„Restaurantele se transformă în biblioteci: ar urma să aibă meniuri stufoase, cu două pagini de ingrediente la o ciorbă de perișoare”, s-a plâns prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, în emisiunea Antreprenoriada de la BuzzNews.ro. După cum v-am mai informat, meniurile restaurantelor, fast-food-urilor și cantinelor trebuie să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncării, cantitatea acestora, numărul de E-uri, dar și valorile nutriționale, începând cu 15 martie, conform unui ordin emis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Ordinul nu a fost dictat de vreo directivă europeană, e o inițiativă românească de tipul „încurcă-i, drace!”.
„Nu e o directivă europeană, am vrut să ieșim în lume să dăm tonul la ceva, să avem în dreptul unei ciorbe de perișoare două pagini de detalii pe care 80 la sută dintre consumatori nu le înțeleg, 85 la sută nu sunt interesați și 90 la sută nu o să le citească”, a spus Augustin Feneșan. La inițiativa CNIPMMR, a existat recent încă o întâlnire la Guvern cu factorii responsabili, prilej cu care patronatele din HORECA au cerut simplificarea prevederilor din ordinul incriminat – de exemplu un cod QR în meniu sau pe site-urile unităților dedicat celor care vor să verifice compoziția preparatelor. Ce a răspuns guvernul, aflați din emisiune.