• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Profesorul clujean Valentin CĂTINEAN s-a alăturat ÎNGERILOR

Profesorul clujean Valentin CĂTINEAN s-a alăturat ÎNGERILOR

Publicat: 1 octombrie, 2014 18:05
Actualizat: 23 martie, 2022 05:36

Profesorul universitar Valentin Cătinean s-a stins prematur, la vârsta de 73 de ani, după o îndelungată suferință. Prematur, pentru că era, cu siguranță, și cei care l-au cunoscut pot confirma, un om care în forul său interior a rămas un spirit viu și tânăr, cu o poftă nemaipomenită de viață. 

Profesorul universitar Valentin Cătinean s-a stins prematur, la vârsta de 73 de ani, după o îndelungată suferință. Prematur, pentru că era, cu siguranță, și cei care l-au cunoscut pot confirma, un om care în forul său interior a rămas un spirit viu și tânăr, cu o poftă nemaipomenită de viață. 

Familia, prietenii și foștii colegi de la Universitatea Babeș-Bolyai și de la Universitatea Tehnică i-au adus marți un ultim omagiu, la Casa Universitarilor. În scurtele lor intervenții, colegii care-i erau totodată și prieteni l-au descris drept un maestru al cuvintelor, un om cald și empatic, un spirit erudit pasionat de muzică clasică (îi plăcea în special Bach) dar și de muzica populară (Sava Negrean Brudașcu) și pictură, dar și de sport (mai ales fotbal) și politică. 

Valentin Cătinean era mai ales un iubitor de oameni, pentru care era dispus la uimitoare gesturi de filantropie (a îngrijit luni de zile un băiețel orfan din satul lui bistrițean aflat grav bolnav pe patul de spital sau copilul bolnav al unor colegi profesori). Valentin Cătinean era, de asemenea, și un mare iubitor de pisici.

Valentin Cătinean nu a fost doar un om spiritual, gata să te seducă cu cuvintele și ideile sale precise ca un bisturiu, ci și un om de lume, precum  și un gurmand care avea o adevărată filosofie a mâncării, astfel încât a lua masa cu „Moșu”, cum îi spuneau apropiații, devenea o călătorie ritualică mereu acompaniată de o muzică de calitate. Valentin Cătinean a fost un om atât de frumos încât amintirea sa va fi mereu vie oricât de toamnă s-ar face afară. Singura noastră consolare este aceea că se va alătura îngerilor. 

Dumnezeu să-l Odihnească în Pace!

Valentin Cătinean, plâns în Bistrița 

Vestea dispariției lui Valentin Cătinean a ajuns și în Bistrița-Năsăud, județul de baștină al profesorului. Cornelia și Florentin Archiudean scriu în rasunetul.ro despre regretatul profesor. Redăm articolul integral:

“De oameni mari nu a dus lipsa Ocnița, unica noastră Ocniță – niciodată! Numai că, iată, încet , încet cu toții sunt chemați, pe neștiute, în înalturile Cerului la dreapta judecată, la numărarea talanților primiți spre înmulțire de la Dreptul Judecător.

Rătăciți pe cărările vieții, mulți fii de țărani din Ocnița cea fără de seamăn, la fel ca și din toate satele României – mai toate amărâte dar toate semețe și mândre prin credință și prin truda cinstită pe ogorul istovitor dar minunat al acestei lumi – au ajuns prin necontenită muncă să înmulțească talanții primiți la intrarea in această lume, devenind Cineva și însemnând Ceva între și pentru semenii lor! În Ocnița se spune despre cei care ’’fac ceva’’ in viață și ’’ajung cineva’’ în ierarhia socială că sunt binecuvântati de Bunul Dumnezeu!

Unul dintre acești oameni binecuvântați de Bunul Dumnezeu a fost și profesorul universitar Valentin Cătinean. ’’Tinu lui Mălai’’, cum îl alintau cu nesfîrșită bucurie și mândrie sătenii de toate vârstele! S-a născut în plin război – la 23 septembrie 1941 – a copilărit la Ocnița în plină eră stalinistă, și-a petrecut adolescența și tinerețea la liceele din Teaca, Reghin și Tg Mureș, mereu vitregit din cauza originii sale neaoș țărănești din Neam de frunte și a suportat, pe vremea studenției la Cluj Napoca, toate vitregiile specifice înghețului comunist al anilor cincizeci-șaizeci ai seculului trecut.

Plecat din sat după ce prin anul 1961 a câștigat un concurs ’’Cine știe câștigă’’ pe Republică, a parcurs cursurile facultății de istorie filozofie clujene unde a fost remarcat de către marele filozof D.D. Roșca, cel care după absolvirea facultății l-a reținut la catedra de filozofie a Universității. A dobândit cu greu gradele universitare fiind mai mereu în conflict – de idei și de atitudine – cu mai marii vremurilor comuniste. Profesorul Valentin Cătinean a fost un filozof autentic chiar înainte de absolvirea facultății de filozofie! Un bătrân din sat ne-a spus cândva că nu poți fi un Om Mare dacă nu te tragi dintr-o viță de țăran autentic, neaoș, curat și drept ca bradul dar ’’țapăn și fain ca stejarul’’ ! Avea dreptate moșul acela. Valentin Cătinean a fost un mare filozof, un țăran brav și mai ales un om ’’țapăn și fain ca stejarul’’!

Nu l-a îndoit nimic în viață. Și nici în lumea aceasta pe care și-a ridicat-o în cap ori de câte ori i s-a părut că ea merge cu susul în jos!

Alături de profesorul Iustin Lup (trecut și el la cele veșnice) și de filozoful Tudor Cătinean, profesorul Valentin Cătinean este reperul, crucea luminoasă de pe vârful de munte – mărturie a demnității, a vigorii și a splendorii Neamului Românesc. A plecat din această lume discret pentru a rămâne de neuitat în ființa noastră. S-a stins precum nu se mai aude o doină îngânată prelung de lelea Ioană în lanul de grâu… Imaginea și amintirea sa nu pot fi înlocuite cu nimic! Importanța sa în peisajul universitar clujean și în egală măsură în peisajul – poate neînsemnat dar esential – al satului care i-a dat identitate nu pot fi măsurate acum. Cum nu vor putea fi măsurate niciodată! Valentin Cătinean a fost om care a zidit cu folos. Destul și cu folos. A zidit și s-a zidit în sufletele semenilor săi. Aceste rânduri le scriem cu inimile înlăcrimate. Ne-a fost drag de el și el ne-a iubit așa cum îi iubea El pe toți sătenii lui!

Chiar și dacă am vrea nu-l putem uita – face parte din fărâma de respect și de iubire pe care le-a semănat în amintirile noastre.

De bună seamă că Bunul Dumnezeu va fi tare mulțumit la numărarea talanților înmulțiți de domnul profesor ‘’Tinu al lui Mălai’’ pe lumea aceasta!”

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
28 septembrie, 2023
Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, înlocuită de UMF Carol Davila din București în TOP 1000 al ranking-ului Times Higher Education
26 septembrie, 2023
Licitație pentru drumul de legătură dintre Baciu și Centura Metropolitiană
25 septembrie, 2023
Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat

Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, înlocuită de UMF Carol Davila din București în TOP 1000 al ranking-ului Times Higher Education

Federatia Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) se disociază ferm de propunerea avansată in ...

Românii nu trebuie “amendati” pentru că aleg destinatii externe de vacanță!

Judecătorul Cristi Danileț a povestit în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș cât de ...

Cristi Danileț a povestit cât de greu i-a fost în perioada în care a fost suspendat din magistratură

Prof. Ciprian Mihali a declarat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că Partidul ...

Prof. Ciprian Mihali: REPER pregătește candidat la Primăria Cluj: Există o anumită oboseală a actualei administrații

Lucrările la drumul de legătură Baciu-Centura Metropolitană zona Florești ar putea începe anul viitor. Până ...

Licitație pentru drumul de legătură dintre Baciu și Centura Metropolitiană

Noua grădiniță din Baciu își va deschide porțile pentru cei mici la finele lunii octombrie, ...

Balázs János, primar Baciu: Noua grădiniță se deschide la finele lunii octombrie

Speranța mai redusă de viață a românilor comparativ cu cea a celorlalți cetățeni europeni și ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: „Nu există o incompatibilitate între a fi ortodox și a avea educație sanitară în școli”

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme
Success message!
Warning message!
Error message!