Rectorul UMF Cluj, precizări importante despre AstraZeneca și despre posibilitatea de a avea nevoie de o a treia doză de vaccin

22 aprilie, 2021 12:25

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, prof. univ. Anca Buzoianu, a declarat la Via Cluj TV că este o idee bună deschiderea posibilității de vaccinare fără programare cu AstraZeneca. De asemenea, rectorul a spus că este posibil să fie nevoie și de o a treia doză de imunizare sau chiar de o vaccinare anuală.

”Cred că accesul liber la vaccinul Astra Zeneca este un pas înainte. Știu că au fost foarte multe controverse legate de acest vaccin, amplificate de efectul de răspândire foarte rapid al știrilor pe rețelele sociale și în mass media. Aceste reacții adverse există, dar au fost foarte mult exagerate. adică, dacă ai 42 de cazuri de reacții adverse severe, cum e în Germania, la atâtea milioane de oameni vaccinați, cred că raportul risc-beneficiu este foarte favorabil.

Marea Britanie, de exemplu, a ajuns la un număr impresionant de vaccinări: 40 e milioane de oameni care au fost vaccinați cu Astra Zeneca, fără o frecvență mare a reacțiilor adverse serioase. Aceste reacții sunt extrem de rare. Utilizarea de anticoncepționale orale sau altor medicamente pro trombogen conferă un risc mult mai mare, despre care nu se vorbește, oamenii nu sunt speriați și lipsește această psihoză a acestei vaccinări AstraZeneca. Ca să concluzionez: reacțiile adverse există, dar sunt foarte rare, iar raportul risc-beneficiu al vaccinului AstraZeneca este net favorabil.

Cred că există foarte multă politică în spatele acestor zvonuri la nivel global și competiția între firmele producătoare de vaccin este acerbă. Nu trebuie să ne lăsăm duși de aceste aspecte, ci să vedem beneficiul imediat al vaccinării.

Iar faptul că te poți vaccina fără să aștepți, fără să necesite acea programare pe platformă, mi se pare extraordinar de folositor pentru societate”, a spus rectorul UMF Cluj, prof. Anca Buzoianu. 

”Trecerea prin boală creează un status pro trombotic care durează mult timp. Am avut recent caz de tânără de 21 de ani cu tromboză și cu edem pulmonar acut, deci o stare foarte gravă, a fost o stare amenințătoare de viață la trei luni post-COVID. La fel, avem o colegă care a făcut infarct miocardic post-COVID la doar o lună.

Aceste reacții adverse grave după vaccin sunt mult mai rare decât episoadele trombotice care apar după boală, pe lângă alte sechele, vorbim și de cele neurologice, și de cele psihiatrice, care rămân după boală”, a mai spus rectorul UMF. Va fi și o a treia doză de vaccin?

”Există posibilitatea să se întâmple acest lucru. Deocamdată nu avem date suficiente. Gândiți-vă, a început vaccinarea în luna decembrie și se știe doar că răspunsul imunologic este mult mai puternic decât acel produs de boală, dar nu știe exact tipul de anticorpi protectori cât timp durează.

Eu, personal, cred că va dura mai mult de 6-7 luni, cât durează după boală, dar avem nevoie de date care să confirme acest lucru.

Probabil va fi nevoie și de o a treia doză sau de un vaccin anual, dar dacă acest lucru ne ajută să scăpăm de pandemie, trebuie făcut fără să discutăm prea mult. Până la urmă, acesta este rolul nostru: să ajutăm populația să depășească acest moment critic pentru întreaga omenire. (…)

Eu vă dau un exemplu concret: la studenții noștri care au fost vaccinați în proporție de 80-90%, deși am început școala din ultima săptămână a lunii februarie, la 7000 de studenți avem sub 20 de cazuri de infectări. Iată că funcționează vaccinarea”, a mai declarat rectorul UMF Anca Buzoianu.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
2 februarie, 2023
SUPERCOM, ținta sesizărilor: nu reușește să ridice deșeurile peste tot în Cluj-Napoca, conform programării
2 februarie, 2023
Un asistent medical din Cluj își oferă serviciile gratuit
1 februarie, 2023
VIDEO Lansarea Centrului Național de Competență în domeniul Cancerului la UMF București
31 ianuarie, 2023
Premieră în justiție: Primul proces pe climă deschis împotriva Statului Român, la Cluj
31 ianuarie, 2023
Recensământ 2021: Cluj-Napoca a pierdut zeci de mii de locuitori

Cluj-Napoca din România a înregistrat cel mai mare număr de decese premature din cauza căldurii, ...

Euronews: Cluj-Napoca are o acoperire cu copaci de doar 7% și cel mai mare număr de decese premature cauzate de căldură

Harta de sesizări a municipiului Cluj-Napoca a fost împânzită de sesizări ale cetățenilor care s-au ...

SUPERCOM, ținta sesizărilor: nu reușește să ridice deșeurile peste tot în Cluj-Napoca, conform programării

Un asistent medical generalist angajat la Serviciul de Ambulanță Cluj, Cristian Marcu, își oferă gratuit ...

Un asistent medical din Cluj își oferă serviciile gratuit

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de ...

AROBS intră pe piața din Polonia prin preluarea SYDERAL Polska

Economia globală își va încetini creșterea la aproximativ 1,6% în acest an, mai puțin de ...

Previziuni PwC pentru 2023: Economia globală își va încetini brusc creșterea. Va fi recesiune?

Entitățile publice și private care fac parte din Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului ...

VIDEO Lansarea Centrului Național de Competență în domeniul Cancerului la UMF București

Comunitatea Declic a informat printr-un comunicat de presa ca a depus, marți, 31 ianuarie 2023, ...

Premieră în justiție: Primul proces pe climă deschis împotriva Statului Român, la Cluj

Recensământul Populației și Locuințelor, runda 2021 releva faptul ca municipiul Cluj-Napoca a pierdut aproape 40 ...

Recensământ 2021: Cluj-Napoca a pierdut zeci de mii de locuitori
Success message!
Warning message!
Error message!