Ministerul Apărării din Republica Moldova a readus la „condiţie de luptă” toată tehnica militară pe care o are în dotare. În ultimele două luni au avut loc aplicaţii militare la Bălţi, Cahul, Ungheni şi pe poligonul de la Bulboaca, de lângă regiunea transnistreană, potrivit Deutsche Welle.
Șeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale a Moldovei, colonelul Igor Gorgan, a inspectat joi parcul tehnic al brigăzii de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”. Este vorba de 80 de transportatoare amfibii blindate şi muniţiile acestora. Autorităţile dau asigurări că pregătirile au loc în conformitate cu planul de perfecţionare a efectivului forţelor armate.
În presă au apărut, însă, speculaţii potrivit cărora aducerea “la condiţie de luptă” a tehnicii militare şi aplicaţiile militare desfăşurate de soldaţii moldoveni în mai multe regiuni din ţară ar fi o măsură de precauţie în legătură cu evenimentele din Ucraina şi, în special, ar avea legătură cu recentul decret de mobilizare generală semnat de şeful administraţiei separatiste pro-ruse de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.
Potrivit decretului semnat de liderul separatist, „militarii în termen vor participa la cursuri de instruire, iar rezerviştii vor fi încadraţi în trupele de menținere a păcii”. Într-un comentariu pentru RIA-Novosti, aşa-numitul minister al apărării din Transnistria a negat existenţa decretului, chiar dacă acesta este publicat pe site-ul pretinsei “preşedinţii” transnistrene.
Anterior, liderul transnistrean Evgheni Şevciuk a declarat că „forţele transnistrene de securitate sunt gata să respingă orice agresiune militară, dar noi nu intenționăm să atacăm pe nimeni”. El a acuzat Republica Moldova şi Ucraina de faptul că uneltesc scheme prin care să suprime regimul separatist pro-rus din regiunea transnistreană, inclusiv prin mecanisme de blocaj economic.
La rândul său, Kievul a acuzat Transnistria de pregătirea unor grupări subversive şi activităţi de spionaj pe teritoriul Ucrainei, iar Chişinăul a negat că ar intenţiona să rezolve, alfel decât prin dialog în formatul 5+2, problema transnistreană şi că aplicaţiile militare din ultima perioadă fac parte din planul de perfecţionare a efectivului forţelor armate.