Rodia, un fruct originar din Orientul Mijlociu, este folosită de multe secole în medicina tradiţională şi este considerată un leac eficient contra bolilor cardiace, hipertensiunii, inflamaţiilor şi a unor tipuri de cancer, precum cel de prostată. Acum un studiu arată că ar putea stopa evoluţia maladiei Alzheimer.
Un ingredient din rodie previne inflamarea celulelor cerebrale. Cercetătorii speră că descoperirea îi va ajuta şi pe pacienţii diagnosticaţi cu artrită reumatoidă şi cu maladia Parkinson, prin reducerea inflamaţiilor dureroase, specifice acestor boli.
Testele de laborator au arătat că punicalaginul – o formă de polifenol – din rodii poate să inhibe inflamaţiile din anumite celule cerebrale specializate. Acea inflamaţie duce la distrugerea unui număr tot mai mare de celule cerebrale, făcând astfel ca maladia Alzheimer să progreseze şi starea pacienţilor să se deterioreze.
În prezent, nu există niciun tratament contra maladiei Alzheimer, însă punicalaginul din rodii poate să prevină sau să încetinească evoluţia bolii.
O cantitate de 100 de mililitri de suc de rodie conţine 3,4 mililitri de punicalagin. Oamenii de ştiinţă afirmă că acest compus cu efecte benefice se află cu precădere în coaja fructului, nu în pulpa acestuia.