“Asiaticii mănâncă puțin și mai multe sortimente la o masă. Românii preferă de cele mai multe ori un singur fel, şi acela gras, foarte gras. Ar fi ideal, și eu asta vă propun, ca din când în când să privim şi spre bucătăria asiatică, mai ales că ingredientele de care avem nevoie sunt acum extrem de accesibile”, afirmă Roland Tecsy, noul bucătar de la Vila Rosa. Având o experiență de opt ani în bucătăriile unor mari restaurante, Roland va realiza de acum înainte o rubrică culinară pentru cititorii BuzzNews.BuzzNews: De câtă vreme ești bucătar?Roland Tecsy: De opt ani și îmi place foarte mult ceea ce fac, vin cu pasiune la muncă.BuzzNews: Unii spun că bărbații gătesc mai bine decât femeile. Este adevărat?Roland Tecsy: Da și nu. Da, pentru că barbații au poate ceva mai multă fantezie în ceea ce privește preparatele culinare, sunt mai atenți la detalii și sunt mai generoși, poate, în sensul că n-au rețineri să adauge din abundență anumite ingrediente de care femeile se feresc, pentru că îngrașă. Dar au și femeile meritele lor.BuzzNews: Ești de două luni la Vila Rosa. Ce s-a schimbat de când ai venit?Roland Tecsy: Mă bucur foarte mult că am reușit să schimb total meniul.BuzzNews: Ce ai găsit și ce ai schimbat?Roland Tecsy: N-am fost prea încântat de rețetarul de aici și atunci am hotărât împreună cu patronii să schimbăm câte ceva, să aducem o notă mai specială. Am combinat preparatele românești, internaționale și asiatice în meniul actual.BuzzNews: Ce aveți din bucătăria asiatică?Roland Tecsy: În primul rând, Puiul Sichuan, care este un preparat specific chinezesc, dulce-iute-picant, și care se prepară în vreo 10 minute, după aceea ar mai fi File de dorada, cu sos asiatic, garnitura de orez și lămâie, Crispy Pork, asta ar fi cotlet de porc prăjit în mălai. Acestea sunt preparate de succes.BuzzNews: Găsim și în altă parte aceste preparate, la fast food, prin mall-uri?Roland Tecsy: Nu, am prelucrat rețetele, le-am imprimat o notă personală.BuzzNews: Aveți și mâncare apropiată de bucătăria tradițională?Roland Tecsy: Se poate servi o ceafă de porc Bavaria, aceasta e o rețetă tradițional românească prelucrată în stil austriac, cu cartofi bavarezi, aceasta fiind o foarte delicioasă salată de cartofi, cu maioneză și cu ceapă. În afară de ciorbele cunoscute, este un cotlet cu sos de muștar, prelucrat în stil franțuzesc pentru că este cu sos dijonez.BuzzNews: Deci este cosmopolită bucătăria…Roland Tecsy: Așa este.BuzzNews: Cum se diferențiază românul care mănâncă la restaurant de occidental?Roland Tecsy: La noi este concepția aceasta, să plătești mai puțin și să mănânci mai mult. Românii merg pe cantitate, așa este peste tot, și nu se axează pe preparatele mai scumpe, mai speciale și rafinate. Există și excepții, evident.BuzzNews: Câte feluri mănâncă în general românii la restaurant?Roland Tecsy: Majoritatea vor să se sature cu o ciorbă, cu un fel, în loc să consume câte puțin din mai multe bunătăți și să se oprească după desert.BuzzNews: Ce ratăm în acest fel?Roland Tecsy: Rețete sunt cu miile. Din păcate, la noi nu există această tendință, de a se consuma mâncare de foarte bună calitate.BuzzNews: La Vila Rosa ce s-ar putea servi mai deosebit? Care ar fi mândria casei?Roland Tecsy: Mușchiuleț de porc cu tagliatele gorgonzola sau rulou de pui cu pere și gorgonzola în crustă de susan.BuzzNews: Care ar fi diferența fundamentală dintre bucătăria românească și bucătăria asiatică, din perspectiva calității mâncării și a efectelor asupra sănătății?Roland Tecsy: În primul rând, Japonia fiind o țară lângă ocean, se axează pe pește și fructe de mare. Peștele conține Omega 3 și Omega 6, care sprijină performanţele cognitive, dezvoltă sistemul imunitar și reduce colesterolul. Asiaticii mănâncă puțin și mai multe sortimente la o masă. La noi se mănâncă, cum am spus, un fel, mult și gras, foarte gras. Ar fi ideal dacă din când în când le-am urma exemplul mai ales că ingredientele de care avem nevoie sunt acum accesibile. Japonezii nu prea mănâncă porc, ci vită, la ei mușchiul de vită ca și aspect e tăiat în felii extrem de subțiri, cubulețe, fâșii. Se mănâncă, oricum, mult mai sănătos.BuzzNews: Ok, ce gătim astăzi?Roland Tecsy: Un piept de rață în stil tailandez, rețetă proprie. Știu că o să vă placă! În rețeta originală se folosește sos de pește, dar acesta în combinație cu sosul de soia și ghimbirul este prea sărat și condimentat pentru gusturile locale. Puțină lume știe că preparatele asiatice sunt grupate după gust și aromă în cinci categorii, cu variațiuni regionale: dulce, sărat, iute, acru și amar. Nota personală este dată și de garnitura dulce de orez cu stafide și susan, în combinație cu legumele sărate și puțin picante, care vin în completare la pieptul fraged de rață cu iz de piper negru.
Piept de Rață Thailandez
Ingrediente pentru 10 porții
- Piept de rață fără os – 1,000 g
- Piper negru măcinat – 10 g
- Ulei de măsline – 100 ml
- Sos soia brun – 150 ml
- Oțet balsamic – 100 ml
- Ghimbir praf – 15 g
- Legume amestec congelate – 1,000 g
- Broccoli congelat – 300 g
- Usturoi – 30 g
- Orez – 700 g
- Vin alb sec – 100 ml
- Stafide – 50 g
- Semințe susan – 20 g
- Rucola – 50 g
Mod de preparare pentru o porție:Se ia o bucată de piept de rață, să tot aibă, așa, cam la 100 de grame. Se spală binișor cu apă rece, iar apoi se usucă cu un prosop de bucătărie curat. Se condimentează cu piper negru măcinat, dar nu și cu sare, fiindcă sosul de soia folosit pentru legume echilibrează gustul preparatului.Pieptul se taie în 10 bucăți, fiecare bucată având pe ea un strat de grasime care se păstrează, am recomanda noi. Grăsimea se va topi parțial și va adăuga un plus de savoare preparatului.Se pregătesc trei tigăi: una pentru piept, una pentru garnitura de orez cu stafide, iar ultima pentru legume.[slideshow]În prima tigaie se pune ulei de măsline și se lasă la încins după care se adaugă pieptul de rață. Fiind tăiate subțire, bucățile se prăjesc foarte repede – cel mult două minute. Când rața s-a rumenit, având o culoare apetisantă aurie, se ia tigaia de pe foc.Legumele thailandeze și broccoli se trag la tigaie în puțin ulei de măsline. Legumele congelate au avantajul că nu trebuie tăiate: le puteți folosi foarte repede după ce au ieșit de la congelator. Amestecul de legume se prăjește 2-3 minute, apoi se adaugă condimentele: sos de soia, oțet balsamic, usturoi, ghimbir și susan.Garnitura de orez are timp scurt de preparare, ca de altfel majoritatea preparatelor asiatice. Se iau 70 de grame de orez basmati și se fierbe în apă clocotită cu sare, iar apoi se lasă 3-4 minute în apă. Orezul astfel lăsat în apă își triplează greutatea inițială, ajungând la aproximativ 200g.În ultima tigaie se prăjește orezul în puțin ulei, se condimentează, se adaugă stafidele și susanul și se prăjește până orezul devine ușor crocant.Așezarea preparatului pe farfurie e o artă în sine. Câți gurmanzi, atâția artiști.Nemaiavând de adăugat nimic la această rețetă, vă aștept să degustați acest preparat la Vila Rosa. Vă urez poftă bună și mult succes dacă doriți să-l preparați personal.