Ministerul Sănătății (MS) demarează programe-pilot pentru depistarea precoce a cancerului colorectal şi a cancerului de sân.
Ministerul de resort vrea să extindă screening-ul pentru cancerul colorectal şi de sân la nivel naţional sau subnaţional, în orizontul anilor 2017-2020.
Este imperativă depistare precoce prin screening populaţional a cancerelor de sân şi colorectal, atrag atenţia autorii Strategiei Naţionale de Sănătate, asumate de Guvern pentru următorii cinci ani.
Din punct de vedere al structurii morbidităţii şi mortalităţii, pe sexe, în raport cu localizarea tumorală, statistici citate într-un referat din mandatul ministrului Ladislau Ritli şi al preşedintelui CNAS Lucian Duţă, arată că:
– la femei, prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, ovar) şi de cancerele colorectal;
– la bărbaţi, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situeaza cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal şi de prostată.
Rata mortalităţii standardizate pentru formele principale de cancer (bronho-pulmonar, colorectal) este mai mare în România decât în statele membre ale UE, cu excepţia cancerului de sân la femei, se arată în documentul antemenţionat.