Modelul social nordic începe să prezinte fisuri. Protecţia socială sporită şi ajutoarele uriaşe încurajează până la un anumit nivel nemunca, lipsa de productivitate, care în final nu mai poate susţine statul social, potrivit DIGI24.
Modelul nordic este zdruncinat din interior, voci cu greutate atât din sfera politică, cât și din cea a afacerilor contestă tot mai puternic sustenabilitatea economiilor scandinave.
Productivitatea stagnează, iar datele economice arată creșteri greoaie. Studii de specialitate citate de Financial Times recomandă reducerea cheltuielilor guvernamentale și limitarea ajutoarelor sociale. Generozitatea statului ţine un segment al populaţiei departe de câmpul muncii.
La nivel macroeconomic, se remarcă scăderea competitivităţii. Dacă în anii 80, Norvegia, Finlanda și Danemarca înregistrau creșteri ale productivităţii de 2-3 procente în fiecare an, în ultimul deceniu creșterea a frânat puternic până la un 1% anual.
Salariile angajaţilor au jucat un rol decisiv. Ștacheta a fost ridicată atât de sus, încât pentru a-și permite să-și remunereze forţă de muncă, companiile au fost nevoite să devină foarte competitive.
Tendinţa însă s-a inversat când salariile au ajuns să limiteze numărul de slujbe disponibile. Companiile se gândesc de două ori înainte de a face angajări și în paralel șomerii nu sunt încurajaţi să caute un loc de muncă, fiindcă primesc ajutoare generoase de la stat. Presiunile pe statul social sunt agravate de îmbătrânirea populaţiei, dar și de numărul mare de imigranţi adoptaţi de ţările nordice.
DETALII pe digi24.ro