19.296 este numarul total al proiectelor de afaceri înscrise spre finanțare în programul Start-Up nation, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Înscrierile în programul Start-up Nation 2017, s-au încheiat vineri 14 iulie, la ora 20:00. Interesul deosebit pentru acest program este demonstrat de numărul extrem de mare al participanților care au aplicat , mai ales în ultima zi, pe finalul procesului.
Astfel, în ultimă oră, de la 19:00 la 20:00 au fost trimise 1403 planuri de afaceri, iar în ultimele 5 minute s-a ajuns la performanța absolută de a avea un aplicant pe secundă!
Primele evaluari arată că mai mult de jumătate dintre solicitanții de finanțare start-up sunt tineri până-n 35 de ani, în proporții relativ egale femei-bărbați.
Programul Start-up Națion acordă susținere financiară de câte 200 000 de lei, unui număr de 10 000 de firme. Bugetul total alocat pentru 2017 este de 1 713 798 lei.
Ce urmeaza
Pentru acest program, punctajul minim a fost de 50 de puncte si maxim de 100 de puncte. Ministerul de Afaceri urmeaza sa publice in maxim 5 zile pe www.aippimm.ro lista cu antreprenorii admisi pentru procesul de verificare administrativa şi a eligibilităţii dar si lista respinsilor (care au cumulat mai putin de 50 de puncte sau au inregistrat proiectul de doua ori). Admiterea se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la evaluarea planurilor de afaceri on-line.
La punctaje egale, balanta va fi inclinata de urmatoarele criterii: numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create, numărul de locuri de muncă ocupate de persoane defavorizate/ șomeri/ absolventi după anul 2012, achiziția de echipamente tehnologice, activitatea pe care accesează programul precum si data și ora înscrierii în program. Ulterior, aplicația electronică va genera un număr de identificare pentru fiecare proiect în Registrul Unic Electronic, denumit număr RUE.
Raspunsul final va fi dat in 30-45 de zile iar ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a spus ca isi propune termenul de 27 septembrie 2017 pentru semnarea contractelor de finanțare.
In cazul admiterii planului de afaceri, se va emite Scrisoarea de admitere de principiu la finanţare în limita bugetului, și se transmite de către OTIMMC solicitantului.
În maxim 1 an de la intrarea în vigoare a acordului de finanțare, dar nu mai târziu de 29 septembrie al anului următor intrării în vigoare a acordului de finanțare, beneficiarul este obligat să efectueze cheltuielile şi să depună documentaţia aferentă cererii de plată/rambursare la sediul OTIMMC. Documentația de decont poate fi depusă în maxim 3 tranșe.
Cheltuielile eligibile pentru care se vor aloca fonduri vor fi certificate prin vizita la faţa locului a bancilor partenere. Beneficiarii care au obținut punctaj pentru investiții în echipamente și/sau caracter inovativ trebuie să respecte procentul asumat prin planul de afaceri pentru care a obținut punctaj.