Radio Cluj avertizează firmele clujene care nu achită taxa radio că vor fi acționate în instanță dacă nu își vor stinge pretinsele obligații financiare. BuzzNews.ro a analizat situația cu un analist financiar pentru a înțelege dacă există un temei legal pentru demersul Societății Române de Radiodifuziune.
Radio Cluj trimite an de an, cu consecvență, factruri profome către firme în care le aduce la cunoștință că trebuie să achite o taxă radio de 120 de lei. Contribuabilii „rău platnici” primesc și o ATENȚIONARE în care li se pune în vedere faptul că, dacă nu plătesc, în termen de 10 zile vor fi dați în judecată.
„Având în vedere că nu ați dat curs înștiințărilor anterioare de plată, vă informăm că în termen de 10 zile de la primirea prezentei atenționări, vom iniția demersurile necesare pentru valorificarea pretențiilor noastre prin intermediul instanțelor judecătorești”, se arată în documentul trimis firmelor de managerul Radio Cluj, Bogdan Roșca Zasmencu.
În atenționare este invocată Legea 41 din 1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune republicată, cu modificările ulterioare.
Ce spun consultanții despre taxa radio
Consltantul fianciar Lucian Fanea, director adjunct la MDM Financial Group, admite că, potrivit prevederilor legale, taxa este în vigoare, însă susține că au fost spețe în instanță, chiar și la Curtea de Apel Cluj, castigate de contribuabili, adica solutia a fost sa nu se plateasca acea taxa. De ce?
„Daca vom urmari ce trimit cei de la Societate de radiodifuziune, vom vedea ca trimit facturi proforme, adica si ei stiu ca pe undeva sunt indreptatiti sa colecteze aceasta taxa, pe undeva, nu.
Daca acel contribuabil care a primit proforma plateste, va primi si factura, daca nu, nu mai primeste decat acele somatii si nu este actionat in instanta pentru ca Societatea de Radio nu a fost prejudiciata, pentru ca, trimitand o proforma, nu s-a creat o creanta. Daca nu emit direct o factura, nu exista un debit, deci dispare temeiul pentru a da contribuabilii in judecata in vedere recuperarii banilor”, a declarat Lucian Fanea pentr BuzzNews.ro.
El a spus că „somatiile vin printr-o adresa foarte pompoasa, menita să sperie contribuabilii putin. Este legea 533 din 2003 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2003 pentru modificarea art. 40 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, în vigoare de la 18.12.2003.
Legea spune ca teoretic trebuie sa platesti taxa de radiodifuziune dar acolo sunt si multe exceptii. Nu trebuie sa plateasca de exemplu o firma care nu are activitate, care este in suspendare, care da o declaratie pe proprie raspundere ca nu detine aparat de radio in firma, deci sunt si multe exceptii”, a spus Lucian Fanea.
Potrivit consultantului fianciar, cei de la radio nu au o baza de date, pentru a sti cine trebuie sa plateasca si cine nu. „De obicei, iau baza de date de la registrul comertului si trimit somatii la firmele care cred ei ca ar trebui sa plateasca”, spune directorul adjunct al MDM Financial Group.
Sa plateasca sau nu firmele taxa radio? Recomandarea economistului Lucian Fanea pentru contribuabili: „Sa nu plateasca. Daca ar exista un contract clar intre firme si radio pe baza unui serviciu clar prevazut, atunci ar fi altceva. Daca nici statul nu a venit sa clarifice lucrurile, daca au existat spete castigate de firme, in mod normal nu ar trebui sa o mai plateasca nimeni”, a încheiat Lucian Fanea.
Radioul public, pe profit
SRR a finalizat anul financiar 2013 cu un profit net de peste 5,5 milioane de lei, în condiţiile în care a avut venituri totale de aproximativ 410,5 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al Radioului Public. O bună parte din bani vin de la bugetul de stat, alimentat de firmele care ar trebui să plătească și taxă radio.
În august, Ovidiu Miculescu, președinte-director general al SRR, arăta că Societatea are un profit net de 6 milioane lei în prima jumătate a acestui an.