Românii nu merg la medic din cauza lipsei banilor

Publicat: 3 octombrie, 2012 10:35

Actualizat: 23 martie, 2022 06:41

Deşi îşi plătesc lunar contribuţia de sănătate, 73% dintre români au renunţat, treptat, la îngrijire medicală din cauza costurilor pe care o astfel de vizită le implică.Se pare că românii nu merg la un consult medical decât atunci când starea lor de sănătate se agravează, ei temându-se de costurile prea ridicate ale analizelor şi medicamentelor.Femeile au renunţat mai uşor la îngrijirea medicală de care aveau nevoie, 74,9% nu au consultat un medic specialist din motive financiare. În ceea ce privește categoriile de vârstă, 89,4% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani nu au mers la medic atunci când au avut nevoie.Statisticile mai arată că ţara noastră se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii (3,6%), care este de două ori mai mic decât media ţărilor europene.”Este foarte adevărat că nu m-am mai dus la o consultaţie a unui medic specialist de multă vreme şi doar când am avut neapărată nevoie. pentru analize de angajare. În rest, mă mulţumesc cu diagnosticul medicului de familie, care ştiu că nu e de ajuns, dar nu am bani ca să îmi fac fel de fel de analize. Am de ţinut 2 copii la şcoală, salariul este cum este, soţul meu e şomer. Ce să fac? Să mai dau milioane şi pe analize?”, spune Florica Marinescu, în vârstă de 40 de ani, aflată în vizită la un medic de familie. „Nu am crezut că o să ajungem chiar aici, dar ce să facem, ne descurcăm cum putem”, a adăugat aceasta.Un lucru şi mai grav care se întâmplă, este acela că tot mai mulţi oameni apelează la automedicaţie, deşi specialiştii nu recomandă deloc această practică.”Eu mă descurc şi singură, dacă răcesc sau fac o bronşită. Iau antigripale, apirine şi aştept să treacă, că altceva nu am ce face. Acum am venit pentru o reţetă pentru soţul meu, că aia e compensată. Mă mai tratez şi cu medicamentele pe care le scop pe reţetă, şi gata”, spune o pensionară prezentă şi ea la cabinetul medicului de familie.Ceea ce este însă, îngrijorător, este faptul că lucrurile se vor înrăutăţi, odată cu introducerea coplăţii. În acest caz, mult mai multe analize din pachetul de sănătate de bază vor trebui plătite.Astfel, o consultaţie la medicul de familie va costa 2-3 lei, iar pentru analizele cu tehnologie înaltă, cum ar fi RMN sau tomograf, românii vor avea de plătit cel mult 75 de lei. Pentru analize de laborator, pacienţii vor plăti între 2 şi 10 lei, pentru radiologie, imagistică medicală şi explorări funcţionale vor plăti cîte 2 lei pe bilet de trimitere. Iar pentru asistenţă spitalicească, tarifele vor fi între 10 şi 40 lei.Aşa că şansele ca românii să se trateze corespunzător scad din ce în ce mai mult.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 iunie, 2024
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”
11 iunie, 2024
Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar
10 iunie, 2024
Mircea Moroșan reales primar în Huedin
10 iunie, 2024
Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
10 iunie, 2024
ALEGERI LOCALE 2024 – Alin Tișe, reales președinte al Consiliului Județean cu 39,58%

MDM Group a informat că începând cu 1 iulie 2024 salariul de bază minim brut ...

Salariul minim crește din 1 iulie
Șeful stafului de campanie a lui Sabin Sărmaș, replică pentru Emil Boc: „Te plimbai cu tancul sovietic prin oraș, noi te-am pus în genunchi cu praștiile”

Reles primar a șasea oară, de data aceasta cu mai puțin de 50 la sută ...

Emil Boc, după alegeri: A fost cea mai agresivă campanie împotriva mea de când sunt primar

Grecia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, iar insulele sale sunt cu ...

TOP șase cele mai frumoase insule grecești și cum să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine

Soarele arde, temperaturile continuă să crească, iar singura ta dorință este aceea de a te ...

ÎNGHEȚATA – desertul indispensabil pe timp de vară. Cele mai populare tipuri

Un corp frumos și sănătos necesită multă muncă și eforturi alimentare pe o perioadă îndelungată ...

Top 3 obiceiuri motivante ale pasionaților de fitness

Mircea Moroșan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar la Huedin, cu 30,5% din ...

Mircea Moroșan reales primar în Huedin

Cristian Matei (PNL) pare a fi câștigătorul alegerilor pentru funcția de primar la Turda, 30,09%, ...

Cristian Matei aproape de un nou mandat de primar la Turda, Ciprian Rigman îi suflă-n ceafă
Success message!
Warning message!
Error message!