Deși poate nu e evident întotdeauna, inegaliățile de gen continuă să persiste chiar și în țările europene, iar România se află pe ultimul loc în cursa spre egalitate (Gender Equality Index, 2023). Ce putem face la nivelul organizațiilor de tineret? Centrul de Voluntarat a lansat în aprilie 2024 o serie de resurse care au fost create pentru a ajuta organizațiile să-și îmbunătățească politicile și practicile de egalitate de gen dintre femei și bărbați și, chiar mai mult, să le promoveze mai departe în comunitățile în care activează.
In ultimii trei ani, în cadrul proiectului ‘’O.B.L.I.O. – One Bridge For Lifelong Inclusive Organisations”., Centrul de Voluntariat alături de partenerii săi Cazalla Intercultural din Spania și Graal din Portugalia au dezvoltat patru resurse esențiale și foarte ușor de folosit:
Un Ghid pas cu pas pentru egalitate de gen în organizațiile de tineret (EN, RO)
Ghigul include un instrument de analiză internă a organizației, posibile măsuri care se pot lua rapid în orice organizație, indiferent de dimensiune și capacitate și exemple de bună practică.
Un manual de curs pentru integrarea egalității de gen în organizațiile de tineret (EN, RO)
Manualul este destinat formatorilor și include toate informațiile și materialele necesare unui curs non-formal de 5 zile pe tema egalității de gen. Metodele pot fi utilizate și individual în cadrul unor ateliere mai scurte.
O scurtă și percutantă experiență educațională 360
Un video 360 care poziționează spectatorul în mijlocul inegalităților care ne afectează zi de zi atât viața personală cât și pe cea profesională.
Un Curs on-line deschis despre educația pentru egalitatea de gen
Un curs complet, accesibil gratuit, pe care oricine îl poate parcurge oricând, în funcție de propria agendă.
Cele patru resurse se regăsesc pe www.centruldevoluntariat.ro și sunt accesibile gratuit pentru oricine!
Numele proiectului – OBLIO – vine de la personaj ul principal din anumiația “The Point”, din anii ‘70. Oblio s-a născut cu capul rotund într-un regat în care totul – casele și căruțele, podurile și hambarele – avea vârf. Chiar și oamenii aveau capetele ascuțite, în formă de triunghi. Mai mult decât atât, întreaga activitate a satului în care s-a născut Oblio, era să producă vârfuri. Pentru a-și ascunde capul rotund, Oblio a crescut purtând o căciulă ascuțită. Mesajul filmului a fost unul important, despre acceptarea diversității, urmarea propriilor obiective șirealizarea că fiecare din societate are un rol unic de jucat. D
Proiectul a fost implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Graal (Portugalia), Cazalla Intercultural (Spania) și a beneficiat de o finanțare de 100.278 euro în programul Erasmus+ al Comisiei Europene.