PROVINO a adus în inima Transilvaniei peste 300 de soiuri de vin şi a antrenat publicul, atât specialişti cât şi simpli vizitatori, într-un maraton de evenimente dedicate vinului, la care au participat peste 5.000 de persoane. Complexitatea evenimentelor PROVINO şi prezenţa festivalului în spaţiul public clujean în scopul promovării vinurilor înscrise în festival au impus un nou standard evenimentelor de profil.Evenimentele inedite organizate în cadrul Festivalului PROVINO au atras publicul vizitator şi expozanţii prin unicitate şi calitate. “Festivalul PROVINO a fost o reuşită având în vedere că nu a mai fost organizat din 2005 un eveniment dedicat industriei vinului. Evenimentul Black & Wine Party a fost un succes. Au participat tineri interesaţi să înveţe, dornici să asculte povestea vinului, să acumuleze informaţii”, explică organizatorii.Vinurile au fost sărbătorite în cadrul Festivalului PROVINO atât cu ocazia celor zece sesiuni de degustări colective, cât şi la Serile exclusiviste Art, Wine & Gastronomy. De asemenea, în pregătirea evenimentelor din cadrul Festivalului, Ambasadorii PROVINO i-au invitat pe clujeni la degustări în cele mai în vogă cluburi şi restaurante din municipiu în perioada 1-12 martie.La standurile amenajate în spaţiul de desfăşurare al evenimentului au fost promovate vinuri din Spania (Crama Borha), Austria (Vital Activ), Franţa (Vin de Vie), iar în cadrul sesiunilor de degustare participanţii au putut savura vinuri de Jidvei (Clasic Feteasca Regală – sec, Premiat Sauvignon Blanc – demisec, Grigorescu Gewurztraminer – demisec) şi vinuri spaniole importate de Crama Borha (Enate Tapan 2012 şi Teorema). La serile HORECA şi Art, Wine & Gastronomy vedetele au fost vinurile de la Vinarte (Castel Starmina Sauvignon Blanc 2011), Gramma (Aligote, Feteasca Regală şi Cuvee Vişan), Nomibo (Feteasca Neagră 2009, Tămâioasa 2011, Feteasca Albă 2011) şi Recaş (Cocoşul dintre Vii Muscat, Cocoşul dintre Vii Pinot Noir).Festivalul PROVINO – Vin. Artă. Gastronomie a adus în premieră la Cluj-Napoca şi unele dintre cele mai noi producţii ale caselor de vinuri din ţară: Sauvignon Blanc 2011, Chardonnay 2011 sec sau Tămâioasa Românească 2011 sec s-au regăsit în oferta Cramei Budureasca, Nomibo a prezentat în premieră vinurile roşii de calitate din rezerve Feteasca Neagră, Merlot şi Pinot Noir, stabilizate şi învechite 12 luni în baricuri de stejar românesc lucrate manual, dar şi Tămâioasa Românească, Feteasca Albă şi Chardonnay. De asemenea, la Festival au participat în premieră şi Feteasca Neagră, din rezervele 2008 şi 2009 şi Tămâioasa Românescă din 2010 şi 2011, vinuri care se exportă în Antwerpen, Belgia. Crama Oprişor a lansat la Cluj-Napoca vinurile La Cetate, Tămâioasa Românească 2011, Caloian Rose 2011, Caloian Sauvignon Blanc 2011 şi Rusalca Albă 2011.O surpriză la prima ediţie a Festivalului a venit şi de la Iaşi, de unde Casa Gramma, pe lângă noile vinuri din recolta anului trecut, Gramma Aligote 2011, Gramma Fetească Regală şi Gramma Cuvee Vişan 2011, a adus şi trei cupaje realizate sub brandul propriu pentru un om de afaceri clujean, pasionat de vin. De asemenean, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de vinuri, Jidvei, va prezenta în premieră la Festivalul PROVINO noua imagine a produselor din portofoliu.Una dintre surprizele primei ediţii clujene a Festivalului PROVINO – Vin. Artă. Gastronomie a fost degustarea de vinuri biodinamice importate din Franţa de Vin de Vie. Recunoaşterea vinurilor de calitate a fost realizată în cadrul Festivalului cu ocazia Concursului Vinurile Primăverii. Scopul acestei întreceri a vinurilor, care s-a desfăşurat sub forma unei degustări „în orb” a fost de a oferi producătorilor un sprijin în crearea de vinuri de calitate. Astfel, marii câştigători ai Medaliilor de Aur au fost Shiraz Peter Lehmann Barosa 2008 produs de Gallo, Rusalca Albă 2011 produsă de Carl Reh Winerz, Malbec don David 2010 produs de Michel Torino, Tempranillo Vicente Gandia Raiza Grand Reserva 2005, produs de Vicente Gandia şi Feteasca Neagră Cocoşul dintre Vii 2011 de la Cramele Recaş.âPrima ediţie a Festivalului organizată în Cluj-Napoca s-a bucurat şi de sprijinul Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România şi al Organizaţiei Somelierilor din România. Unul dintre evenimentele care au confirmat amploarea Festivalului a fost Concursul Naţional de Somelieri, Etapa Transilvania. În urma unei jurizări exigente şi imparţiale, râvnitul loc I i-a revenit somelierului Septimiu Crişan câştigători fiind desemnaţi şi Bogdan Todor – locul II şi Răzvan Demian – locul III.
Regal de vinuri de calitate la prima ediţie a Festivalului PROVINO la Cluj Napoca
ULTIMELE ȘTIRI