• Acasă
  • /
  • Business
  • /
  • RADIO CLUJ avertizează firmele care nu achită TAXA RADIO că vor fi acționate în instanță! RECOMANDAREA SPECIALIȘTILOR

RADIO CLUJ avertizează firmele care nu achită TAXA RADIO că vor fi acționate în instanță! RECOMANDAREA SPECIALIȘTILOR

Publicat: 26 octombrie, 2014 11:24
Actualizat: 23 martie, 2022 05:34

Radio Cluj avertizează firmele clujene care nu achită taxa radio că vor fi acționate în instanță dacă nu își vor stinge pretinsele obligații financiare. BuzzNews.ro a analizat situația cu un analist financiar pentru a înțelege dacă există un temei legal pentru demersul Societății Române de Radiodifuziune. 

Radio Cluj trimite an de an, cu consecvență, factruri profome către firme în care le aduce la cunoștință că trebuie să achite o taxă radio de 120 de lei. Contribuabilii „rău platnici” primesc și o ATENȚIONARE în care li se pune în vedere faptul că, dacă nu plătesc, în termen de 10 zile vor fi dați în judecată.

„Având în vedere că nu ați dat curs înștiințărilor anterioare de plată, vă informăm că în termen de 10 zile de la primirea prezentei atenționări, vom iniția demersurile necesare pentru valorificarea pretențiilor noastre prin intermediul instanțelor judecătorești”, se arată în documentul trimis firmelor de managerul Radio Cluj, Bogdan Roșca Zasmencu.

În atenționare este invocată Legea 41 din 1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune republicată, cu modificările ulterioare.

Ce spun consultanții despre taxa radio 

Consltantul fianciar Lucian Fanea, director adjunct la  MDM Financial Group, admite că, potrivit prevederilor legale, taxa este în vigoare, însă susține că au fost spețe în instanță, chiar și la Curtea de Apel Cluj, castigate de contribuabili, adica solutia a fost sa nu se plateasca acea taxa. De ce?

„Daca vom urmari ce trimit cei de la Societate de radiodifuziune, vom vedea ca trimit facturi proforme, adica si ei stiu ca pe undeva sunt indreptatiti sa colecteze aceasta taxa, pe undeva, nu.

Daca acel contribuabil care a primit proforma plateste, va primi si factura, daca nu, nu mai primeste decat acele somatii si nu este actionat in instanta pentru ca Societatea de Radio nu a fost prejudiciata, pentru ca, trimitand o proforma, nu s-a creat o creanta. Daca nu emit direct o factura, nu exista un debit, deci dispare temeiul pentru a da contribuabilii in judecata in vedere recuperarii banilor”, a declarat Lucian Fanea pentr BuzzNews.ro. 

El a spus că „somatiile vin printr-o adresa foarte pompoasa, menita să sperie contribuabilii putin. Este legea 533 din 2003 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2003 pentru modificarea art. 40 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, în vigoare de la 18.12.2003.

Legea spune ca teoretic trebuie sa platesti taxa de radiodifuziune dar acolo sunt si multe exceptii. Nu trebuie sa plateasca de exemplu o firma care nu are activitate, care este in suspendare, care da o declaratie pe proprie raspundere ca nu detine aparat de radio in firma, deci sunt si multe exceptii”, a spus Lucian Fanea.

Potrivit consultantului fianciar, cei de la radio nu au o baza de date, pentru a sti cine trebuie sa plateasca si cine nu. „De obicei, iau baza de date de la registrul comertului si trimit somatii la firmele care cred ei ca ar trebui sa plateasca”, spune directorul adjunct al MDM Financial Group.

Sa plateasca sau nu firmele taxa radio? Recomandarea economistului Lucian Fanea pentru contribuabili: „Sa nu plateasca. Daca ar exista un contract clar intre firme si radio pe baza unui serviciu clar prevazut, atunci ar fi altceva. Daca nici statul nu a venit sa clarifice lucrurile, daca au existat spete castigate de firme, in mod normal nu ar trebui sa o mai plateasca nimeni”, a încheiat Lucian Fanea. 

Radioul public, pe profit

SRR a finalizat anul financiar 2013 cu un profit net de peste 5,5 milioane de lei, în condiţiile în care a avut venituri totale de aproximativ 410,5 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al Radioului Public. O bună parte din bani vin de la bugetul de stat, alimentat de firmele care ar trebui să plătească și taxă radio.

În august, Ovidiu Miculescu, președinte-director general al SRR, arăta că Societatea are un profit net de 6 milioane lei în prima jumătate a acestui an. 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
27 septembrie, 2023
Românii nu trebuie “amendati” pentru că aleg destinatii externe de vacanță!
21 septembrie, 2023
Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes
9 august, 2023
Consiliul Național al IMM-urilor din Româmia, mesaj pentru Ciucă: Nu modificați Codul Fiscal în 2023!
3 august, 2023
Călin Cozma, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității, mesaj pentru Guvern: Suprataxarea nu va genera venituri la stat ci falimente
12 iulie, 2023
Sistemul e-Factura devine obligatoriu pentru toate firmele din 1 ianuarie 2024

Într-o eră marcată de progrese tehnologice rapide, au apărut schimbări ale formelor tradiționale de educație, ...

Dezvoltarea vederii în spațiu a copilului prin intermediul jocurilor

Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va găzdui, în intervalul 6-8 ...

Transilvania Food Summit și Ziua Interacțiunii Om-Animal, la USAMV

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), România, și George Mason University, SUA, (prin Schar School of ...

UBB și Universitatea George Mason – parteneriat strategic în domeniul AI

Producție, inginerie, automotive sau IT, doar câteva dintre domeniile în care angajatorii caută candidați potriviți ...

Inginerie, automotive sau IT, câteva dintre domeniile unde poți prinde un job la Târgul de Cariere în 9 și 10 octombrie

Fundația Comunitară Cluj și Fundația Bosch România lansează Fondul EduCare Bosch, dedicat elevilor de gimnaziu ...

La Cluj se lansează un fond pentru educație de 50 000 de euro

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziția 1001-1200 global la nivel internațional și poziția a ...

UBB pe podium în clasamentul Times Higher Education: 1001-1200 global

Maria Popovici filmează un special la Cluj în 7 și 8 Octombrie, intitulat „O să ...

Weekend cu Maria Popovici la Cluj

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj devine primul aeroport din țară care va avea autobuz electric ...

Aeroportul Internațional Cluj își cumpără autobuz electric
Success message!
Warning message!
Error message!