• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • PSD vrea sa cheme tinerii in ARMATA si sa creeze GARDA CIVILA – CE AVANTAJE OFERA

PSD vrea sa cheme tinerii in ARMATA si sa creeze GARDA CIVILA – CE AVANTAJE OFERA

Publicat: 5 septembrie, 2017 05:59
Actualizat: 23 martie, 2022 05:09

PSD vrea sa cheme tinerii in ARMATA si sa faca GARDA CIVILA, un proiect de lege in acest sens fiind depus la inceputul sesiunii parlamentare. 

Inițiatorii explică în expunerea de motive că scopul programului este să asigure cadre militare pregătite având în vedere că MApN este nevoit astăzi să angajeze de multe ori ofițerii sau subofițerii fără nici o pregătire militară prealabilă.

Cum functionează GARDA CIVILĂ

Potrivit proiectului, Garda civilă este formata din voluntari –  cadre militare sau de poliție aflate în rezervă, precum și alte persoane care au efectuat o pregătire militară de-a lungul vieții și sunt trecute în rezervă. Garda se înființează și funcționează la nivel local în subordinea primarului și este coordonată la nivel județean de către prefect. 

Odată la 5 ani se efectuează un stagiu de pregătire de două zile – una de instruire militară și una de pregătire teoretică civilă. Garda civilă va interveni în caz de situații de urgență, inundații, incendii, alunecări de teren, cutremure și ori de câte ori situația o impune. Persoanele care activează în Garda Civila beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu o lună pentru fiecare an de activitate în acest domeniu dar nu mai mult de 2 ani.

Ce facilități au militarii „voluntari”

In proiect se arata ca prin voluntariat militar se înțelege desfășurarea unui stagiu de pregătire militară de către persoanele fizice cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. 

Stagiul militar va avea 3-6 luni pentru recruții cu studii superioare respectiv 4-9 luni pentru recruții fără studii superioare.

Cetatenii romani, barbati si femei, pot sa execute serviciul voluntar în calitate de militar voluntar în cadrul Armatei Române sau la una dintre instituțiile următoare: Pompieri, Poliția de Frontieră, Jandarmerie, Jandarmeria Montană, ISU, Serviciul de Telecomunicații Speciale. 

Perioada în care voluntarii militari își vor desfășura activitatea de pregătire va fi considerată vechime în câmpul muncii. Ei vor primi pe perioada participării la pregătirea militară și cea de perfectionare profesionala o solda egala cu salariul minim pe economie.

Tinerii vor face pregătire fizică, se vor deprinde cu armamentul specific si vor avea parte de instruire civilă, programul zilnic urmand sa fie de 8 ore plus o oră pauza de masa.

Potrivit proiectului, voluntarii vor beneficia de o masă caldă pe zi și decontarea navetei. Li se vor plăti contribuțiile la CAS și CASS pe perioada efectuării stagiului din bugetul alocat anual pentru program iar timp de doi ani după terminarea stagiului de voluntariat vor beneficia de scutire de la impozitul pe venit respectiv CAS si CASS redus cu 50 la suta atât pentru contributia proprie cat si a angajatorilor pentru toate impozitele și taxele pe care urmează să le plătească pentru angajații respectiv. 

După terminarea voluntariatului Militar nu este obligatorie activarea în Garda Civilă.

Persoana care se înscrie în programul privind voluntariatul militar beneficiază de garanție de stat pentru programul Prima casă și prima mașină, facilitati disponibile timp de 5 ani după terminarea stagiului.

Activare in caz de razboi

Voluntarii vor primi calificative si vor da examen teoretic și practic atât pentru partea civilă cât și pentru parte militară.

La terminarea stagiului de pregătire, voluntari cu studii superioare vor primi grade militare în rezervă, lucru prevăzut și de vechea legislație pentru militari cu termen redus. In expunerea de motive, parlamenentarii PSD arata ca va fi asigurata astfel o rezervă de ofițeri și subofițeri care pot fi activati în caz de necesitate (război).

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 martie, 2025
Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu
5 martie, 2025
Loc de joacă modern în satul Suceagu
21 decembrie, 2024
Aeroportul Internațional Cluj, primul din România care are autobuz electric pentru pasageri
19 decembrie, 2024
România, cele mai multe morți în cele mai multe paturi de spital
19 decembrie, 2024
Baciu, comuna cât un orășel: ce planuri are primăria pentru a-l dezvolta

Transformarea băii într-un spațiu plin de personalitate și stil începe cu alegerea paletei de culori ...

Combinații de culori pentru o baie cu personalitate

Prim-vicepreședintele IMM România, Augustin Feneșan, a declarat în emisiunea Antreprenoriada moderată de Raul Chiș că ...

Augustin Feneșan: România, pregătiri discrete în caz de război

Un proiect de ordin ANPC aflat în dezbatere publică prevede pentru comercianți obligația de a ...

ANPC vrea etichete cu prețul de achiziție și prețul final! Augustin Feneșan: „O invenție pur românească”

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Apare un control total al statului asupra activității economice a contribuabilului, spune vicepreședintele IMM România ...

Ești patron? ANAF va ști totul despre finanțele tale datorită raportărilor SAF-T

ANAF a început să verifice sumele de bani transferate între rude și anunță că vor ...

ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?

Vicepreședintele IMM România, Dan Mureșan, apreciază că cutremurul geopolitic global va afecta și România. „Puneți-vă ...

Puneți-vă centurile: Cutremurul geopolitic global va afecta și România

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește ...

Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu
Success message!
Warning message!
Error message!