Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, prof. univ. Anca Buzoianu, a declarat la Via Cluj TV că este o idee bună deschiderea posibilității de vaccinare fără programare cu AstraZeneca. De asemenea, rectorul a spus că este posibil să fie nevoie și de o a treia doză de imunizare sau chiar de o vaccinare anuală.
”Cred că accesul liber la vaccinul Astra Zeneca este un pas înainte. Știu că au fost foarte multe controverse legate de acest vaccin, amplificate de efectul de răspândire foarte rapid al știrilor pe rețelele sociale și în mass media. Aceste reacții adverse există, dar au fost foarte mult exagerate. adică, dacă ai 42 de cazuri de reacții adverse severe, cum e în Germania, la atâtea milioane de oameni vaccinați, cred că raportul risc-beneficiu este foarte favorabil.
Marea Britanie, de exemplu, a ajuns la un număr impresionant de vaccinări: 40 e milioane de oameni care au fost vaccinați cu Astra Zeneca, fără o frecvență mare a reacțiilor adverse serioase. Aceste reacții sunt extrem de rare. Utilizarea de anticoncepționale orale sau altor medicamente pro trombogen conferă un risc mult mai mare, despre care nu se vorbește, oamenii nu sunt speriați și lipsește această psihoză a acestei vaccinări AstraZeneca. Ca să concluzionez: reacțiile adverse există, dar sunt foarte rare, iar raportul risc-beneficiu al vaccinului AstraZeneca este net favorabil.
Cred că există foarte multă politică în spatele acestor zvonuri la nivel global și competiția între firmele producătoare de vaccin este acerbă. Nu trebuie să ne lăsăm duși de aceste aspecte, ci să vedem beneficiul imediat al vaccinării.
Iar faptul că te poți vaccina fără să aștepți, fără să necesite acea programare pe platformă, mi se pare extraordinar de folositor pentru societate”, a spus rectorul UMF Cluj, prof. Anca Buzoianu.
”Trecerea prin boală creează un status pro trombotic care durează mult timp. Am avut recent caz de tânără de 21 de ani cu tromboză și cu edem pulmonar acut, deci o stare foarte gravă, a fost o stare amenințătoare de viață la trei luni post-COVID. La fel, avem o colegă care a făcut infarct miocardic post-COVID la doar o lună.
Aceste reacții adverse grave după vaccin sunt mult mai rare decât episoadele trombotice care apar după boală, pe lângă alte sechele, vorbim și de cele neurologice, și de cele psihiatrice, care rămân după boală”, a mai spus rectorul UMF. Va fi și o a treia doză de vaccin?
”Există posibilitatea să se întâmple acest lucru. Deocamdată nu avem date suficiente. Gândiți-vă, a început vaccinarea în luna decembrie și se știe doar că răspunsul imunologic este mult mai puternic decât acel produs de boală, dar nu știe exact tipul de anticorpi protectori cât timp durează.
Eu, personal, cred că va dura mai mult de 6-7 luni, cât durează după boală, dar avem nevoie de date care să confirme acest lucru.
Probabil va fi nevoie și de o a treia doză sau de un vaccin anual, dar dacă acest lucru ne ajută să scăpăm de pandemie, trebuie făcut fără să discutăm prea mult. Până la urmă, acesta este rolul nostru: să ajutăm populația să depășească acest moment critic pentru întreaga omenire. (…)
Eu vă dau un exemplu concret: la studenții noștri care au fost vaccinați în proporție de 80-90%, deși am început școala din ultima săptămână a lunii februarie, la 7000 de studenți avem sub 20 de cazuri de infectări. Iată că funcționează vaccinarea”, a mai declarat rectorul UMF Anca Buzoianu.