• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Reabilitarea Cetățuii: teatru în aer liber, muzeu al orașului și zonă verde tip grădină botanică, printre primele propuneri

Reabilitarea Cetățuii: teatru în aer liber, muzeu al orașului și zonă verde tip grădină botanică, printre primele propuneri

Publicat: 16 februarie, 2012 18:47

Actualizat: 23 martie, 2022 07:09

Reabilitarea zonei Cetăţuia a fost discutată în cadrul dezbaterii publice de joi de la Primăria Cluj-Napoca. În cadrul acestui proiect, au fost analiate propuneri ca modernizarea scărilor de acces şi a sistemului de drenaj al dealului, dar şi amenajarea unui teatru de vară în aer liber.Reabilitarea zonei este însă dificilă din cauza faptului că aproximativ 50% din terenul de pe dealul Cetăţuia se află în proprietatea Unita Turism Holding SA.„În calitate de reprezant al proprietarului, Unita Turism Holding SA, salut această inițiativă a administrației locale, Cetățuia fiind un punct foarte important al Clujului care părea că a rămas uitat, după ce multe alte zone s-au modernizat. Tot ne întrebam de ce nu se face ceva pentru valorificarea acestei zone pentru a atrage cetățeni, dar și turiști. Am mai avut o discutie anul trecut, l-am adus și pe proproietar la vreo două întâlniri. Ne-am manifestat atunci dorința de a contribui la reabilitarea acestor obiective”, a explicat Alexandru Apahidean, directorul pe Cluj Unita Turism.Apahidean a mai amintit și de faptul că a propus municipalității un schimb de teren, astfel încât Primăria să devină proprietară pe terenul din zona Cetățuii, iar Unita Turism să primească un teren în altă zonă a Clujului.Arhitectul Szabolcs Guttman a prezentat apoi oportunitățile pe care le oferă zona din punct de vedere urbanistic și peisagistic, dar și de problemele existente. „Nu se poate repara fără intervenții la nivelul subteran, pentru că toată partea dinspre Someș a început să o ia la vale. Se pot face amenajări interesante, un traseu pietonal de excepție, pentru că ofertă cea mai frumoasă priveliște a Clujului. Vegetația trebuie îngrijită clar. Trebuie să fim atenți și la cum se vede Cetățuia de jos”, a explicat Guttman.
altera
LMP_5733
Printre celelalte propuneri prezentate se numără amenajarea unor terenuri de sport, un teatru în aer liber, transformarea turnului parașutiștilor în turn pentru sporturi extreme, un muzeu al orașului și amenajarea zonei verzi ca și o grădină botanică.„Un teatru în aer liber ar fi bine venit în zona Cetățuii, unde asezarea naturală de tip amfiteatru o permite. Totul ar fi din lemn, în natură, există această idee”, a recunoscut primarul interimar Radu Moisin.Pe lângă alunecările de teren, o altă problemă a Cetățuii este accesibilitatea, potrivit arhitectului Eugen Pănescu. Acesta a atenționat că este destul de dificil pentru clujeni și turiști deopotrivă să ajungă pe Cetățuie, neexistând trasee bine definite.La final, participanții la dezbatere au analizat și clădirile Cetățuii, care se află acum în paragină. Arhitectul Szabolcs Guttman a propus preluea de către Ordinul Arhitecților din România, Filiala Cluj, a uneia dintre clădiri, în administrare, unde să organizeze expoziții și evenimete.„Ca și concept, putem să ne ocupăm noi de cele trei monumente, acele accese. Ar putea prelua apoi breslele din Cluj acele clădiri pentru organizarea de evenimente”, a completat Guttman.Primarul interimar Radu Moisin a atenționat apoi că este nevoie întâi de câteva intervenții punctuale de urgență, până când se va realiza o strategie pentru reabilitarea Cetățuii, în special la aleile și scările mai importante. Citeste un articol despre starea parcului Cetatuia aici.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 iunie, 2024
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”
11 iunie, 2024
Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar
10 iunie, 2024
Mircea Moroșan reales primar în Huedin
10 iunie, 2024
Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
10 iunie, 2024
ALEGERI LOCALE 2024 – Alin Tișe, reales președinte al Consiliului Județean cu 39,58%

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness

Mircea Moroșan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar la Huedin, cu 30,5% din ...

Mircea Moroșan reales primar în Huedin

Cristian Matei (PNL) pare a fi câștigătorul alegerilor pentru funcția de primar la Turda, 30,09%, ...

Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
Success message!
Warning message!
Error message!