RÂURI de SÂNGE în NIGERIA: Islamistii Boko Haram sunt suspectați că au ucis 2.500 de oameni în această săracă țară africană, Nigeria, însă lumea occidentală nu a acordat impotanța cuvenită acestui masacru, din cauza atentatelor din Paris.
Organizatia Amnesty International a facut publice imagini surprinse din satelit cu urmarile devastatoare ale masacrului din 3 ianuarie 2015 condus asupra unor sate din Nigeria, cel mai probabil de catre islamisti Boko Haram, potrivit stirileprotv.ro.
Potrivit supravietuitorilor, o femeie care nastea a fost impuscata alaturi de numerosi copii. „Copilul era pe jumatate afara, cand femeia a fost impuscata” a povestit un martor.
Amnesty International a publicat imagini surprinse din satalit care arata ca satele Baga si Doron Baga au fost rase de pe fata pamantului.
Amnesty International a evaluat bilantul atacului la 2.500 de morti si peste 3700 de locuinte distruse, spre deosebire de guvernul nigerian care anunta un bilant de numai 150 de morti.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească în Nigeria să manifeste prudenţă sporită, întrucât pe teritoriul Nigeriei situaţia conflictuală în plan securitar a devenit greu controlabilă.
În R. F. Nigeria, pentru trei state din zona de nord-est, respectiv Adamawa, Borno şi Yobe, a fost instituită starea de urgenţă în urma atentatelor şi acţiunilor teroriste organizate de gruparea islamist radicală Boko Haram, soldate până în prezent cu decesul a cca. 3.600 persoane.
În scopul menţinerii sub control a situaţiei din zonă, în cele trei state se vor deplasa trupe militare, precum şi cele ale serviciilor de securitate care sunt autorizate să întreprindă măsurile destinate stopării acţiunilor teroriste.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite orice deplasare în zona de nord şi de nord-est a Nigeriei, iar celor care se află în regiune, să o părăsească de urgenţă.
În cazul în care cetăţenii români se află deja pe teritoriul acestui stat, se recomandă evitarea oricărei deplasări, în mod special, în următoarele state ale Federaţiei Nigeriane: Adamawa, Bauchi, Borno, Gombe, Jigawa, Kaduna, Kano, Katsina, Niger, Plateau, Sokoto, Yobe (toate din Nord), Akwaibom, Ananmbra, Bayelsa, Benue, Cross River, Delta, Imo, Taraba, Rivers (toate din Sud) precum şi în capitala federală, oraşul Abuja şi statele limitrofe acesteia (Kogi, Nasarawa).
Totodată, cetăţenii români sunt informaţi ca în această perioadă pericolul privind posibilitatea atentatelor cu bombe sau a răpirii cetăţenilor străini, în zonele sus-menţionate, este cotat la nivel de cod roşu, iar posibilităţile de intervenţie şi protecţie din partea autorităţilor locale sunt reduse. De la începutul lunii aprilie, au fost înregistrate peste 400 de victime rezultate în urma atentatelor sinucugaşe, inclusiv în capitală.
Situaţia de securitate din regiune este puternic afectată de acţiunile teroriste violente practicate de către secta islamist radicală Boko Haram, grupare aflată în legătură cu rebelii din Mali, existând posibilitatea ca în orice clipă o acţiune teroristă similară celei din Algeria să aibă loc şi pe teritoriul Nigeriei.
Acţiunile desfăşurate de gruparea islamist extremistă Boko Haram, creată în această ţară în 2002, se derulează cu preponderenţă în partea de nord a Nigeriei, iar din 2010 inclusiv în capitala federală Abuja. Extremiştii sunt responsabili pentru moartea a minim 3.500 persoane, rănirea altor peste 7.000 şi pagube materiale considerabile. Există indicii că Boko Haram îşi va amplifica în continuare acţiunile vizând răpirea cetăţenilor străini angajaţi ai companiilor multinaţionale şi inclusiv a diplomaţilor pentru stoparea atacurilor din Mali sau răscumpărări de ordin pecuniar.
Începând din septembrie 2012, secta şi-a extins acţiunile şi în statele din zona de est a Nigeriei (Adamawa) şi împrejurimile capitalei Abuja, având ca ţintă, de preferinţă, campusurile universitare sau punctele religioase.
În ultima lună atacurile sectei Boko Haram în teritoriul nigerian s-au derulat cu o frecvenţă aproape zilnică.