• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • Românii nu par speriați de crize și război: 5 din 10 cred că îi așteaptă o viață mai bună în 2023

Românii nu par speriați de crize și război: 5 din 10 cred că îi așteaptă o viață mai bună în 2023

Publicat: 10 ianuarie, 2023 10:01

Actualizat: 11 ianuarie, 2023 09:31

Românii nu par speriați de crize și război: 5 din 10 cred că îi așteaptă o viață mai bună în 2023, relevă cel mai recent studiu Reveal Marketing Research.

Anul ce tocmai s-a încheiat a fost cel mai satisfăcător pentru cei mai mulți dintre români (54%) în comparație cu 2020 (24%) și 2021 (22%) – ani puternic marcați de restricțiile cauzate de pandemie.

O dată cu redobândirea mai multor libertăți românii au devenit mai relaxați și optimiști în 2022, această atitudine reflectându-se și în sentimentele și rezoluțiile acestora referitoare la noul an. Așadar, 48% dintre respondenți se declară optimiști cu privire la 2023, în timp ce doar 15% se declară pesimiști.

La o privire mai atentă observăm că nivelul de optimism descrește o data cu înaintarea în vârstă, tinerii între 18 și 24 de ani (76%) fiind cei mai optimiști, iar persoanele peste 55 de ani (18%) cele mai puțin optimiste pentru 2023.

Speranțele și anxietățile românilor de la noul an

În ceea ce privește așteptările românilor de la noul an, aceștia sunt cei mai optimiști cu privire la îmbunătățirea situației financiare personale comparativ cu 2022 (43%). La polul opus, nivelul de pesimism atinge cele mai mari valori dacă este luat în calcul parcursul țării din următorul an, îmbunătățirea situației economice a țării și diminuarea nivelului de corupție fiind percepute ca obiective greu sau chiar imposibil de realizat de către 46%, respectiv 67% dintre respondenți.

Rămânând în zona contextului socio-politic actual, observăm că românii sunt în general în expectativă, cu doar 3 din 10 fiind de părere că în 2023 situația de conflict din Ucraina se va ameliora/ finaliza sau că situația Schengen se va rezolva.

Dacă ne referim la rezoluțiile și speranțele din sfera personală și de familie, 15% dintre români intenționează să se căsătorească sau logodească în 2023, într-o măsură semnificativ mai mare cei cu vârstele cuprinse între 25-35 de ani (26%), în timp ce 33% nu au astfel de planuri, în special tinerii între 18 și 24 de ani (70%). În aceeași ordine de idei, 11% dintre respondenți intenționează să aibă un copil în noul an, într-o măsură semnificativ mai mare cei cu vârste între 25 și 44 de ani (18%).

Un sfert dintre români declară că intenționează să își schimbe domiciliul în 2023, fie în altă locuință din aceeași localitate (12%), în altă localitate din țară (8%) sau în străinătate (4%).

De asemenea, observăm că, locuitorii din mediul rural sunt mai statornici, 82% declarând că nu vor să se mute în 2023, în comparație cu 74% în cazul locuitorilor din mediul urban.

În ceea ce privește sfera profesională, 23% dintre români vor să își schimbe locul de muncă în 2023, îndeosebi tinerii între 18-34 de ani (32%), iar 50% să își păstreze actualul loc de muncă, valori semnificativ mai mari fiind înregistrate în cazul celor între 35 și 55 ani (59%).

Cât de mulțumiți sunt românii de viața lor?

Raportându-se la nivelul de satisfacție cu diferitele aspecte din viața de zi cu zi, românii sunt cei mai mulțumiți de relațiile interpersonale pe care le au cu familia (73%), cu persoanele apropiate (67%) sau de relațiile sentimentale (62%).

Așa cum era de așteptat tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 de ani sunt mulțumiți într-o mai mare măsură de sănătatea lor (73%) comparativ cu total eșantion (56%), în timp ce cei mai mulți dintre cei mai vârstnici de peste 55 de ani (70%) sunt mai mulțumiți de timpul lor liber (vs. 54% total eșantion).

Cele mai mici scoruri de satisfacție au fost obținute de nivelul de mulțumire cu locul de muncă (48%) și de situația financiară prezentă (37%), locuitorii din mediul rural fiind multumiți într-o mai mică măsură, în cazul acestora înregistrându-se scoruri de 42%, respectiv 28%.

Principalele rezoluții are românilor pentru 2023

În general, când se gândesc la topul rezoluțiilor pentru noul an, cei mai mulți dintre români își doresc să călătorească mai mult (32%), să petreacă mai mult timp cu familia (30%) sau să mănânce mai sănătos (29%).

În cazul persoanelor de peste 55 ani, adoptarea unei alimentații mai sănătoase (42%) și a unui stil de viață mai sustenabil (15%) sunt semnificativ mai importante decât pentru total eșantion (29%, respectiv 9%). De asemenea, aceștia își doresc într-o mai mare măsură decât ceilalți să acorde mai mult timp pasiunilor lor (24% vs. 16% total eșantion)

Românii își mai doresc mai mult timp liber (18%), într-o măsură semnificativ mai mare locuitorii din mediul urban vs. cei din mediul rural (20% vs. 11%) și cei cu vârste cuprinse între 45-55 ani (27%).

Și aspectul fizic joacă un rol important în noul an având în vedere că 22% declară că își doresc să slăbească în noul an, mai multă atenție subiectului acordând femeile (25% vs. 18% bărbații) și tinerii între 18-24 de ani (29%). De asemenea, 30% dintre tinerii între 18-24 de ani își doresc mai mult să aibă un stil de viață mai activ și să meargă la sală comparativ cu 16%, total eșantion.

Dacă ne îndreptăm atenția către tinerii cu vârste cuprinse între 25-34 de ani, observăm că pentru aceștia este importantă într-o mai mare măsură dezvoltarea profesională, aceștia dorindu-și mai mult să își schimbe locul de muncă (21% vs. 12% total eșantion) și să investească timp în cursuri de dezvoltare personală și profesională (15% vs. 8% total eșantion).

Despre Reveal Marketing Research

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză în peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piață reprezintă baza deciziilor corecte și a poziționării brandurilor. Soluțiile calitative și cantitative ajută de 14 ani companii din România și Europa.

Metodologie: Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 28.12.2022-01.01.2023 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet din mediul urban și rural. Mărimea eșantionului a fost de 1005 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
6 decembrie, 2023
Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate
29 noiembrie, 2023
Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță
29 noiembrie, 2023
Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania
28 noiembrie, 2023
Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj
17 noiembrie, 2023
Răzvan Cherecheș: UBB va organiza cursuri pentru medicii rezidenți susținute de cercetători și medici de talie mondială

MDM Group informează că 21 decembrie 2023 este ultima zi de depunere a declaratiilor si ...

Ziua limită din decembrie până la care poți plăti taxele pe noiembrie 2023

Exproprieri pentru metrou la Cluj: 486 de imobile urmează să fie expropriate în vederea construirii ...

Exproprieri pentru metrou la Cluj: lista celor 486 de imobile vizate

Profesorul și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu a vorbit într-un interviu acordat BuzzNews.ro despre obiceiurile alimentare nefaste ...

Prof dr Achimaș-Cadariu, despre legătura dintre alimentație și cancer

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu acordat BuzzNews.ro cât rău fac medicii care taxează la privat ...

Deputatul Achimaș-Cadariu explică într-un interviu cât rău fac medicii care taxează la privat analizele pe care le fac la stat

Primăria Baciu a reușit să obțină o suplimentare de fonduri de aproape trei milioane de ...

Veste bună pentru părinții din Baciu care au copii la grădiniță

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni. Contractul ...

Consiliul Județean Cluj va construi peste 90 km de piste de bicicletă în Apuseni

Fugarul Cătălin Cherecheș, primar de Baia Mare, a fost prins la Augsburg în Germania, după ...

Primarul Cătălin Cherecheș, arestat în Germania

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al ...

Anca Buzoianu obține fără emoții un nou mandat de rector la UMF Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!