• Acasă
  • /
  • Punctul critic
  • /
  • Profesorul Achimaș-Cadariu, despre scadalul stimulatoarelor cardiace prelevate de la morți: „Dacă acuzațiile sunt corecte, e ca în lagărele naziste”

Profesorul Achimaș-Cadariu, despre scadalul stimulatoarelor cardiace prelevate de la morți: „Dacă acuzațiile sunt corecte, e ca în lagărele naziste”

Publicat: 1 martie, 2023 12:21
Actualizat: 4 martie, 2023 09:06

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat, medic primar, Ginecologie și Chirurgie Oncologică IOCN, a făcut comentarii la BuzzNews.ro pe tema scadalului stimulatoarelor cardiace prelevate de la morți și implantate la pacienți: „Nu este un singur om implicat acolo, sunt echipe întregi”, „e vorba acuze care duc către sfera patologiei celor care au acționat în lagărele naziste, e vorba de inducere de patologii, de experimente pe om, mi se pare foarte grav dacă e în zona respectivă și dacă există dovezi în acest sens”.

„O astfel de situație nu se întâmplă peste noapte, nu este un singur om implicat acolo, sunt echipe întregi, de la recoltare până la reimplantarea stiumulatoarelor cardiace. Nu e o chestiune de care să nu se fi știut, a fost lăsată să evolueze, să existe”, a declarat Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Cazul amintește de lagărele naziste

„Nu putem vorbi de lucruri legale, nici etice. E vorba de o încălcare de legislație, de acuze care duc către sfera patologiei celor care au acționat în lagărele naziste, e vorba de inducere de patologii, de experimente pe om, mi se pare foarte grav dacă e în zona respectivă.

Nu cred că ar trebui să lăsăm planeze astfel de probleme, ar trebui să le clarificăm, să le lămurim, a fost sau nu a fost așa ceva?”, a spus deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu. El a comentat astfel indiciile procurorilor care susțin că unele operaţii nu erau necesare, dar medicul suspectat în acest dosar, Nicolae Tesloianu ar fi oferit pacienţilor săi medicaţie care să le inducă anumite simptome şi să se ajungă, astfel, la operaţie. În cele din urmă, judecătorii vor decide dacă există și probe în sprijinul acestor afirmații.

Medic în arest

Medicul Nicolae Dan Tesloianu, acuzat că preleva stimulatoare cardiace de la persoane decedate rămâne în arest preventiv, după ce Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia.

Nicolae Dan Tesloianu a fost arestat preventiv pe data de 18 februarie de către Tribunalul Bucureşti, el contestând această decizia la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit News.ro, Parchetul General a anunţat reţinerea medicului din Iaşi, în dosarul dispozitivelor medicale montate fără respectarea legislaţiei. Astfel, medicul este acuzat că, încă din 2017, a montat cel puţin 238 de astfel de dispozitive, unele fiind prelevate de la persoane decedate, altele fără a li se cunoaşte provenienţa, deşi acest lucru este interzis de lege.

De asemenea, procurorii afirmă că unele operaţii nu erau necesare, dar medicul a oferit pacienţilor săi medicaţie care să le inducă anumite simptome şi să se ajungă, astfel, la operaţie.

”Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de o persoană fizică având calitatea de medic la un spital din municipiul Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente şi luare de mită. Faţă de inculpat s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore şi s-a formulat propunere de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile, care a fost înaintată spre soluţionare Tribunalului Bucureşti”, a transmis Parchetul General.

Medicul vizat este Dan Tesloianu de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.

Ce spun procurorii

”Suspectul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora”, au mai transmis procurorii.

Potrivit acestora, din probele administrate în cauză până în prezent, ”a rezultat că suspectul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor”.

”Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare. O mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică”, au mai precizat procurorii.

De asemenea, procurorii precizează că au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de cinci medici din Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, precum şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de alte patru persoane fizice, având calitatea de pacienţi ai unui spital din municipiul Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

”Faţă de unul dintre suspecţii medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligaţia de a nu mai exercita profedia de medic. În situaţia de fapt reţinută de procurori se consemnează că cei cinci suspecţi medici, cu ocazia exercitării atribuţiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultaţii de specialitate unor pacienţi, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activităţile prestate. În ceea ce îi priveşte pe cei patru suspecţi pacienţi, s-a reţinut că aceştia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite”, au mai precizat procurorii, potrivit News.ro.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
27 septembrie, 2023
Cristi Danileț a povestit cât de greu i-a fost în perioada în care a fost suspendat din magistratură
27 septembrie, 2023
Prof. Ciprian Mihali: REPER pregătește candidat la Primăria Cluj: Există o anumită oboseală a actualei administrații
25 septembrie, 2023
Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”
21 septembrie, 2023
Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat
21 septembrie, 2023
Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu

Într-o eră marcată de progrese tehnologice rapide, au apărut schimbări ale formelor tradiționale de educație, ...

Dezvoltarea vederii în spațiu a copilului prin intermediul jocurilor

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va găzdui, în intervalul 6-8 ...

Transilvania Food Summit și Ziua Interacțiunii Om-Animal, la USAMV

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), România, și George Mason University, SUA, (prin Schar School of ...

UBB și Universitatea George Mason – parteneriat strategic în domeniul AI

Producție, inginerie, automotive sau IT, doar câteva dintre domeniile în care angajatorii caută candidați potriviți ...

Inginerie, automotive sau IT, câteva dintre domeniile unde poți prinde un job la Târgul de Cariere în 9 și 10 octombrie

Fundația Comunitară Cluj și Fundația Bosch România lansează Fondul EduCare Bosch, dedicat elevilor de gimnaziu ...

La Cluj se lansează un fond pentru educație de 50 000 de euro

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziția 1001-1200 global la nivel internațional și poziția a ...

UBB pe podium în clasamentul Times Higher Education: 1001-1200 global

Maria Popovici filmează un special la Cluj în 7 și 8 Octombrie, intitulat „O să ...

Weekend cu Maria Popovici la Cluj

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj devine primul aeroport din țară care va avea autobuz electric ...

Aeroportul Internațional Cluj își cumpără autobuz electric
Success message!
Warning message!
Error message!