• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Riscul unui război nuclear la un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia

Riscul unui război nuclear la un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia

Publicat: 18 februarie, 2023 09:08

Actualizat: 22 februarie, 2023 18:08

Timp de zeci de ani, copiii din Statele Unite şi URSS au fost instruiţi cum să reacţioneze la un atac nuclear. La un an de la invazia rusă în Ucraina, revine acest pericol pentru noile generaţii?, se întreabă Luminiţa Turcu, de la News.ro.

Soldat ucrainian pe front FOTO Facebook Volodimir Zelenski

În timpul ofensivei sale, Vladimir Putin a anunţat alertarea „forţei de descurajare” nucleare a armatei sale. Un anunţ „periculos”, „iresponsabil” şi o escaladare „inacceptabilă” răspundea Washingtonul, avertizând Moscova despre „consecinţele catastrofale” pe care le-ar putea avea această declaraţie.

Dar, mai târziu, Moscova a repetat acele ameninţări, îngrijorând lumea prin faptul că nu exclude posibilitatea de a recurge la arma supremă, se arată într-un material AFP.

Pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba din 1962, lumea este expusă riscului de apocalipsă, a avertizat preşedintele american Joe Biden în octombrie.

„Nu a mai existat un anunţ public din partea Rusiei despre o ameninţare nucleară sporită din anii 1960”, a spus şi Avril Haines, directorul serviciilor de informaţii naţionale din SUA.

Ceasul apocalipsei a fost avansat

Oficialii ruşi au dorit ulterior să-şi clarifice comentariile, spunând că vor folosi arme nucleare doar în faţa unei „ameninţări existenţiale”, fără a preciza dacă au inclus în acel concept un atac care vizează cele patru regiuni ucrainene anexate în septembrie de Moscova.

Deşi nu au existat semne ale unei mobilizări nucleare ruseşti, un grup de oameni de ştiinţă a anunţat în ianuarie în „Buletinul oamenilor de ştiinţă atomici” că ceasul apocalipsei arată acum 90 de secunde până la miezul nopţii, apropiindu-se de ora fatidică pe care oamenii de ştiinţă speră că nu va fi niciodată atinsă.

„Ameninţările puţin voalate ale Rusiei de a folosi arme nucleare reamintesc lumii că o escaladare a conflictului – accidental, deliberat sau din greşeală – este un risc teribil. Posibilitatea ca acest conflict să scape de sub control rămâne mare”, au spus ei.

Tratate în impas

Această situaţie nu este doar rezultatul invaziei Ucrainei de către Rusia, ci şi al ruperii sau „morţii” tratatelor de limitare a armelor strategice care au atenuat în mod semnificativ tensiunile în timpul Războiului Rece.

Tratatul ABM (1972) de interzicere a rachetelor antibalistice, care a fost multă vreme cheia echilibrului nuclear dintre Statele Unite şi URSS, este caduc din 2002.

Cel privind forţele nucleare cu rază intermediară (INF), semnat în 1987, a expirat în 2019 după retragerile americane şi apoi ruse.

Iar în ultimul an, tratatul de reducere a armelor strategice New Start (2011) dintre Statele Unite şi Rusia care limitează focoasele nucleare a fost pus la încercare, Washingtonul acuzând din nou Moscova că nu l-a respectat.

Arme „învechite”

Potrivit cercetătorului specializat în arme de distrugere în masă Pavel Podvig, ameninţările din Rusia ar fi putut, în mod paradoxal, să facă lumea puţin mai sigură, amintind noilor generaţii de existenţa pericolului reprezentat de armele atomice.

El notează că Rusia probabil spera să-şi încheie rapid ofensiva în Ucraina, deoarece dispune de arme nucleare. Dar, în schimb, Moscova s-a lovit de sprijinul pe care NATO, înzestrată şi ea cu arme nucleare, l-a dat Kievului.

Este posibil ca războiul să fi arătat clar că armele nucleare erau „învechite”, conchide Podvig. După cum a văzut Rusia, „ele nu oferă securitate”, a adăugat el.

O respingere globală

Cercetătorul insistă şi asupra reacţiei puternice de respingere a liderilor mondiali la declaraţiile privind armele nucleare de la Moscova, în special cea a aliaţilor Rusiei: India şi China. Aceste răspunsuri au întărit ideea că ameninţările nucleare sunt tabu.

În septembrie, premierul indian Narendra Modi i-a spus direct lui Vladimir Putin.

În noiembrie, liderii G20 au declarat, la sfârşitul summitului de la Bali, Indonezia – la care a asistat Rusia – că utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea armelor nucleare este „inacceptabilă”.

Şi mai grăitoare, potrivit lui Podvig, este declaraţia comună a lui Biden şi a liderului chinez Xi Jinping la Bali.

Cei doi lideri au convenit că „un război nuclear nu ar trebui să fie purtat şi nu poate fi niciodată câştigat” şi şi-au subliniat opoziţia faţă de utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea armelor nucleare în Ucraina.

Washingtonul, la rândul său, şi-a atenuat propria retorică, mulţumindu-se să repete că folosirea armelor nucleare ar avea „consecinţe catastrofale”.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
20 septembrie, 2023
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
15 septembrie, 2023
Rupere de nori la Cluj: 40 de litri pe metru pătrat, canalizarea a cedat
12 septembrie, 2023
Șefa ISJ Cluj despre consumul de droguri din școli: Pliculețe introduse prin gard, poliția nu poate percheziționa dealeri fără mandat
8 septembrie, 2023
S-a dat startul lucrărilor la drumul expres care va lega DN1 din zona Tureni de Autostrada Transilvania
30 august, 2023
Testări gratuite pentru cancerul de sân și cel de col uterin, la Cluj Arena

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut va fi majorat de la 3.000 lei ...

Feneșan, Consiliul Național al IMM-urilor, despre majorarea salariului minim: Se vor închide firme

Prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Augustin Feneșan, critică protestele ...

Augustin Feneșan critică protestele bugetarilor „afectați” de reducerea privilegiilor: Noi ca mediu de afaceri nu protestăm chiar dacă vom plăti cu 300% mai mult impozit pe venit

Dacă te consideri o persoană ambițioasă, care iubește să își gestioneze singură timpul și îți ...

Viața de angajat nu este pentru tine? Descoperă aici idei de afaceri prin care poți avea succes

Judecătorul clujean Cristi Danileț a afirmat în emisiunea Punctul Critic moderată de Raul Chiș că ...

Cristi Danileț, judecător: MCV trebuia menținut și înăsprit în cazul României, nu eliminat

Cum depistezi la timp cancerul? Întrebarea preocupă foarte mulți români iar un răspuns extrem de ...

Cum depistezi la timp cancerul? Răspunde chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu
UBB, locul I în România, 15 în Europa de Est și 260 în Europa, în cel mai utilizat clasament internațional al universităților, rankingul britanic QS
FLORIN ESTEFAN la PUNCTUL CRITIC: Opera Națională Română din Cluj își începe sâmbătă noua stagiune și anunță că a primit teren pentru un nou sediu

Cluj Symphony Experience vine în weekend cu un program spectaculos: Subcarpați, Alternosfera și Cargo, acompaniați ...

Subcarpați, Alternosfera și Cargo, acompaniați de Filarmonica de Stat Transilvania, la Cluj Symphony Experience
Success message!
Warning message!
Error message!