forului administrativ judeţean, eveniment care va avea loc miercuri, 28 ianuarie 2015, cu începere de la ora 13.00.    

„Consider că prin acest gest îndeplinim o datorie de onoare a autorităţilor clujene, aceea de a recunoaşte şi aprecia, la adevărata valoare, implicarea şi sprijinul deosebit pe care Alteţele Lor Regale le-au manifestat în numeroase domenii, în beneficiul direct al clujenilor, în continuarea unei nobile misiuni asumate încă de la început de Casa Regală a României. Convins fiind de faptul că prin această iniţiativă sunt în asentimentul colegilor mei, le voi propune consilierilor judeţeni să se alăture acestui demers şi să devină co-iniţiatori ai proiectului de hotărâre”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte, domnul Vakar Istvan. 

Legăturile Casei Regale a României cu Clujul 

În referatul de aprobare a proiectului se arată că legăturile Casei Regale a României cu Clujul datează încă de pe vremea primului Rege al României, Majestatea Sa, Carol I, iar comunitatea clujeană a acumulat, în timp, o imensă datorie de recunoştinţă faţă de Casa Regală a României.

Unul dintre cei mai faimoşi artişti originari din Cluj, Carol Pop de Satmary/Karoly Papp de Szathmary, a fost sprijinit direct de Majestatea Sa, Regele Carol I al României. Primul fotograf de război din lume, artistul clujean a fost numit şi fotograful oficial al Curţii Regale a României. În momentele mai dificile, a fost sprijinit financiar și moral de Majestățile Lor, Regele Carol I și Regina Elisabeta a României.

Regele Carol I al României a intervenit personal, în anul 1892, pe lângă împăratul Franz Jozef al Austro-Ungariei, pentru a obține grațierea liderilor românilor ardeleni, condamnați la închisoare în procesul Memorandiștilor de la Cluj.

Intelectuali ardeleni de frunte, precum Alexandru Papiu-Ilarian, absolvent al Liceului Piariștilor din Cluj și al Facultății de Drept din Cluj, au fost sprijiniți de Majestatea Sa, Regele Carol I, atunci când s-au mutat peste Carpați. În acțiunea de fondare a Societății Academice Române, devenită Academia Română, Regele Carol I al României a avut grijă să fie incluși reprezentanți ai tuturor comunităților românești, inclusiv ai Transilvaniei. 

Majestățile Lor, Regele Ferdinand I și Regina Maria, au avut un rol covârșitor în determinarea intrării României în Primul Război Mondial și în realizarea Marii Uniri. Majestatea Sa, Regina Maria, a participat personal la Conferința de Pace de la Paris pentru a obține recunoașterea internațională a Rezoluțiunii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, care prevedea Unirea Transilvaniei cu Regatul României. Majestatea Sa, Regele Ferdinand I, a refondat Universitatea din Cluj, la început aceasta purtând numele de Universitatea Daciei Superioare, apoi a luat numele marelui rege. Universitatea Regele Ferdinand I a fost o instituție de elită, a cărei tradiție este continuată azi de Universitatea Babeș-Bolyai. 

Tot Regele Ferdinand I a contribuit la fondarea Operei Naționale Române și a Teatrului Național Român din Cluj. Sunt remarcabile acțiunile Familiei Regale din anii de după război. Doar în preajma Crăciunului din 1921, Majestatea Sa, Regele Ferdinand I și Alteța Sa Regală, Principele Moștenitor Carol, au fondat 150 de biblioteci populare în satele României Mari, inclusiv în județul Cluj. 

Majestatea Sa, Regele Carol al II-lea, a sprijinit cultura românească într-o manieră care nu a putut fi egalată până acum. Generoasele subvenții ale Fundațiilor Regale au contribuit la susținerea unor mari intelectuali ai României. Filosoful clujean Lucian Blaga s-a numărat printre beneficiarii sprijinului regal. Fără sprijinul Majestății Sale, probabil că nu ar fi fost posibilă strălucitoarea efervescență culturală din perioada interbelică. 

Regele Carol al II-lea a fondat, printre altele, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj, instituţie de cultură aflată în prezent sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj. Majestatea Sa, Regele Carol al II-lea, împreună cu Principele Moștenitor Mihai, au sprijinit construirea Catedralei Ortodoxe Române din Cluj, un imens candelabru cu Coroana Regală aflându-se în naosul acestui lăcaș de cult. Tot Majestatea Sa, împreună cu Principele Moștenitor Mihai, au participat la ceremonia de sfințire a acestei Catedrale. Familia Regală a României a sprijinit și mutarea sediului Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de la Gherla la Cluj. Majestatea Sa, Regele Carol al II-lea, a susținut construirea Academiei Teologice Greco-Catolice din Cluj, azi Academia de Muzică Gheorghe Dima.

Majestatea Sa, Regele Mihai I, a fost ocrotitorul Universității clujene în exil la Sibiu, în anii grei ai Celui de-al Doilea Război Mondial. Majestatea Sa, împreună cu Regina-Mamă Elena a României, au contribuit la alinarea suferințelor refugiaților din Transilvania de Nord. În numeroase orașe, precum Turda, au fost create instituții care au acordat primul ajutor refugiaților. Universitatea Regele Ferdinand I, în refugiu la Sibiu și la Timișoara, a beneficiat din plin de sprijinul Casei Regale a României iar la finalul Celui de-al Doilea Război Mondial, Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, s-a implicat activ în lupta diplomatică ce avea să consfințească revenirea Transilvaniei de Nord la trupul Regatului României. Universitatea Regele Ferdinand I a revenit în Cluj cu sprijinul direct al Majestății Sale, Regelui Mihai I. Regele României s-a implicat și în alinarea suferințelor cauzate de conflagrația mondială, prin sprijinul acordat spitalelor și cantinelor clujene. 

După căderea comunismului, Principesa Moștenitoare Margareta a României a venit în țară și, de 25 de ani, muncește neobosit în folosul României. În primele zile ale anului 1990, Alteța Sa Regală a vizitat Clujul, iar unul dintre primele sale interviuri a fost acordat seniorului presei clujene, Virgil Lazăr, simbol al României libere și deţinător al titlului de Cetățean de Onoare al județului Cluj. Alteța Sa Regală, Principesa Moștenitoare, s-a implicat personal în acordarea unor burse în folosul elevilor clujeni, prin intermediul fundațiilor pe care le patronează. Numeroși artiști clujeni au beneficiat de sprijinul Alteței Sale Regale. Principesa Moștenitoare Margareta a României s-a implicat activ în promovarea intereselor europene și euroatlantice ale României.

Și alți membri ai Familiei Regale au onorat Clujul cu vizitele Lor. Majestăților Lor, Regele Mihai I și Regina Ana, au vizitat în repetate rânduri capitala Transilvaniei. Majestatea Sa, Regele Mihai I, este Profesor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai și Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. 

De asemenea, Alteța Sa Regală, Principele Radu al României, s-a implicat în promovarea și susținerea unor acțiuni culturale și educative. Numeroasele lansări de carte, organizate în școli sau la Centrul Cultural Casino, patronajul acordat unor inițiative educaționale, precum concursul de citit al Transylvania College sau fondarea Royal School in Transylvania, participarea la dezbateri sau conferințe științifice, precum cea găzduită în toamna anului 2013 de Biblioteca Centrală Universitară sunt semnificative în acest sens. 

Este remarcabil Înaltul Patronaj Regal acordat de Altețele Lor Regale, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, celui mai frumos festival agrar din România, Transilvania Fest, inițiat de către Indrei și Pamela Rațiu la Turda, sub numele de Turda Fest. Acest festival a dus județul nostru în Cartea Recordurilor, prin cea mai lungă funie împletită din ceapă, la Turda, și prin cel mai mare coș de nuiele din lume, împletit în Cluj-Napoca. 

Nu putem trece cu vederea implicarea Altețelor Lor Regale în susținerea inițiativelor diplomatice ale României sau în promovarea în străinătate a produselor românești.

Legăturile Casei Regale a României sunt continuate de Alteța Sa Regală, Principele Nicolae al României. Lansările de carte din diferite școli din județ sau de la Centrul de Cultură Urbană Bastionul Croitorilor, conferințele științifice organizate la Universitatea Babeș-Bolyai sau la Biblioteca Centrală Universitară, cu participarea Alteței Sale Regale, sunt remarcabile. De asemenea, este semnificativ faptul că Alteța Sa Regală, Principele Nicolae al României, a acordat pe scena Operei Naționale Române din Cluj Înaltul Său Patronaj Asociației Curtea Veche care promovează donațiile de carte. 

În acest sens, având în vedere argumentele anterior menţionate şi despre care nu putem aprecia că reprezintă rezultatul unei abordări exhaustive, lista putând fi extinsă, având în vedere inclusiv contextul în care Clujul este, pe întreg parcursul anului 2015, Capitală Europeană a Tineretului, considerăm că acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de Onoare” Alteţelor Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României şi Principelui Radu al României reprezintă o recunoaștere a unei întregi tradiții, deosebit de valoroase, a rolului jucat de membrii Familiei Regale de-a lungul istoriei Clujului, precum și a contribuțiilor personale ale celor doi membri ai Familiei Regale a României. 

Înmânarea diplomei de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de Onoare” celor două Alteţe Regale şi a însemnelor distinctive realizate în acest sens urmează a avea loc în cadrul unei ceremonii publice organizate de către Consiliul Judeţean Cluj.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
25 septembrie, 2023
Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat
12 septembrie, 2023
Șefa ISJ Cluj despre consumul de droguri din școli: Pliculețe introduse prin gard, poliția nu poate percheziționa dealeri fără mandat
8 septembrie, 2023
S-a dat startul lucrărilor la drumul expres care va lega DN1 din zona Tureni de Autostrada Transilvania

Noua grădiniță din Baciu își va deschide porțile pentru cei mici la finele lunii octombrie, ...

Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
Success message!
Warning message!
Error message!