Fiscul îi poate executa silit pe patronii unor firme care se îndreaptă spre faliment, dacă există riscul să nu încaseze nimic prin procedura din legea insolvenţei. Astfel, statul are un avantaj în faţa celorlalţi creditori, scrie capital.ro.
Guvernul, prin vocea premierului Victor Ponta, a anunţat că legea insolvenţei este o victorie pentru bugetul de stat. Din cele 44 de miliarde lei, datorii acumulate de firmele insolvente la buget, ar urma să fie recuperate 4 miliarde lei.
Cifrele avansate de şeful executivului au contrariat mediul de afaceri de vreme ce legea, oricât de favorabilă statului, nu poate fi retroactivă. Prin urmare, debitele vechi vor fi recuperate în baza legii care a funcţionat până pe 28 iunie când a intrat în vigoare noul Cod al insolvenţei.
Practicienii în insolvenţă spun că statul are un alt atu. Este vorba de un articol din Codul de procedură fiscală prin care poate fi atrasă răspunderea celor care au dus firma în faliment şi declanşată executarea silită. Răspunderea solidară ajută fiscul să treacă la executare silită, în afara procedurii de insolvenţă.
O cerere de atragere a răspunderii care se desfăşoară într-un dosar disjuns poate să dureze şi un an şi jumătate. În schimb, fiscul poate finaliza aceeaşi procedură în doar luni în baza Codului de procedură fiscală.
Atâta timp cât fiscul nu se mai poate îndrepta împotriva debitorului de bază, rămas fără active de valorificat, există şanse să recurgă, tot mai mult, la răspunderea în solidar a persoanelor care au dus la insolvenţă.
Detalii pe capital.ro