Guvernul încearcă să acopere găurile din bugetul de stat prin mărirea taxelor și impozitelor fără să țină cont de opoziția mediului de afaceri. Liderii Coaliției au stabilit miercuri seara cum va fi modificat Codul Fiscal și faptul că noile măsuri vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2023. Nu s-a ajuns un acord privind impozitarea progresivă, nici în ceea ce privește supraimpozitarea marilor companii sau impozitarea diferențiată pentru pensiile speciale. Cu alte cuvinte, cei mari sau cei cu venituri mari nu vor pierde. În schimb, se pun tunurile pe cei mici, adică pe persoane fizice, care vor plăti taxe mai mari pe proprietate, pe IMM-uri și pe PFA. Dan Mureșan, vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, a analizat noile măsuri la emisiunea Antreprenoriada moderată de Călin Cozma la BuzzNews.ro. El spune că din cauza acestor măsuri, foarte multe afaceri se vor închide în perioada următoare.
În marile orașe, impozitul pe proprietate ar putea crește cu peste 60 la sută începând cu anul 2023. Câștigurile din jocurile de noroc vor fi impozitate cu 40 la sută. Acum, aceste câștiguri sunt impozitate progresiv (1% până la 66.750 de lei, 16% până la 445.000 de lei, 25% pentru sume care depășesc 445.000 lei).
Încadrarea ca IMM nu va mai fi posibilă pentru venituri mai mari de 500.000 de euro (pragul actual e 1 milion de lei). IMM-urile plătesc un impozit de 1% dacă au un salariat sau de 3 la sută dacă nu au niciun angajat însă odată ce vor depăși pragul de 500 000 de euro vor plăti impozit de 16% pe profit.
Alte vești proaste pentru acționarii firmelor: impozitul pe dividende va fi majorat de la 5% la 8% iar pentru contractele partime vor trebui să plătească contribuții la nivelul salariului minim pe economie dacă angajatul respectiv are un singur contract de acest tip.
Plafonul deducerilor fiscale va scădea de la 30.000 la 10.000 lei iar tutunul și alcoolul se vor scumpi. De exemplu, acciza la alcool va crește cu 20 de procente.
Pentru PFA, plafonul pentru trecerea de la normă de venit la sistem real scade de la 100.000 de euro anual la 25.000 de euro. PFA-urile pot fi impozitate în două moduri: în sistem real și la normă de venit.
PFA impozitate în Sistem Real sunt impozitate în funcție de profitul rezultat din diferența între veniturile realizate și cheltuielile efectuate în cursul unui an.
Norma de venit este o sumă fixă pe care o stabilește ANAF-ul în fiecare an, pentru anumite activități identificate prin codul CAEN și care este diferită de la un județ la altul.
O altă veste proastă vine pentru HORECA: TVA pentru hoteluri, restaurante sau cafenele va crește de de la 5% la 9%.