• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • ROMÂNIA nu e indiferentă la drama ucraineana: mii de români se oferă să ajute refugiați

ROMÂNIA nu e indiferentă la drama ucraineana: mii de români se oferă să ajute refugiați

Publicat: 27 februarie, 2022 12:20
Actualizat: 23 martie, 2022 01:52

Până la acest moment, pe platforma anunțată ieri de Guvernul României, „Împreună ajutăm mai mult”, care este gestionată de Cancelaria prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă, până la 6.00 dimineața, erau deja centralizate 1.269 de oferte de sprijin din partea societății civile, agenților economici, altor categorii de voluntari, constând în alimente, apă, medicamente, cazare, transport, alte forme de sprijin care vor începe deja să fie distribuite în conformitate cu nevoile existente față de situația din Ucraina. Vedeți mai jos declarațiile purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Guvernul României anunță disponibilitatea de a prelua răniţii ucraineni în spitalele din rețeaua militară și civilă din țara noastră. 

Vom anunța de fiecare dată când aceste forme de sprijin vor ajunge la zonele în care este nevoie de ele și le mulțumim totodată tuturor celor care au transmise aceste forme de solidaritate cu poporul ucrainean!

Aș vrea să vă prezint câteva date legate de situația la zi în legătură cu fluxul de cetățeni ucraineni care intră pe teritoriul României.

Potrivit datelor pe care le avem până la miezul nopţii, sunt 47.000 de cetățeni ucraineni care au intrat în țară, dintre care 22.785 au ieșit deja din țara noastră. Așadar, până la acest moment, de la izbucnirea conflictului generat de agresiunea militară rusă din Ucraina, sunt 25.000 de cetățeni ucraineni care se află pe teritoriul României. Dintre aceştia, 102 au ales să solicite protecția statului român, depunând în acest sens cerere de azil.

Aceste centre de azil, gestionate de Inspectoratul General pentru Imigrație, au un grad de ocupare, în acest moment, de 57,7%, incluzând aici și ceilalți solicitanți de azil în afara cetățenilor ucraineni, situație pe care am prezentat-o în cursul zilei de ieri. În privința taberelor mobile, sunt deja două operaționalizate: una la Sighet și una la Siret.

Tabăra de la Sighet, în acest moment, operațională fiind, nu are niciun cetățean găzduit. În schimb, tabăra de la Siret are, la acest moment, 41 de cetățeni ucraineni, care în următoarele ore vor pleca în spațiile de cazare indicate de Inspectoratul General pentru Imigrări.

La acești 41 de cetățeni ucraineni care se află în tabăra ridicată la Siret se adaugă 100 de studenți indieni care, de asemenea, timp de câteva ore, vor fi găzduiți în acest centru, în această tabără, urmând a fi îndrumați către aeroportul din București, pentru a fi repatriați.

Aș vrea să vă mai spun câteva lucruri în legătură cu situația de la Punctul de trecere a frontierei de la Siret, care este cel mai intens tranzitat în acest moment, pentru a veni în sprijinul categoriilor vulnerabile de cetățeni ucraineni. Mă refer acum la copii, la femei gravide, la bătrâni, la persoane bolnave.

Ambulanțele SMURD, în coordonare cu autoritățile ucrainene, vor prelua aceste categorii de persoane, repet, femei gravide, copii, bătrâni, persoane care suferă de diverse afecțiuni și care se află în coloane, așteptând pe teritoriul ucrainean să intre pe teritoriul României.

Vor prelua acești cetățeni pentru a-i aduce mai repede în țara noastră. La nivel local, prin implicarea autorităților locale, mai multe microbuze cu alimente și materiale necesare, pături, haine groase au plecat către Cernăuți și către Solotvino, localități aflate în apropierea frontierei României.

Şedința convocată de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, task-force-ul, care reunește miniștrii și autoritățile guvernamentale responsabile de gestionarea situației din Ucraina, este în continuare în desfășurare. 

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 iunie, 2024
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”
11 iunie, 2024
Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar
10 iunie, 2024
Mircea Moroșan reales primar în Huedin
10 iunie, 2024
Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
10 iunie, 2024
ALEGERI LOCALE 2024 – Alin Tișe, reales președinte al Consiliului Județean cu 39,58%

Opoziția divizată și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al ...

OPOZIȚIA DIVIZATĂ și alegerile într-un singur tur l-au ajutat pe Emil Boc să-și adjudece al șaselea mandat la Primăria Cluj

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness

Mircea Moroșan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar la Huedin, cu 30,5% din ...

Mircea Moroșan reales primar în Huedin
Success message!
Warning message!
Error message!