Primăria ar putea ridica maşinile parcate pe domeniul public şi cu inspecţia tehnică expirată, precum şi cele neasigurate sau pentru care nu au fost achitate taxe şi impozite, după două luni de la data la care au fost găsite şi considerate astfel abandonate, în loc de un an, cât prevede acum legea.
„În marile oraşe, întâlnim adesea depozitate pe domeniul public rulote şi remorci, perioade lungi de timp de 6 luni – 1 an, perioade în care aceste vehicule nu sunt utilizate de proprietari potrivit destinaţiei. Menţinerea termenului de un an duce la prelungirea duratei în care domeniul public primeşte o altă destinaţie decât cea legală. Acceptarea unei soluţii contrare ar conduce la concluzia că aceste terenuri (chiar dacă sunt locuri de parcare de sau parcări publice gratuite), destinate circulaţiei publice şi staţionarii vehiculelor funcţionale, să se transforme într-un spaţiu în care persoane private, invocând diferite situaţii individuale, să depoziteze bunuri proprietate privată, cu afectarea dreptului de proprietate a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, ceea ce este inadmisibil”, argumentează autorii proiectului de lege.
În prezent, pentru identificarea proprietarului sau a deţinătorului legal al vehiculului fără stăpân sau abandonat, primarul aduce la cunoştinţă publică caracteristicile tehnice ale vehiculului şi locul de unde acesta a fost ridicat, prin anunţ într-un cotidian local, în termen de 5 zile de la întocmirea procesului-verbal de constatare.
Conform noilor prevederi, primarul va trebui să anunţe locul de identificare a autovehicului, înainte de a fi demarate procedurile de ridicare.
Parlamentarii propun, de asemenea, reducerea de la 10 zile la 5 zile a termenului în care, după primirea somaţiei de la primărie, proprietarul trebuie să ridice autovehiculul abandonat, în caz contrar acesta trecând în proprietatea primăriei.