Record românesc în alpinism: Medicul timișorean Horia Colibășanu a reușit o ascensiune pe Everest (8.848 m) fără oxigen suplimentar și ajutorul șerpașilor.
Horia a reuşit! În această dimineaţă, la ora României 6.20, a urcat pe Everest, cel mai înalt munte din lume, după un drum lung de 12 ore.
„A fost oribil de greu şi foarte, foarte frig”, a declarat românul.
Horia a urcat fără oxigen şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi, aceasta fiind cea mai performantă expediţie românească.
Everest este al 8-lea vârf de peste 8000m din palmaresul lui Colibăşanu şi reprezintă o premieră pentru România având în vedere ascensiunea prin practicarea alpinismului pur.
Potrivit adevarul.ro, sportivul timişorean a plecat în expediţia din Himalaya, în 7 aprilie. Prima fază de aclimatizare a avut loc în tabăra de bază de la 5.000 de metri. După aproximativ o săptămână, Horia a urcat în tabăra de bază avansată (6.400 metri) unde a stat cel mai mult pentru aclimatizare şi antrenamente. Periodic, pentru refacerea organismului, a mai coborât în tabăra de bază. Ziua de vârf, în funcţie de prognoza meteo, a fost programată în intervalul 18 – 22 mai.
Cine este Colibășanu
Potrivit horiacolibasanu.com, Horia Colibășanu este cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 7 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.
Succesul lui Horia Colibasanu pe Muntele K2 (8.611m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar și fără șerpași, în 2004, este considerată cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc. Performanța lui a rămas neegalată în România.
Ascensiunile sale au fost fără oxigen suplimentar și fără șerpași, Horia Colibășanu fiind recunoscut internațional pentru practicarea alpinismului pur, adică un sportiv de ultra-performanță cum sunt foarte puțini la nivel mondial. Unele federatii din lume consideră utilizarea oxigenului îmbuteliat o formă de dopaj. Alpinistii care urca muntii pe propriile forte, fizice si psihice, sunt cunoscuti sub denumirea de alpinisti puri.
Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibășanu sunt pe munții Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din Top 5 munți mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.
Munții pe care a urcat până acum Colibășanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m).
Horia a participat la 18 expediții internaționale de-a lungul carierei sale (până în 2016), făcând echipa cu parteneri din diferite țări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania și Polonia.
Expediția cu final tragic din Annapurna, din 2008 – când și-a pierdut prietenul și partenerul de coardă, pe Iñaki Ochoa – a fost un moment de cotitură pentru Horia.
Elizabeth Hawley, cea mai bună deținătoare a evidenței expedițiilor himalayene își amintește: “Horia și-a pus propria viață în pericol rămânând (timp de 72 de ore la peste 7.400m altitudine – n.n.) cu colegul lui grav bolnav, Iñaki Ochoa, în condițiile în care el însuși devenise grav bolnav din cauza altitudinii la care se aflau.”
Horia a dat alarma în tabăra de bază, iar unii dintre cei mai buni alpiniști din lume ai momentului s-au mobilizat pentru a-l salva pe Iñaki. Annapurna 2008 a fost cea mai mare operațiune de salvare din istoria Himalayei.
Bazată pe această poveste adevărată, Arena Comunicación din Spania și televiziunea spaniolă TVE au produs filmul documentar “Pura Vida/The Ridge”, câștigător la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian.
Alpiniștii care și-au riscat viața pentru Iñaki, inclusiv Horia Colibășanu, au primit diverse distincții:
Nominalizarea la premiul Prințul de Asturia (2008) – “pentru sacrificiu, generozitate, spirit de echipă și prietenie”.
“Spirit of Mountaineering”, în cadrul festivității “Piolet d’Or” (2009)
Medalia de aur “Meritul Sportiv”, din partea Guvernului Navarrei (2008). Puține persoane au primit, de-a lungul timpului, “Meritul Sportiv”, ca de exemplu Miguel Indurain, câștigător al Turului Franței, cinci ani la rând (1991-1995).
Horia Colibășanu este singurul alpinist român care a primit distincția “Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.