Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste care pot favoriza apariția cancerului. Chirurgul de la Institutul Oncologic din Cluj a atras atenția că rata de obezitate în rândul populației este fără precedent, mai ales cea în rândul copiilor, „o premisă foarte rea pentru dezvoltarea ulterioară a organismului”. El a atras atenția că pentru a avea o populație informată și pentru a reduce riscurile e nevoie ca educația sanitară în școli să devină obligatorie. Te invităm să urmărești emisiunea și dacă dorești mai multe astfel de informații să te abonezi la canalul nostru de YouTube.
Întrebat ce anume poate favoriza apariția cancerului, profesorul Achimaș-Cadariu s-a referit în mod explicit la carnea roșie, dulciuri și alcool consumate în exces.
Excesele
„Aș avea grijă la lucrurile despre care avem dovezi că nu fac bine. De pildă, carnea roșie în exces. A mânca carne roșie nu este ceva rău, dar a face exces, a mânca un număr mare de porții pe săptămână, pe lună, pe an, poate să devină un factor de risc pentru cancerul colorectal.
Alcoolul, în cantități moderate, este acceptat. Există diverse studii, care apar anual, doza acceptabilă în diverse studii e diferită, de la zero, în unele, până la un pahar de vin, o bere, în altele, însă tăriile nu sunt recomandate. Anual citim astfel de studii care reglementează aceste lucruri.
Dulciuri și obezitate
Igestia de dulciuri. Dulciurile rafinate, mai ales, au venit foarte târziu în evoluția omenirii. Consumăm extrem de multe dulciuri față de ce se întâmpla în urmă chiar cu zeci de ani, nu trebuie să mergem foarte departe, și aici vedem o explozie de obezitate, vedem diabet zaharat foarte mult, boli cardiovasculare și, sigur, și cancer”, a subliniat Patriciu Achimaș-Cadariu.
De sărbători, profesorul clujean le recomandă clujenilor să fie moderați când se pun la masă: „Lucrurile stau simplu, e bine să alegem calea de mijloc, să nu facem excese alimentare, să ne păstrăm o anumită rutină în alimentație.
Faptul că de sărbători ne permitem unele lucruri pe care nu ni le permitem zilnic și faptul că ciocnim un pahar de vin, nu cred că asta poate face rău. Însă, să consumăm o cantitate de calorii raportată la eforturile pe care le facem în timpul sărbătorilor, când nu ne mișcăm prea mult. Și, sigur, să ne uităm și la calitatea a ceea ce consumăm”, a mai spus deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu. Toate detaliile, în interviu.