32 de europarlamentari vor fi aleși duminică în România în cadrul unui scrutin test pentru partide, care privesc cu interes către alegerile prezidențiale din noiembrie.
Urnele s-au deschis la ora 7 și se vor închide la ora 21.00. Dești peste 18 milioane de cetateni au drept de vot, procentul celor care isi vor exprima o optiune va fi probabil mult mai mic de 50 la suta.
Au aparut si indiciile absenteismului: La ora 11.30, prezenta la vot raportata pentru ora 10.00 a fost de numai 4,61%, potrivit Biroului Electoral Central.
Alegerile europene din mai 2014 vor oferi alegătorilor șansa de a influența viitoarea orientare politică a Uniunii Europene atunci când îi vor vota pe cei 751 de deputați în Parlamentul European, care le vor reprezenta interesele în următorii cinci ani, potrivit elections2014.eu.
La alegerile europarlamentare pot vota toţi cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor şi toţi cetăţenii UE rezidenţi sau domiciliaţi în România, care se află în posesia drepturilor lor de vot. Cetăţenii UE rezidenţi sau domiciliaţi în România trebuie să se înregistreze pe o listă specială pe raza unităţii administrative în care se află; înregistrarea trebuie validată de Autoritatea Electorală Permanentă
UE face eforturi pentru a depăși criza economică, iar liderii UE reflectează asupra direcției care ar trebui urmate în viitor. Prin urmare, acestea sunt cele mai importante alegeri europene de până acum.
Vor fi primele alegeri desfășurate după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în 2009, care a conferit o serie de noi competențe Parlamentului European.
O noutate majoră introdusă de tratat este că, pentru prima dată, nominalizarea de către statele membre a președintelui Comisiei Europene care îi va succeda în funcție lui José Manuel Barroso, în toamna anului 2014, va trebui să țină seama de rezultatul alegerilor europene. Candidatul la această funcție va trebui aprobat de noul Parlament: în conformitate cu tratatul, Parlamentul „alege” președintele Comisiei. Prin urmare, alegătorii au acum un cuvânt greu de spus în privința candidatului care va prelua cârma Uniunii Europene.