• Acasă
  • /
  • Business
  • /
  • România vrea să devină stat prietenos cu nomazii digitali

România vrea să devină stat prietenos cu nomazii digitali

Publicat: 20 februarie, 2023 17:45

Actualizat: 27 ianuarie, 2024 17:55

România vrea să devină stat prietenos cu nomazii digitali și a pregătit și un proiectul de lege în acest sens. Deocamdată, a primit raport favorabil în comisie iar deputatul Gabriel Horga (PNL) spune că prin prezenţa cât mai multor nomazi digitali în România, ţara noastră va beneficia de mai multe resurse financiare aduse direct în economie.

Proiectul de lege privind regimul fiscal al nomazilor digitali, raport favorabil din partea Comisiei pentru buget, finanţe. Deputatul PNL Maria Gabriela Horga, vicepreşedinte al comisiei de buget-finanţe afirmă că, prin iniţiativa legislativă se clarifică regimul fiscal al nomazilor digitali pentru a evita dubla impozitare a acestora. Ea mai afirmă că prin prezenţa cât mai multor nomazi digitali în România, ţara noastră va beneficia de mai multe resurse financiare aduse direct în economie iar România are potenţial pentru a profita de acest fenomen: poate fi atractivă turistic, dar are şi o viteză bună a conexiunilor de internet.

”Legea mea privind regimul fiscal al nomazilor digitali a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor. Am iniţiat acest proiect de lege, împreună cu colega mea, Diana Buzoianu. Clarificăm regimul fiscal al nomazilor digitali pentru a evita dubla impozitare a acestora. Propunerea urmează să fie votată de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional”, transmite iniţiatorul proiectului, deputatul PNL Maria Gabriela Horga.

Deputatul PNL afirmă că ”nomadul digital este o persoană care călătoreşte şi, în acelaşi timp, lucrează dintr-o ţară străină prin intermediul internetului”.

”În ultimii ani, numărul acestora a crescut la nivel mondial. Au crescut şi beneficiile pe care le pot obţine statele prietenoase cu nomazii digitali. Prin prezenţa cât mai multor nomazi digitali în România, ţara noastră va beneficia de mai multe resurse financiare aduse direct în economie. Pandemia a accelerat fenomenul lucrului de la distanţă şi tot mai multe ţări au adoptat sau urmează să adopte facilităţi fiscale pentru a-i atrage pe lucrătorii de la distanţă”, spune Horga.

Ea explică faptul că ”Portugalia a aprobat recent o viză specială pentru lucrătorii digitali şi facilităţile îi atrag pe nomazii digitali atât în oraşe precum Lisabona şi Porto, cât şi pe insula Madeira, unde a fost înfiinţat un sat nomad digital”.

”Croaţia a fost printre primele state care au introdus facilităţi fiscale pentru nomazii digitali. Ţări precum Germania, Spania, Grecia, Costa Rica, Mexic sau Indonezia au aprobat astfel de facilităţi”, mai spune liberala. Maria Gabriela Horga precizează că ”nomazii digitali pot relansa comunităţi aflate în dificultate, precum Serendiz din Spania, o localitate spaniolă aproape abandonată”. ”Localitatea a fost readusă la viaţă după ce doi antreprenori au înfiinţat un centru pentru nomazii digitali. Un alt exemplul este oraşul Bansko din Bulgaria, o staţiune de schi care atrage turişti iarna, dar vara se lupta să atragă vizitatori. Apariţia spaţiului de lucru pentru nomazii digitali din Bansko a schimbat lucrurile. Localitatea are încasări pe tot parcursul anului, datorită nomazilor digitali care o vizitează, iar mulţi dintre ei aleg să stea mai mult”, spune Horga.

”România are potenţial pentru a profita de acest fenomen: poate fi atractivă turistic, dar are şi o viteză bună a conexiunilor de internet.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
4 septembrie, 2024
APM Cluj anunță o oportunitate: finanțări de 100.000 EUR pentru antreprenori sociali
12 iunie, 2024
Salariul minim crește din 1 iulie
1 aprilie, 2024
Daniel Metz, antreprenorul care a renunțat la afaceri pentru a preda studenților: „În 20 de ani, România este peste Austria”
27 martie, 2024
Ministerul de Finanțe amână momentul în care se va aplica OUG privind microîntreprinderile legate
12 martie, 2024
Miruna Dragoman, PwC România: ”Ordonanța trenuleț” a adus majorări substanțiale ale amenzilor

Într-o lume a afacerilor ultra-dinamice, unde informația este putere, ListaFirme.ro face un salt uriaș în ...

Descoperă revoluționarul asistent AIA pe ListaFirme.ro (A)

Apare un control total al statului asupra activității economice a contribuabilului, spune vicepreședintele IMM România ...

Ești patron? ANAF va ști totul despre finanțele tale datorită raportărilor SAF-T

ANAF a început să verifice sumele de bani transferate între rude și anunță că vor ...

ANAF verifica banii care sunt transferați între rude – ce urmărește?

Vicepreședintele IMM România, Dan Mureșan, apreciază că cutremurul geopolitic global va afecta și România. „Puneți-vă ...

Puneți-vă centurile: Cutremurul geopolitic global va afecta și România

Primarul comunei Baciu, Balázs János, a prezentat stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește ...

Stadiul lucrărilor la noua creșă care se construiește în Baciu

Amenajarea curții la o casă nouă poate fi o provocare, dar și o oportunitate de ...

Sfaturi pentru amenajarea unei curți verzi la o casă nouă

Primarul comunei Baciu, Balázs János, anunță că au început lucrările la amenajarea unui loc de ...

Loc de joacă modern în satul Suceagu

Într-o eră în care tehnologia redefinește constant peisajele urbane și arhitecturale, stâlpii ornamentali nu fac ...

Tehnologii moderne care transformă stâlpii ornamentali
Success message!
Warning message!
Error message!