Reţete cu trufe

Publicat: 20 iulie, 2015 06:26
Actualizat: 23 martie, 2022 05:24

Printre cele mai apreciate şi mai scumpe delicatese de lux din întreaga lume se numără: trufa, şofranul, caviarul, nucile de Macadamia, homarul, carnea de vită Wagyu etc. Bucătăriile marilor restaurante ale lumii, au în meniu aceste delicatese care fac deliciul oamenilor cu stare, care îşi permit să consume aceste produse care uneori ajung să coste enorm de mult, scrie Nicolae Racolța în cartea sa „Ghidul culegatorului de trufe”.

Iată câteva meniuri în care este folosită trufa fie albă fie neagră pentru gustul şi aroma ei unică.

Potârniche cu trufă  – reţeta celui mai mare bucătar francez din toate timpurile Auguste Escoffer, reţetă recomandată de Anul nou şi de Crăciun

Potârnichile  trebuie gătite nu mai devreme de două zile de la momentul în care au fost vânate(sau tăiate) şi nu mai târziu de trei zile, pentru ca gustul lor să fie la mare savoare. Pentru a pregăti potârnichi cu trufe se iau două păsări tinere, se jumulesc, se eviscerează şi se flambează. Când sunt gata se iau două trufe negre, care se curăţă şi se spală în mai multe ape, se taie felii foarte subţiri, apoi se amestecă cu 250 g tocătură pentru cârnaţi.

Se pune acest amestec în cratiţă, se sărează,se piperează, se adaugă mirodenii după gust. Se dă cratiţa la foc moale timp de 15 minute, apoi se toarnă într-o farfurie şi se lasă să se răcească bine. După ce s-a răcit, se garnisează cu ea interiorul potârnichilor, pe urmă se introduc câteva lamelşe de trufe sub pielea păsărilor şi se coase deschiderea. Potârnichile se leagă şi se acoperă cu felioare subţiri de slănină. Se dau la cuptor timp de 10 minute, apoi se lasă două zile la rece ca să devină parfumate şi apetisante.

Sursa jurnalul.ro – Revelioane celebre: Primul meniu al lui Auguste Escoffer

Ficat de raţă trufat a la Toulousaine – această reţetă o găsim în cartea marelui bucătar francez maestrul Durand – Le Cuisinier Durand – apărută în 1830.

Această reţetă se face numai din ficat de raţă de Toulouse, care este un soi de raţă grasă iar lobii ficatului acestei raţe sunt foarte mari. Ficatul se spală şi se lasă la rece câteva ore. Apoi se pune într-un alt vas plin cu apă, aflat pe aragaz şi care se ia de pe foc când e gata să fiarbă. Se lasă doar cât să se deschidă la culoare apoi se scoate afară. Se pune imediat la rece pe un şervet alb şi curat.

După ce sa răcit, se curăţă de vinişoare şi se pune între două bucăţi de slănină, într-o cratiţă pe fundul căreia se aşează o foaie de hârtie cu unt. Se adaugă condimentele, un morcov şi o ceapă înţepată cu două cuişoare.Se laă să se coacă o jumătate de oră. Se pregătesc în acelaşi tomp trufele, curăţate şi tăiate de dimensiunea unui bănuţ  şi trase în undă de vin alb, sec, fiert. Când ficatul este gata, se înţeapă cu vârful cuţitului şi se bagă în golurile formate felii micuţe de trufe. După această operaţiune, ficatul de raţă se dă la frigider şi se serveşte la masă cu un sos preparat din unt de raci (unt frecat cu coji de raci măcinate).

De curand, a fost publicata sub semnatura specialistului in silvicultura Nicolae Racolta cartea „Ghidul culegatorului de trufe”. Detalii puteti gasi accesand trufesiciuperci.wordpress.com sau pagina de Facebook dedicata acestei excelente lucrari – www.facebook.com/ghidtrufe.  

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
10 octombrie, 2024
Soluția ideală pentru confort în casa ta. Ce trebuie să știi despre eficiența unui calorifer electric
10 octombrie, 2024
TOP 7 aspecte pe care nu trebuie să le omiți atunci când vrei să cumperi o centrală termică
25 septembrie, 2024
Cum să obții cea mai bună variantă a preparatelor culinare
5 septembrie, 2024
Cum să alegi un țarc de joacă pentru copilul tău? CINCI aspecte de luat în considerare
5 septembrie, 2024
Cum poți să-ți menții trupul sculptat la început de toamnă? Top 3 sfaturi pentru a evita depunerile de grăsime în sezonul rece

Vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Dan Mureșan, a prezentat ...

TOP 3 consecințe ale respingerii aderării României la Spațiul Schengen terestru

Deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu nu crede că PNL va ieși de la guvernare: „E campanie ...

Deputatul Achimaș-Cadariu: PNL va ieși de la guvernare PLUS Cel puțin două partide din România ar trebui interzise

În sezonul rece, confortul termic din locuință devine o prioritate pentru fiecare dintre noi. O ...

Soluția ideală pentru confort în casa ta. Ce trebuie să știi despre eficiența unui calorifer electric

Alegerea unei centrale termice este o decizie importantă, care va influența confortul și eficiența energetică ...

TOP 7 aspecte pe care nu trebuie să le omiți atunci când vrei să cumperi o centrală termică

D.G.R.F.P. Cluj-Napoca reamintește persoanelor fizice că în anul 2024, termenul limită de depunere a formularului ...

30 septembrie 2024 – termen limită de depunere a formularului 216 și de plată, pentru impozitul special pe bunurile imobile de valoare mare

Institutul Oncologic din Cluj pune umărul la întărirea rețelelor europene de expertiză oncologică pentru viitorul ...

Dr. Delia Nicoară, IOCN: „E nevoie de abordări individualizate în prevenirea cancerului”

Registrului Auto Român le transmite șoferilor că de acum pot accesa informații tehnice via Chatbotul ...

La ce întrebări răspunde Chatbotul RAReș, disponibil pe site-ul Registrului Auto Român

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” (IOCN) contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de ...

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” contribuie la Rețeaua Europeană a Centrelor Comprehensive de Cancer
Success message!
Warning message!
Error message!