Profesorul Achimaș: Suntem departe de o lege care să impună sancțiuni celor care nu merg la medic pentru servicii de prevenție

27 mai, 2022 15:07

Fostul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat și chirurg la Institutul Oncologic din Cluj, crede că România e departe de o lege care să sancționeze persoanele care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile de prevenție. Deputatul a reacționat în urma unei declarații făcute de președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, potrivit căreia pachetele medicale de prevenție vor deveni obligatorii din 2023, iar cei care nu merg la medicul de familie pentru aceste servicii ar putea fi sancționați.

„Înainte de a aplica sancțiuni, trebuie clarificat ce pachete medicale de prevenție putem oferi, unde putem acoperi în totalitate pachetul și să informăm foarte corect populația. Acum, cel puțin, suntem departe de o lege care să introducă astfel de sancțiuni. Degeaba dăm vina pe oameni care nu știu despre ce este vorba. Fără o educație sanitară corectă făcută în școli, începută din primele clase, nu poți să pretinzi ca un tânăr sau ulterior un adult să se prezinte la medic.

Există situații în care pacienții nu pot fi sancționați. Să luăm profilaxia primară, vaccinarea. Dacă o pacientă este identificată cu cancer de col uterin și nu s-a vaccinat, îi dăm o amendă? Dar dacă statul nu a pus la dispoziție vaccinul cum s-a întâmplat în anii aceștia, ce ne facem? Responsabilitatea este una mai complexă și aparține tuturor celor implicați în sistem”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș.

Profesorul Achimaș, care este coordonatorul Planului Național de Combatere a Cancerului, spune că sistemul are și alte carențe.

„Știm că zona în care funcționează screeningul cel mai bine este zona de nord-vest dar chiar și aici lucrurile sunt departe de ideal și sunt zone total neacoperite.

Nu găsim vaccinuri, nu avem rețea pentru screeningul de col uterin, nu avem rețea nici pentru screeningul de cancer mamar, mai avem niște programe de screening pentru cancerul de colon care funcționează în regiunea sud, sud-vest. Așa, dacă le punem cap la cap, avem de toate. Problema e că nu avem de toate pentru toți.

Dacă stăm și evaluăm câte mamografe avem, ce rețea putem construi, s-ar putea să avem din nou niște probleme. În plus, e un deficit și de specialiști. De aceea venim cu propunerea Planului Național de Combatere a Cancerului, prin el putem forma specialiști, să creăm rețele, există bani europeni. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a fost un partener important în construcția Planului de Cancer, iar pachetul medical de prevenție e în concordanță cu acest plan.

Va trebui să bugetăm și noi vaccinuri și teste pentru screening iar din bani europeni putem construi rețelele și putem face informarea și educația pentru sănătate, care stau la baza întregului concept”, a încheiat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
29 iunie, 2022
Aeroportul Internaţional din Cluj recuperează rapid pierderile din pandemie: a sărbătorit deja pasagerul cu numărul 1 milion
28 iunie, 2022
ISU Cluj face angajări
28 iunie, 2022
Triplă lovitură pentru IMM-urile din Cluj: După pandemie, război și prețuri explozive la energie
28 iunie, 2022
Comuna Baciu va avea peste 260 de locuri noi pentru copiii de grădință și creșă
24 iunie, 2022
Clusterul Mobilier Transilvan marchează 10 ani de activitate: provocări și planuri de dezvoltare

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a sărbătorit marți pasagerul cu numărul 1.000.000 înregistrat în anul ...

Aeroportul Internaţional din Cluj recuperează rapid pierderile din pandemie: a sărbătorit deja pasagerul cu numărul 1 milion

Echipa salvatorilor clujeni se mărește! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj ...

ISU Cluj face angajări

I-am întrebat pe câțiva membri ai Clusterului Mobilier Transilvan cum fac față IMM-urile dificultăților cauzate ...

Triplă lovitură pentru IMM-urile din Cluj: După pandemie, război și prețuri explozive la energie

Telefoanele mobile au un rol foarte important în viața noastră de zi cu zi. Putem ...

Descoperă care sunt cele mai îndrăgite și practice accesorii pentru telefoanele mobile în anul 2022

Aeroportul Internațional Cluj anunță reluarea zborurilor regulate spre Malta și Constanța. Zborurile spre Malta sunt ...

Vacanță la mare: Aeroportul Cluj anunță reluarea zborurilor regulate spre Malta și Constanța

Peste 260 de copii vor avea locuri la grădință și la creșă în comuna Baciu ...

Comuna Baciu va avea peste 260 de locuri noi pentru copiii de grădință și creșă

Clusterul Mobilier Transilvan marchează 10 ani de activitate iar cu această ocazie la Centrul Regional ...

Clusterul Mobilier Transilvan marchează 10 ani de activitate: provocări și planuri de dezvoltare

Primăria Baciu se apropie de momentul finalizării a două proiecte de canalizare vitale pentru comună. ...

Primăria Baciu se apropie de momentul finalizării a două proiecte de canalizare vitale pentru comună
Success message!
Warning message!
Error message!