
RĂZBOIUL din Ucraina determină aplicarea unor noi strategii: Aeroportul Cluj va putea fi folosit la nevoie și de aviația militară. „La nivel european, s-a decis acordarea de fonduri pe mobilitate militară pentru aeroporturile civile. „Am avut o întâlnire cu domnul ministru al Apărării Naționale, Vasile Dâncu, în acest sens”, a declarat directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, David Ciceo, în emisiunea lui Raul Chiș. David Ciceo a vorbit și de modul în care a fost afecată aviația civilă de războiul din Ucraina.
David Ciceo a reamintit că la Conferința Internațională „Aviation-Event 2022 CLJ”, găzduită recent de Aeroport, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dâncu, a vorbit despre importanța Aeroportului Internațional Cluj în context economic, geopolitic și militar.
„Se pune accent foarte mare pe mobilitatea militară. Ar fi foarte important și pentru apărarea României, a NATO, să aveam o pistă de peste 3000 de metri la Cluj. În ceea ce privește infrastructura critică, pe plan european și NATO va fi o reorientare importantă. Pentru aeroporturile civile se vor acorda fonduri pentru mobilitate militară. Am avut o întâlnire cu domnul ministru Vasile Dâncu în acest sens. Sperăm ca și Clujul să poată obține astfel de fonduri. Aeroportul Cluj va putea fi folosit și de aviația militară în cazul în care va fi nevoie”, a subliniat David Ciceo.
Aeroportul Cluj pregătește extinderea pistei la 3400 de metri, prin devierea râului Someș, vor fi amenajate noi locuri de parcare pentru aeronave, vor fi asigurate multe alte facilități de radio-navigație. Aeroportul și-a propus să ajungă la categoria a 3-a în ceea ce privește vizibilitatea la aterizare și să atenueze problemele cu ceața. Detalii, în emisiune.
Cum a afectat războiul aviația civilă din România
Aviația civilă din România nu a fost afectată în mod semnificativ de războiul din Ucraina, a spus David Ciuceo.
„În ceea ce privește survolul aeronavelor, unele bineînțeles că trebuie să ocolească din cauza noilor restricții și nu mai survolează România, dar se compensează cu aeronave care vin din țări precum Olanda, Anglia, care trebuie să ocolească spațiul aerian ucrainean și al Rusiei.
Scăderea în ceea ce privește survolul aeronavelor este minoră, aproximativ -2 la sută. Aeroporturile nu sunt foarte afectate. Noi nu am avut un trafic foarte mare cu Rusia, era din București un zbor regulat la Moscova, care nu mai este acum.
Punctual, la Cluj am avut 100-200 de ucraineni pe zi care zburau spre diverse destinații, au existat si zboruri charter punctuale
care au zburat spre Istanbul de exemplu pentru evacuarea unor cetățeni de origine turcă.
Aeroportul le-a acordat facilități, au primit bilete gratuite din partea unor companii”, a declarat David Ciceo.