Seminariile libertății au reînceput la Cluj, miercuri seara, cu o temă predilectă în rândul libertarienilor: ANARHO-CAPITALISMUL. ”Noi nu avem nevoie de CONDUCĂTORI, ca în perioadele de organizare tribală. Noi avem nevoie de REPREZENTANȚI”, este una dintre ideile manifeste ale anarho-capitaliștilor.
Seminarul Hayek, sustinut de Radu NechitaCentrul Independent de Studii în Economie și Drept (CISED) organizează seminarul HAYEK de 10 ani, în lectura redutabilului Radu Nechita, președintele CISED.CE este acesta? CINE au fost de-a lungul timpului reprezentanții săi cei mai de seamă, dar aliații săi? Cu ce NU ar trebui să se confunde anarho-capitalismul? Acestea au fost câteva dintre întrebările la care s-a oferit răspuns în sala Eugen Lovinescu de pe strada Avram Iancu 19, locație în care miercurea viitoare se va ataca o altă temă de căpătâi pentru cei care s-au angajat în edificarea libertății personale: ”Legitima apărare și dreptul de a purta armă”. Ne putem numi cu adevărat liberi, cât timp nu ni se permite să ne apărăm pretinsa libertate – proprietatea și viața?CITIȚI ȘI INTERVIUL CU RADU NECHITA: Statul nu oferă de fapt nimic gratis, IMM-urile plătesc costuri salariale uriașe pentru aparatul birocratic și protecția socialăAnarho-capitalismul nu crede în colectivismele impuse, cum este statul ca stadiu paradigmatic al organizării societăților moderne, ci doar în asocierile liber consimțite. Corupția vine din banul public, sau ”banii gratis”, care se acordă total discreționar, ”din pix”.Chiar dacă pare o glumă, ”GARDUL este cea mai mare invenție a omenirii”, amintește Radu Nechita cât se poate de serios, în relație cu piatra unghiulară a anarho-capitalismului, care este proprietatea privată.ANARHO-CAPITALISMUL este doctrina potrivit căreia o societate capitalistă – care presupune proprietate, libertate și responsabilitate – fără stat/guvern este (mai) eficientă din punct de vedere economic, superioară din punct de vedere moral și viabilă pe termen lung.Spre deosebire de anarhiștii socialismului utopic, de extracție rusă, cel mai solid reprezentat de Bakunin, care avea în condițiile de aderare la ”Fraternitatea Internațională Revoluționară” și refuzul proprietății private, ANARHO-CAPITALISMUL se sprijină tocmai pe respectul și caracterul nenegociabil al proprietății private, cu libertățile individuale și responsabilitatea care decurg din aceasta. Astfel, ANARHO-CAPITALISMUL nu înseamnă HAOS, cum se crede în mod curent, pentru că ordinea societății este asigurată prin garantarea drepturilor de proprietate.
”ALIAȚII” ANARHO-CAPITALISMULUI
Chiar dacă la o primă vedere poate părea ciudat sau poate chiar contraria, Radu Nechita afirmă că anarhiștii ”de stânga”, care la rândul lor resping statul, pot fi aliați chiar mai demni decât liberalii ”căldicei”, care au ezitări și stângăcii doctrinare, cu condiția însă de a înțelege necesitatea proprietății private. În acest sens, ne este oferit exemplul lui Proudhon, om de stânga bună parte din viață, convins în cele din urmă de importanța proprietății: de la declamația sa, de care era extrem de mândru, ”Proprietatea este furt”, ajunge anarho-capitalist, adică un luptător pentru proprietatea privată.Desigur, primii aliați sunt economiștii clasici liberali, care se revendică de la filosofii Dreptului Natural, precum David Hume și John Locke, urmați îndeaproape de fiziocrați: François Quesnay, Jacques Turgot (1727-1781).Economiștii Școlii Austriece au fost cei care au preluat stindardul libertății în secolul XX. O figură oarecum aparte a făcut-o Ayn Rand, scriitoare americană de origine rusă, inițiatoarea curentului numit Obiectivism, sau egoism rațional, cu elementele esențiale: rațiunea, individualismul si capitalismul.Minarhiștii, adepții statului minimal, sunt și ei aliați ai ANARHO-CAPITALISMULUI.
PREISTORIA ANARHO-CAPITALISMULUI
Îi consemnează ca înaintași pe autori ca:
– Bernard de Mandeville (1670-1733) cu ideea libertății care generează ordine;
– Fr. Quesnay (1694-1774) și Robert Turgot (1727-1781) cu forjarea noțiunilor de legi naturale, raționale și drept natural;
– J-B Say (1767-1832) și Fr. Bastiat (1801-1850) care au subliniat că libertatea și proprietatea sunt naturale și morale. Libertatea nu este bună pentru că este funcțională, cum cred socialiștii, ajungând să o acorde când și cât consideră de cuviință, ci este funcțională tocmai pentru că este bună, ea neputând fi despărțită de natura umană.Mai pot fi menționați la anarhismul individualist autori precum:
– William Godwin (1756-1836)
– Pierre Joseph Proudhon (1809-1864),
– Henry David Thoreau (1817-1862)
– Lysander Spooner (1808-1887)
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.