PSD Cluj consideră că strategia financiară lansată de dl Emil Boc este contradictorie şi prost argumentată, în condiţiile în care pe de o parte vorbeşte despre ritmuri de creştere economică, iar pe de altă parte nu spune nimic despre motoarele de creştere economică. „În niciun caz investiţiile publice nu pot fi considerate motor de creştere economică principal din moment ce acestea au un efect de multiplicare de 0,5, adică la 1 leu investit de către guvern se întorc 0,5 lei. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că exporturile vor fi afectate de căderea cererii din Zona Euro. Guvernul mizează în continuare pe investiţii reduse în capitalul uman, inovare – cercetare – dezvoltare şi nu spune nimic despre reducerea risipei banului public.De asemenea, nicăieri nu se vorbeşte despre investiţii pentru crearea de noi locuri de muncă în condiţiile în care din septembrie 2008 şi până în prezent au dispărut peste 700.000 de salariaţi din economie”, a declarat Remus Lăpuşan, preşedinte PSD Cluj.O altă problemă a acestei strategii este, în opinia liderului local al PSD, aceea că „bugetele vor fi făcute din nou după ureche pentru că nu există programare bugetară multianuală şi finanţare transparentă pentru marile proiecte publice”.”Avem o guvernare pe datorie. Incompetenţa guvernului de a lua măsuri active de creştere economică ne costă pe toţi. Plus 7 miliarde euro la datoria externă a României în perioada ian- iunie 2011. Am ajuns de la 90 miliarde euro la sfârşitul lui 2010 la 97 miliarde euro la finele lui iunie 2011. Aceasta înseamnă că Guvernul Boc s-a împrumutat 27.000 de euro pe minut”, spune Lăpușan.În opinia sa, strategia vinde iluzii: „Se vorbeşte despre faptul ca îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene şi asigurarea finanţării din bugetul de stat a investiţiilor eligibile vor avea o contribuţie importantă în atingerea acestor niveluri de creştere. Nu ne dăm seama pe ce se fundamentează aceste prognoze de creştere în condiţiile în care de doi ani se tot promite îmbunătăţirea absorbţiei şi avem 3% grad efectiv de absorbţie”.Liderul PSD Cluj mai susține că datoria publică în PIB nu are cum să ajungă la 33% în 2012 în condiţiile în care acum avem 39% din PIB.PSD Cluj enumără ceea ce consideră a fi „măsurile antisociale din Strategia fiscal-bugetară”:
- Prima categorie lovită – pensionarii. Îngheţarea unor categorii de pensii va afecta 400.000 de pensionari. Oricum numai în perioada iunie 2010 – iunie 2011 pensionarii au suferit o depreciere în termeni reali a pensiei de 9%
- A doua categorie lovită – profesorii. Câştigul mediu net în educaţie era în mai 2011, conform datetelor oficiale 1320 lei, faţă de iunie 2008, când caştigul era de 1473 lei. Dacă mai punem şi faptul că inflaţia agregată din perioada iunie 2008 – mai 2011 a fost de 19,35%, constatăm că pierderea de putere de cumpărare este de aproximativ 25,6%.
- Eliminarea tichetelor de masă va face ravagii în rândul celor cu salarii mici. La un venit de 600 lei, eliminarea tichetelor de masă înseamnă o nouă reducere cu 25% a veniturilor.
- Concediuerea a încă 80.000 de salariaţi în 2012.
- Mai adăugăm scaderea a 10.000 de paturi în spitale până la sfârşitul lui 2012.
- In plus, se va impune şi eliminarea subvenţiilor la căldură.