Rectorul UBB, psihologul Daniel David, a transmis în emisiunea Punctul Critic moderată de Remus Florescu un mesaj șefului Armatei Române: Aveți grijă să nu se transforme îngrijorarea populației în panică.
Profesorul Daniel David avertizează că declarații precum cea a șefului Armatei Române, generalul Gheorghiță Vlad, conform căreia românii trebuie să fie îngrijorați de o posibilă extindere a conflictului din Ucraina, ar putea provoca panică în rândul populației.
„Eu înțeleg că celor din Armată le-ar plăcea ca populația să aibă o oarecare stare de îngrijorare în legătură cu războiul de la graniță sau cu un potențial război chiar în această zonă, asta pentru că într-adevăr suntem prea calmi și relaxați, vedeți, am și uitat de multe ori că aici la graniță, poate în timp ce noi vorbim, mor bărbați, femei sau poate chiar copii.
Este nevoie de o doză de îngrijorare care să ne responsabilizeze. Pe de altă parte, le spun celor din armată care transmit astfel de mesaje că trebuie să aibă grijă ca mesajul de îngrijorare să nu se transforme în panică și în stări de anxietate la nivelul populației, caz în care efectul va fi invers: oamenii vor fi defensivi, nu vor coopera, pot să apară lucruri foarte complicate. De aceea, astfel de mesaje trebuie transmise în acord și congruent cu autoritățile statului.
Dacă un general român spune aceste lucruri, acest mesaj trebuie să fie asumat. La fel să comunice nu doar șeful Marelui Stat Major, ci și ministrul Apărării, premierul, Administrația Prezidențială, conducerea parlamentului. Urmărește emisiunea lui Remus Florescu pentru a înțelege cum te poți raporta într-un mod echilibrat la problema războiului din Ucraina și mai ales la declarațiile alarmiste referitoare la o posibilă extindere a conflictului în zona NATO.
Ce a spus șeful Armatei Române
Cea mai alarmistă declarație a șefului Statului Major al Apărării (SMA), gen. Gheorgiță Vlad, la Europa Liberă:
„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina.
Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți.
Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”.
Mesaje similare în Europa
Germania pregăteşte diferite scenarii ca urmare a ameninţării ruse, a transmis în urmă cu două săptămâni de Ministerul Apărării german, după ce tabloidul Bild a publicat un document clasificat al armatei germane care nu exclude o escaladare împotriva NATO în acest an şi o ipotetică confruntare în 2025, potrivit hotnews.ro.
Bild scrie că, în acest document secret, armata germană analizează posibile acţiunile ale Rusiei şi Occidentului lună de lună, inclusiv un ipotetic scenariu al „Apărării Alianţei 2025”, care prevede desfăşurarea a „sute de mii de soldaţi NATO şi o izbucnire iminentă a unui război în vara anului 2025”.
Generalul-locotenent Alexander Sollfrank și alți generali NATO au avertizat că o confruntare militară directă cu Rusia ar putea avea loc chiar în următorii trei ani.
Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat, și el că Polonia trebuie să se pregătească urgent pentru ameninţarea unui război cu Rusia. „Mă aştept la orice scenariu şi le iau în serios pe cele mai rele”, a spus el, potrivit digi24.ro.

Șeful armatei britanice, generalul Sir Patrick Sanders, spune că cetățenii Regatului Unit ar trebui să fie pregătiți și ei pentru un război de amploarea celor din secolul XX și că s-ar putea să fie ei înșiși nevoiți să se mobilizeze, relatează Euronews citat de Libertatea.
„Predecesorii noștri nu au reușit să perceapă implicațiile așa-numitei Crize din iulie 1914 și s-au împiedicat în cel mai groaznic dintre războaie. Nu ne putem permite să facem aceeași greșeală astăzi. Ucraina contează cu adevărat”, a spus el.
Amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, a declarat la rândul său că un număr mare de civili va trebui să fie mobilizat în caz de izbucnire a unui război, iar guvernele ar trebui să instituie sisteme pentru a gestiona acest proces, potrivit stirileprotv.ro.
Amiralul Bauer a lăudat Suedia pentru că a cerut tuturor cetățenilor săi să se pregătească pentru război înainte ca țara să se alăture oficial alianței.
Este extrem de important ca autoritatile sa transmita mesaje echilibrate si responsabile in legatura cu situatia conflictului din Ucraina. De aceea, as aprecia ca declaratia generalului Vlad sa fie sustinuta si de catre alte persoane importante din stat precum presedintele, prim-ministrul sau parlamentarii. Mesajul trebuie sa fie transmis coerent si intr-un mod care sa nu provoace panica sau anxietate in randul populatiei. Este normal ca cetatenii sa fie ingrijorati in aceasta situatie, dar este important sa nu dam frau liber temerilor si sa ne pastram calmul pentru a putea actiona responsabil si cooperativ. Mesajul transmis trebuie sa ne responsabilizeze si sa ne faca mai solidari si mai pregatiti pentru orice eventualitate. Sper ca autoritatile sa gestioneze cu intelepciune aceasta situatie si sa ne asigure ca suntem in siguranta.