• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Români reținuți în Danemarca după ce și-au dus la spital bebelușul de un an! BĂNUIALA MEDICILOR

Români reținuți în Danemarca după ce și-au dus la spital bebelușul de un an! BĂNUIALA MEDICILOR

Publicat: 5 februarie, 2022 20:23
Actualizat: 23 martie, 2022 01:53

Doi cetățeni români au fost reținuți în Danemarca după ce au ajuns la spital cu copilul lor de un an. La solicitarea medicilor, a demarat o anchetă. Bebeluşul a ajuns la spital cu hemoragie craniană iar medicii au avansat ipozteza că ar fi vorba de ”sindromul bebeluşului scuturat”, a spus Ambasadorul român la Copenhaga, Mihai Alexandru Grădinar, pentru Digi24, informează hotnews.ro.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Copenhaga a fost notificată, la data de 2 februarie 2022, de către un cetățean român, cu privire la situația deosebită în care se află alți trei cetățeni români, membri de familie ai acestuia, pe teritoriul Regatului Danemarcei.

În dialogul cu reprezentanții ambasadei, persoana în cauză a menționat că doi cetățeni români, soț și soție, rezidenți în Regatul Danemarcei, au fost reținuți de către autoritățile daneze și se află în custodia a două centre de detenție diferite. Copilul minor al celor doi soți a fost internat, la data de 29 ianuarie 2022, într-o unitate medicală, fără ca familiei să îi fie furnizate ulterior informații cu privire la starea de sănătate a acestuia.

În acest context, reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile daneze, în vederea obținerii unor informații oficiale cu privire la situația juridică a celor doi cetățeni români reținuți și starea de sănătate a minorului, precum și detalii suplimentare cu privire la acest caz.

Potrivit datelor preliminare comunicate ambasadei de către poliția daneză, minorul este în prezent internat în spital, fiind însoțit și supravegheat de o persoană desemnată de către municipalitatea daneză. La recomandarea medicilor, autoritățile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanțele care au dus la internarea minorului în spital. Părinții minorului au fost reținuți pentru o perioadă inițială de 4 săptămâni, fără dreptul de a vedea minorul, fiindu-le desemnați avocați din oficiu.

MAE informează că Ambasada României la Copenhaga a continuat demersurile oficiale pe lângă poliția daneză, pentru obținerea unor informații suplimentare cu privire la unitatea medicală unde a fost internat minorul și starea de sănătate a acestuia, pentru a fi în măsură să intermedieze contactul direct cu persoana desemnată de către municipalitate să-l însoțească pe perioada spitalizării și pentru stabilirea unui contact, respectiv vizitarea celor doi cetățeni români reținuți.

Ca urmare a acestor demersuri, poliția daneză a comunicat informații suplimentare cu privire la spitalul unde a fost internat minorul pentru acordarea de îngrijiri medicale, acesta fiind, în prezent, în afara pericolului de moarte. Reprezentanții misiunii diplomatice au contactat ulterior unitatea spitalicească în care se află internat minorul, pentru a se interesa despre situația acestuia, și mențin permanent legătura cu personalul medical referitor la îngrijirile acordate și evoluția stării de sănătate a copilului.

Ambasada României la Copenhaga a formulat, totodată, solicitări de vizitare a celor doi cetățeni români aflați în detenție. Ca urmare a acestor demersuri, în cursul zilei de 6 februarie a.c., reprezentanții ambasadei se vor deplasa la penitenciarul unde se află mama minorului, pentru a discuta cu aceasta. Totodată, Ambasada României la Copenhaga continuă demersurile necesare în vederea obținerii acordului autorităților daneze pentru vizitarea tatălui.

De asemenea, reprezentanții misiunii diplomatice au stabilit contactul cu avocații din oficiu ai părinților și sunt în dialog cu membrii familiei extinse a cetățenilor români, punând suplimentar la dispoziția familiei o listă cu avocați danezi specializați în domeniul instituționalizării de minori.

MAE menționează că Ambasada României la Copenhaga a inițiat, de asemenea, demersurile necesare pentru înscrierea certificatului de naștere danez în registrele de stare civilă române și eliberarea certificatului de naștere românesc pentru minor. De asemenea, misiunea diplomatică a transmis informații despre acest caz către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

Ambasada României la Copenhaga continuă dialogul cu autoritățile daneze și cu familia cetățenilor români, acordând asistență consulară conform competențelor.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate
29 noiembrie, 2023
Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță
29 noiembrie, 2023
Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj
17 noiembrie, 2023
Răzvan Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți susținute de cercetători și medici de talie mondială

MDM Group informează că 21 decembrie 2023 este ultima zi de depunere a declaratiilor si ...

Ziua limită din decembrie până la care poți plăti taxele pe noiembrie 2023

Exproprieri pentru metrou la Cluj: 486 de imobile urmează să fie expropriate în vederea construirii ...

Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat

Primăria Baciu a reușit să obțină o suplimentare de fonduri de aproape trei milioane de ...

Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni. Contractul ...

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni

Fugarul Cătălin Cherecheș, primar de Baia Mare, a fost prins la Augsburg în Germania, după ...

Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!